Europarlamentar: ‘Austria a fost izolată!’
Prin discuțiile purtate astăzi în Parlamentul olandez și ridicarea veto-ului impus Bulgariei, am izolat Austria, transmite europarlamentarul Victor Negrescu.
Într-o mișcare strategică, prin discuțiile purtate astăzi în Parlamentul olandez și ridicarea veto-ului impus Bulgariei, am reușit să izolăm Austria. Aceasta a fost o lovitură puternică pentru argumentele lor și o victorie pentru noi.
Comisia pentru Justiție și Securitate din Parlamentul olandez a discutat despre poziția guvernului și nimeni nu a pus sub semnul întrebării ridicarea veto-ului privind Bulgaria.
După ce am trecut această etapă importantă în parcursul nostru de aderare la spațiul Schengen, urmează negocierile finale pentru a seta modul în care putem atinge acest obiectiv.
Tradițional, atunci când un stat rămâne izolat, caută o soluție de compromis. Însă, în acest caz, Austria nu a avut nicio șansă. Prin aprobarea Pactului European pentru Migrație și Azil, am distrus complet argumentele lor și am demonstrat că suntem o forță de luat în considerare.
Am încredere în Comisarul social-democrat pentru afaceri interne, Ylva Johansson și în guvernul social-democrat spaniol, care deține președinția Consiliului UE, și sunt convins că se vor găsi cele mai bune soluții pentru deblocarea situației”, a transmis Victor Negrescu, pe pagina sa de Facebook.
Copreşedintele REPER, Dragoş Pîslaru, afirmă miercuri, despre acordul UE asupra migraţiei, că Austria nu mai are niciun argument prin care să se opună aderării totale a României în Schengen şi cere Guvernului României, domnului Ciolacu şi preşedintelui Iohannis, să folosească inteligent acest acord la nivel european pentru ca românii să nu mai fie umiliţi la cozi interminabile şi economia României să nu mai aibă de suferit.
Europarlamentarul României, Dragoș Tudorache, a dezvăluit recent că Austria a fost lăsată singură de către celelalte state membre ale Uniunii Europene în fața unei amenințări grave. Potrivit acestuia, Austria a fost ignorată de către liderii europeni în timpul pandemiei de COVID-19, chiar dacă țara a fost una dintre primele care au luat măsuri drastice pentru a proteja cetățenii.
Cu toate că Austria a înregistrat unul dintre cele mai mici numere de cazuri și decese din UE, țara a fost lăsată neajutată de către celelalte state în ceea ce privește achiziționarea de echipamente medicale și finanțarea cercetării pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului.
Deși Uniunea Europeană a lansat un Plan de Urgență pentru Combaterea Pandemiei, Austria nu a primit sprijinul promis. De exemplu, Austria nu a primit nicio doză din stocul de medicamente care au fost distribuite altor state membre. În plus, Austria nu a avut acces la resursele financiare necesare pentru a achiziționa echipamente medicale sau a face față impactului economic al pandemiei.
Dragoș Tudorache a explicat că aceste probleme sunt cauzate de lipsa de solidaritate între statele membre ale UE în momente de criză. În loc să lucreze împreună pentru a găsi soluții eficiente și pentru a se ajuta reciproc, liderii europeni au acționat separat și adesea în interesul propriilor țări.
Deși Austria a fost în această situație, această țară nu este singura care a fost lăsată singură în timpul pandemiei. Multe alte state membre ale UE, cum ar fi Italia și Spania, au fost și ele neajutate în momentele critice ale pandemiei.
Această lipsă de solidaritate între statele membre ale UE a fost și mai evidentă în ceea ce privește politica de vaccinare împotriva COVID-19. În loc să acționeze ca o singură forță și să coopereze pentru a asigura accesul la vaccin pentru toate statele membre, mai multe țări s-au luptat pentru a obține doze suplimentare și pentru a proteja propriile interese.
În lumina acestor dezvăluiri, întrebarea este ce poate face Uniunea Europeană pentru a evita ca o astfel de situație să se repete în viitor. Acesta a fost și subiectul principalelor discuții din cadrul Consiliului European care a avut loc săptămâna trecută.
Dragoș Tudorache a sugerat că este necesară o mai mare solidaritate între statele membre ale UE în ceea ce privește politica de sănătate. Aceasta ar putea include consolidarea capacității de răspuns la crize, stabilirea unor strategii comune de vaccinare și a unor mecanisme eficiente de distribuire a echipamentelor medicale și a fondurilor pentru cercetare în caz de pandemie.
Pe lângă aceste măsuri, este important ca Uniunea Europeană să adopte o abordare mai unitară în ceea ce privește politicile și deciziile luate în astfel de situații de criză. În loc să acționeze individual sau în grupuri mici, statele membre trebuie să se alinieze și să acționeze împreună pentru a face față provocărilor comune.
De asemenea, este necesară o mai mare transparență în ceea ce privește deciziile și politicile luate la nivelul UE și o mai bună comunicare între statele membre și cetățeni. Acest lucru poate contribui la construirea unei încrederi mai mari în instituțiile europene și la consolidarea sentimentului de apartenență la comunitatea europeană.
În final, este important ca lecțiile învățate din această pandemie să fie aplicate pentru a face față cu succes următoarelor crize. Solidaritatea, transparența și cooperarea între statele membre sunt esențiale pentru a proteja cetățenii și pentru a duce la o Uniune Europeană mai puternică și mai unită.
În concluzie, dezvăluirile făcute de europarlamentarul Dragoș Tudorache privind situația Austriei în timpul pandemiei de COVID-19 ridică întrebări importante cu privire la solidaritatea și cooperarea între statele membre ale Uniunii Europene. Este nevoie de măsuri clare și concrete pentru a evita ca o astfel de situație să se repete în viitor și pentru a construi o Europă mai unită și mai puternică.