Ministerul Finanţelor (MF) şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vin în ajutorul contribuabililor cu suport pentru completarea şi depunerea Declaraţiei 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, conform unui comunicat recent.
„Ordinul nr 1.994/880/1.181/4.594/2023, care aprobă modelul, conţinutul, modalităţile de depunere şi de gestionare a formularului 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitul pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr 1112 şi din 1112 Bis din 11 decembrie 2023″, se arată în comunicat.
Formularul se găsește pe portalul ANAF, iar contribuabilii care au nevoie de asistenţă sau îndrumare pentru completarea acestuia pot apela Serviciul central de asistenţă contribuabili – Contact-center.
ANAF reamintește că data de 21 decembrie 2023 este termenul limită pentru declararea şi plata obligaţiilor fiscale, conform prevederilor art 155 alineatul (2) din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
„Dacă scadenţa şi/sau termenul de declarare se împlinesc la 25 decembrie, acestea sunt scadente şi/sau se declară până la data de 21 decembrie. În cazul în care data de 21 decembrie este zi nelucrătoare, obligaţiile fiscale sunt scadente şi/sau se declară până în ultima zi lucrătoare anterioară datei de 21 decembrie”, se menţionează în document.
Entitățile care vor fi nevoite să completeze și să depună declarația 112 includ:
– angajatorii, fie ei persoane fizice sau juridice;
- entități asimilate angajatorului care plătesc venituri din activitățile independente, atât pe perioada de desfășurare a activității, cât și pe perioada în care se beneficiază de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate;
– cei care plătesc venituri pentru persoane care realizează venituri de natură profesională, altele decât veniturile de natură salarială, pentru care există obligația de a plăti contribuția individuală de asigurări sociale și asigurări pentru șomaj;
– instituțiile care calculează, rețin, plătesc sau suportă contribuții sociale obligatorii, în numele asiguratului;
– orice alt plătitor de venituri care sunt de natură salarială sau care sunt asimilate salariilor.