Bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este cel mai generos pentru 4,6 milioane de români, a afirmat, marţi seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, în plenul reunit al Parlamentului.
„Ce ne propunem în legea privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024? Este bugetul cel mai generos pentru 4,6 milioane de români, care aşteaptă cu nerăbdare atât majorarea de la 1 ianuarie pentru ceea ce înseamnă pensiile în plată, dar şi recalcularea acestor pensii cu data de 1 septembrie 2024. Este un orizont de aşteptare pentru 4,6 milioane de români. De aceea, din respect faţă de ei şi faţă de soarta lor, dar şi pentru cei care aşteaptă ca pensia minimă socială să crească de la 1.182 lei la 1.281 lei. Vorbim de pensia minimă socială, cum spuneam, şi de 1.141.000 de români. Toate acestea, dragi parlamentari, se regăsesc în proiectul de lege al bugetului asigurărilor sociale de stat anul 2024”, a declarat Marcel Boloş, relatează Agerpres.
Acesta a subliniat că în bugetul asigurărilor sociale de stat se regăseşte şi majorarea valorii punctului de pensie cu 13,8%, începând cu data de 1 ianuarie 2024, „o veste mult aşteptată de oameni” .
„Ipotezele sunt foarte importante pentru români, ca să le înţeleagă, şi se regăsesc în bugetul asigurărilor sociale de stat: majorarea valorii punctului de pensie cu 13,8%, începând cu data de 1 ianuarie 2024, respectiv de la 1.785 lei la 2.032 lei, o veste mult aşteptată de oameni, bugetată în proiectul legii asigurări sociale de stat şi, cum spuneam, pentru mulţi din români aduce de sărbători o bucurie în casele lor”, a mai spus ministrul Finanţelor.
De asemenea, şeful de la Finanţe a transmis că tot în acest proiect de lege se regăseşte şi recalcularea pensiilor, aşa cum s-a angajat Parlamentul României, potrivit noii Legi a pensiilor 360/2023, care are bugetată valoarea punctului de referinţă de 81 lei.
„Aşadar, cu venituri de 135,2 miliarde lei şi cu o subvenţie de la bugetul de stat de 25,1 miliarde lei, şi cu Pilonul doi de pensii, de care nu se atinge nimeni, toate veniturile acestui buget sunt dedicate drepturilor de asistenţă socială, celor peste 4,6 milioane de români beneficiari ai sistemului public de pensii, dar şi celor peste 1,1 milioane de români care aşteaptă majorarea pensiei minime sociale”, a adăugat Boloş.
Potrivit sursei citate, cheltuielile care sunt cuprinse în acest buget, „fiind un buget echilibrat, cu subvenţie de la bugetul de stat de 25,1 miliarde de lei”, sunt în sumă de 135,1 miliarde lei, iar împreună cu bugetul asigurărilor pentru şomaj, care cuprinde la venituri 2,4 miliarde lei, „sunt două bugete importante pentru români”.
„Două bugete care vor asigura multiplele drepturi de asistenţă socială pe care le-am bugetat şi faţă de care Parlamentul României şi partidele politice s-au angajat să ducă la bun sfârşit, din respect faţă de români, această majorare a drepturilor de asistenţă socială. Acesta este bugetul asigurărilor sociale pe care vi-l propunem pentru aprobare şi pe care îl aşteaptă milioane de români”, a precizat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, în plenul reunit al Parlamentului.
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a început, marţi seara, dezbaterea asupra proiectului bugetului de stat pe anul 2024 şi asupra Bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024.
Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, marţi, proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, cu 22 de voturi „pentru” şi opt „împotrivă”.
Conform proiectului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii se stabileşte la venituri, precum şi la cheltuieli, în sumă de 134,982 miliarde lei, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare. Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se stabileşte la venituri în sumă de 243,16 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 161,815 milioane lei, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 81,345 milioane lei.
Guvernul a aprobat, pe data de 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul pentru 2024. Anul viitor, bugetul României va fi axat pe investiţii în valoare de circa 7% din PIB, precum şi pe o creştere economică de 3,4%, în timp ce deficitul bugetar este estimat la 5% din PIB.