Google search engine
AcasăECONOMIEUn buget record pentru asigurările sociale de stat în 2024: beneficii generoase...

Un buget record pentru asigurările sociale de stat în 2024: beneficii generoase pentru 4,6 milioane de români!

Bugetul ⁣asigurărilor sociale ⁣de stat pe anul 2024 este‌ cel mai generos⁤ pentru 4,6 milioane de români, a afirmat, marţi seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, în plenul reunit al⁣ Parlamentului.

„Ce ne propunem în ⁢legea privind bugetul asigurărilor ​sociale de stat pe anul ‌2024? Este bugetul cel mai generos pentru 4,6 milioane de români, care aşteaptă cu nerăbdare atât majorarea de la⁤ 1 ianuarie pentru ceea ce înseamnă pensiile în plată, dar şi recalcularea acestor pensii⁤ cu data de 1 septembrie 2024. Este un orizont de aşteptare pentru 4,6 milioane de români. De aceea, din respect faţă de ei şi faţă de soarta lor, dar şi pentru cei care ‌aşteaptă ca pensia⁤ minimă⁤ socială să crească de la⁤ 1.182 lei⁢ la 1.281 ⁣lei. Vorbim de pensia ​minimă socială, cum spuneam, şi de 1.141.000 de români. Toate‍ acestea, dragi ‌parlamentari, se regăsesc⁢ în proiectul de ⁢lege al ‍bugetului ⁢asigurărilor sociale ‌de stat anul 2024”, a declarat⁣ Marcel Boloş, relatează Agerpres.

Acesta⁤ a subliniat că în bugetul asigurărilor sociale⁤ de stat se regăseşte ​şi majorarea valorii punctului de pensie cu ⁤13,8%, începând⁢ cu data⁣ de 1 ianuarie 2024, „o veste ‌mult aşteptată de oameni” .

„Ipotezele sunt⁢ foarte importante ⁢pentru ⁤români, ca să le înţeleagă, şi se regăsesc în bugetul asigurărilor ​sociale de stat: majorarea ⁤valorii punctului ​de pensie cu 13,8%, începând ⁣cu data de 1 ianuarie 2024,⁢ respectiv de la 1.785 lei la 2.032 lei, o veste mult aşteptată de oameni, bugetată în ⁣proiectul ‍legii ⁤asigurări sociale‌ de stat şi, cum spuneam, pentru ⁢mulţi din români aduce de sărbători o bucurie în casele lor”, a ⁢mai spus ministrul Finanţelor.

De asemenea, şeful de la Finanţe a transmis că tot în acest proiect de lege⁣ se regăseşte‍ şi recalcularea⁤ pensiilor, aşa⁣ cum s-a angajat Parlamentul României, potrivit noii Legi a pensiilor 360/2023, care are bugetată valoarea punctului de referinţă ⁣de 81 ‌lei.

„Aşadar, cu venituri de 135,2 miliarde lei ⁣şi⁤ cu o subvenţie de la ⁤bugetul de stat de 25,1 miliarde lei, şi cu Pilonul doi​ de⁤ pensii,‌ de care nu se atinge nimeni, toate ⁣veniturile acestui buget sunt dedicate drepturilor de⁢ asistenţă socială, celor peste 4,6 milioane de⁢ români beneficiari​ ai sistemului public de pensii, dar şi celor peste⁢ 1,1 ⁤milioane de români care aşteaptă majorarea pensiei minime⁤ sociale”, a adăugat Boloş.

Potrivit sursei citate, cheltuielile care sunt cuprinse în ‍acest buget, „fiind un buget echilibrat, cu subvenţie ‌de‍ la bugetul de⁢ stat de​ 25,1 miliarde de lei”,‌ sunt ⁤în sumă de ⁢135,1 miliarde lei, iar împreună cu bugetul asigurărilor pentru şomaj, care cuprinde la venituri 2,4‍ miliarde lei, „sunt‌ două bugete importante pentru români”.

„Două ​bugete care vor asigura multiplele drepturi de ‌asistenţă​ socială pe ⁣care le-am‍ bugetat şi faţă de​ care ‌Parlamentul României⁢ şi partidele⁤ politice s-au angajat să ducă la bun sfârşit, din respect faţă‍ de români, această majorare ⁢a drepturilor de asistenţă socială.⁤ Acesta este ‌bugetul asigurărilor⁢ sociale pe ⁢care vi-l propunem⁢ pentru aprobare ​şi pe⁤ care îl aşteaptă ⁢milioane‌ de români”, a ‍precizat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, în plenul ⁣reunit al Parlamentului.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a început, marţi seara, ‍dezbaterea asupra proiectului bugetului de stat pe anul 2024 şi asupra Bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul ​2024.

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, marţi, proiectul Legii bugetului asigurărilor‌ sociale de‌ stat pe anul 2024, cu 22 de​ voturi „pentru” şi opt „împotrivă”.

Conform proiectului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, ​bugetul ‍asigurărilor sociale de stat aferent sistemului ​public de ⁣pensii⁢ se ⁣stabileşte ⁤la venituri, precum şi la cheltuieli, în sumă de 134,982 miliarde lei, atât ​la credite de ⁣angajament cât şi la credite ​bugetare.​ Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se⁤ stabileşte​ la venituri în sumă de 243,16 milioane lei, iar ‌la cheltuieli în⁢ sumă de 161,815 ​milioane lei, atât la credite​ de angajament cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 81,345‌ milioane lei.

Guvernul a aprobat, pe ⁢data de ‍15 decembrie,​ proiectele de lege privind⁣ bugetul pentru 2024. Anul‌ viitor,⁣ bugetul României​ va fi axat pe investiţii​ în valoare de ‍circa 7%​ din PIB, precum şi ‌pe o⁢ creştere economică de 3,4%, în timp⁣ ce ⁣deficitul ⁣bugetar este‍ estimat la 5% din PIB.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE