Ministerul Finanțelor se împrumută lunar de la populație prin programul Tezaur. În luna ianuarie a acestui an am avut o inflație de 7,41%. Pentru a vedea dacă românii care au investit în aceste titluri de stat au avut de câștigat sau de pierdut, trebuie să ne uităm la cele lansate în partea a doua a lunii decembrie 2022, la care s-a putut subscrie și în ianuarie 2023, precum și la cele din prima lună a anului trecut.
Bancnote numărateFoto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Dacă ne uităm la inflația care a fost realizată, ar însemna că la 100 de lei investiți, pentru a bate inflația ar fi trebuit să câștige 7,41 lei.
La o privire asupra titlurilor pe 1 an din decembrie 2022 – ianuarie 2023, vedem că discutăm despre un câștig de 7,65 lei. Așadar, au depășit inflația 11.580 de români care au investit în acele instrumente financiare. În schimb, dacă ne uităm la Tezaur din cea de-a doua parte a anului 2023, suma este mai mică, adică 7,35 lei, la 100 de lei investiți (peste 15.000 de români au ales aceste titluri).
Bineînțeles, mai sunt și titluri pe 2 și 3 ani care au bătut inflația dacă ne uităm la dobânda plătită anul ăsta. Cum se vor situa anul viitor? Rămâne de văzut.
La oferta pe 2 ani din decembrie 2022, Statul a oferit 7,8%/an, iar la cele pe 2 și 3 ani din ianuarie 2023 7,6%, respectiv 8% pe an.
Ce dobânzi oferă Ministerul Finanțelor, în ianuarie 2024, românilor care vor să împrumute Statul
Pe data de 15 ianuarie, Ministerul Finanțelor oferă titluri de Stat Tezaur pe 1 și 3 ani la dobânzi de 6,1%, respectiv 7% pe an.
BNR estimează pentru primul trimestru din 2025 o inflație de 3,7%. Mai este mult până atunci, sunt multe necunsocute: de exemplu cât de mult vor crește taxele anul viitor, după alegerile din acest an. Politicienii ne vor pasa nota de plată pentru acești ani.
Să mergem totuși pe ideea că BNR va nimeri această prognoză (greu de crezut). Prin urmare, la 1.000 de lei investiți ar trebui să câștigi peste 37 de lei pentru a bate inflația.
Având în vedere dobânzile menționate din ianuarie 2024, este clar că suma-i depășită: 61 și 70 lei după 1 an. Referitor la ceilalți ani din oferta pe 3 ani, vom vedea la momentul respectiv.
Cât oferă băncile la depozitele pe 1 an
Conform comparatorului Finzoom.ro, cele mai bune oferte la bănci, pe 1 an, la 1000 de lei investiți reprezintă dobânzi de 5,5 – 7,1%, iar după plata impozitului pe venit și a comisioanelor, câștigul este de 49,4 – 63,9 lei.
Așadar, poți bate inflația și cu depozitele băncilor. Depinde ce ofertă alegi. Nu te uita doar la dobândă, ci și la comisioane. Sunt cazuri de bănci în care dobânda este mare, dar comisioanele „mănâncă” foarte mult din câștig.
Cei care vor să depășească inflația, dar cu un risc mai mare, se pot uita către piata de capital, dar trebui să invețe prima dată despre asta, indiferent că vorbim despre fonduri de investiții, ori intrarea directă în piață prin cumpărarea de acțiuni (ori a altor instrumente financiare). Mare atenție la înșelătoriile care apar pe rețelele de socializare: nu există câștig sau garantat pe bursă.