Ministrul francez de externe, Stephane Sejourne, a încercat marţi să clarifice afirmaţiile făcute anterior de preşedintele Emmanuel Macron, explicând că Parisul ar putea trimite trupe în Ucraina pentru nevoi specifice, dar nu pentru a lupta în războiul împotriva Rusiei, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.
„Trebuie să luăm în considerare noi acţiuni pentru a sprijini Ucraina. Acestea trebuie să răspundă unor nevoi foarte specifice, mă gândesc în special la deminare, la apărarea cibernetică, la producţia de arme la faţa locului, pe teritoriul ucrainean”, a declarat Stephane Sejourne în faţa deputaţilor.
„Unele dintre aceste acţiuni ar putea necesita o prezenţă pe teritoriul ucrainean, fără a trece pragul de luptă. Nimic nu trebuie exclus. Aceasta a fost şi este poziţia de astăzi a preşedintelui Republicii”, a subliniat ministrul francez de externe, răspunzând la întrebarea unui membru al partidului Franţa nesupusă („France insoumise”) din Adunarea Naţională, în urma declaraţiilor făcute cu o zi înainte de Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, afirmaţii care au provocat reacţii puternice atât în Franţa, cât şi pe plan internaţional.
Macron nu a exclus luni ca state europene să trimită trupe în Ucraina, dar a prevenit că nu există un consens în acest stadiu, în timp ce aliaţii au fost de acord să depună mai multe eforturi pentru ca muniţiile să ajungă mai repede la Kiev.
„Dar, în dinamică, nimic nu trebuie exclus”, a afirmat preşedintele francez, asumându-şi o „ambiguitate strategică”.
Diplomaţi francezi au declarat că ideea lui Macron a fost de a declanşa o dezbatere pe această temă, dar nu există planuri concrete în această direcţie.
Reacția statelor NATO
Reacţia ţărilor europene din cadrul NATO la iniţiativa lui Emmanuel Macron a fost promptă: o trimitere de trupe occidentale în Ucraina este exclusă, în timp ce Kremlinul a lansat ameninţarea unui conflict „inevitabil” cu Alianţa Nord-Atlantică.
În urma acestor declaraţii, toate partidele de opoziţie de stânga, de dreapta şi de extremă dreapta au cerut o dezbatere parlamentară.
În acelaşi timp, preşedintele Emmanuel Macron a cerut guvernului francez să prezinte în Parlament o declaraţie cu privire la „acordul bilateral de securitate încheiat cu Ucraina” la 16 februarie, ce va fi urmată de o dezbatere şi de un vot, a indicat marţi Palatul Elysee, notează AFP.
Acest acord de securitate „înregistrează sprijinul nostru pentru Ucraina pe termen lung pentru a contracara războiul de agresiune al Rusiei”, notează Palatul Elysee, care nu precizează data acestei dezbateri parlamentare, decisă în baza articolului 50-1 din Constituţie.