Google search engine
AcasăPOLITICAStenograme din ședința PNL - Ciucă, Falcă și Bușoi susțin comasarea și...

Stenograme din ședința PNL – Ciucă, Falcă și Bușoi susțin comasarea și listele comune, Bolojan și Sighiartău se opun (surse)


Dacă social-democrații s-au înțeles rapid asupra calendarului alegerilor și asupra comasării, la liberali discuțiile durează mai mult, unii lideri fiind în opiziție față de cele propuse în coaliție. Nicolae Ciucă a prezentat avantajele comasării alegerilor europarlamentare (cu liste comune cu PSD) cu alegerile locale.

„Comasarea va putea să asigure o prezență cât mai mare a cetățenilor la vot. Va anula riscul creșterii curentelor extremiste și nu în ultimul rând va asigura stabilitatea politică, coerența actului de guvernare și evitarea unei situații de degringoladă în condițiile în care la granița României există un conflict care din păcate are un potențial care vizează nu numai Ucraina, ci și Republica Moldova.

Fiind vorba de o negociere, am ținut cont de ceea ce a însemnat activitatea PNL din momentul în care și-a asumat guvernarea până astăzi și nevoia de a asigura activitatea politică și continuarea actului de guvernare. PNL a avut ca obiectiv principal dezvoltarea României. Și îl are în continuare. În acest sens, s-au depus toate eforturile pentru absorbția fondurilor europene într-un procent cât mai mare. Am încheiat anul 2023 cu o absorbție de peste 95%.

PNL, dincolo de asigurarea încrederii investitorilor și absorbției investițiilor străine în sume record, s-a preocupat să asigure bani pt investiții și ne-am preocupat de ceea ce înseamnă modernizarea României în mediul rural. Am avut liniile roșii de care partidul nu s-a desprins – cota unică, pilonul 2 de pensii, sprijinirea și consolidarea mediului de afaceri și a capitalului autohton. Am făcut tot ce a fost posibil pentru a sprijini toate proiectele care vizează industrializarea țării. Și sprijinul pe care PNL l-a asigurat pentru fermierii din România. Dezvoltarea sectorului energetic, dincolo de măsurile luate pt trecerea țării prin criză energetică.

Suntem un pilon de stabilitate, una din puținele țări care a asigurat o coerentă în ceea ce privește politica internă și politica externă, fiind o țară care a permis derularea de măsuri în ceea ce privește asigurarea securității în regiunea Marii Negre. Sunt convins că ați avut întâlniri cu omologi din țări europene și non europene, iar România a fost apreciată pentru formula de stabilitate. La finalul negocierilor, pornind de la cele spuse, am reușit ca în final să venim cu o formulă agreată de comasare a alegerilor europarlamentare cu locale și la liste comune la europarlamentare, care să permită continuitatea proiectelor noastre. Este un prim pas pentru o guvernare responsabilă după 2024. O guvernare puternică pentru România. Este un efort important, dar trebuie să primeze mai mult interesul României și al românilor. De aici și de peste hotare”, a afirmat Nicolae Ciucă în fața liderilor PNL.

Bolojan se opune

Ilie Bolojan, președintele PNL Bihor, și Robert Sighiartău au fost printre cei care și-au exprimat dezaprobarea față de formula propusă. Bolojan a avertizat că liberalii din Ardeal nu vor „trage” la europarlamentare dacă lista va fi comună cu PSD.

Potrivit lui Bolojan, anumiți electori stabili, captivi ideilor liberale, s-ar putea simți lezați de alianța cu PSD. Aceștia ar putea fi pierduți de PNL chiar și la locale.

Cristian Buican, liderul PNL Vâlcea, a aprobat resemnat înțelegerea cu PSD: „Dacă ne-am prostituat, să mergem până la capăt cu prostituția.”

Gheorghe Falcă a afirmat că PNL a gestionat extrem de bine crizele prin care a trecut România.

„Legat de negocierile pentru comsare- întotdeauna trebuie găsit un compromis. Un compromis care să ne ducă în situația în care extremismul să nu conteze în România. Când am preluat mandatul de europarlamenar, toată lumea ne-a felicitat că nu am adus niciun extremist în PE. Cred că ar trebui să ieșim din această ședință întăriți. Astăzi ar trebui să fim cât mai cumpătați, pentru că astfel și negocierile vor fi mai bune”, a afirmat Falcă.

Eurodeptatul Cristian Bușoi a precizat că este evident că „comasarea reprezintă o decizie pragmatică a PNL, ea răspunde așteptărilor populației. Poate maximiza mesajul european și prezența în PE a cât mai mulți pro-europeni și nu a extremiștilor.”

La final, eurodeputatul Vasile Blaga a declarat că „soluția la care s-a ajuns este singura acceptabilă din acest moment. Așa că putem să discutăm cât dorim, doar că ce ne-am propus pentru organizații, cu toate deciziile pe care le-am luat rămân în vigoare. Și eu zic să mergem mai departe la vot.”



RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE