Iranienii au căzut în plasa SUA: țările care au ‘trădat’ Teheranul în atacul împotriva Israelului / O nouă alianță strategică a fost formată (WSJ)
SUA au convins mai multe țări să ajute la pregătirea pentru atacul iranian asupra Israelului, permițând instituirea unui scut defensiv cuprinzător, dezvăluie publicația Wall Street Journal.
Mai multe state din Golf, printre care Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, au transmis informații despre planurile Iranului de a ataca Israelul, furnizând informații vitale care au reprezentat cheia succesului măsurilor de apărare aeriană și care au zădărnicit aproape în întregime atacul masiv al Iranului, spune Wall Street Journal, citând oficiali saudiți, americani și egipteni.
Cooperarea a fost condusă de SUA, care de ani de zile se străduiește să formeze un parteneriat militar informal pentru a contracara amenințările din partea Iranului, se arată în articol.
Atacul de sâmbătă
Peste noapte de sâmbătă-duminică Iranul a lansat sute de rachete balistice și de croazieră alături de sute de drone în Israel. Cu toate acestea, până duminică dimineața, Forțele de Apărare Israelului, susținute de SUA și de alți aliați, au putut confirma că aproximativ 99% dintre amenințările primite au fost doborâte, iar puținele care au reușit să treacă au cauzat doar pagube minore.
Deși se știa deja că Iordania a participat activ la doborârea dronelor care se îndreptau spre Israel prin spațiul său aerian, articolul WSJ a dezvăluit pentru prima dată domeniul de aplicare al activităților comune care se întind în regiune și care includeau țări care nu au legături diplomatice cu Israelul.
O alianță nevăzută
Articolul cita oficialii spunând că succesul în oprirea atâtor drone și rachete e datorat faptului că țările arabe au transmis informații despre planul iranian; de asemenea, au permis utilizarea spațiului lor aerian și au furnizat urmărirea radar. În unele cazuri, militarii arabi au jucat un rol activ în interceptarea amenințărilor și „și-au furnizat propriile forțe pentru a ajuta”, se arată în articol, indicând că Iordania nu a fost singura națiune arabă care a făcut acest lucru.
Potrivit articolului, întregul rol jucat de Arabia Saudită și de „alte guverne arabe cheie” este păstrat în tăcere.
Iranul promite răzbunare
Teheranul a promis că va răzbuna pe cei șapte reprezentanți ai Corpului Gărzii Revoluționare Islamice, inclusiv doi generali, care au fost uciși într-un presupus atac aerian israelian asupra unei clădiri din apropierea ambasadei Iranului din Damasc.
După lovitura de la 1 aprilie și amenințările Iranului de a riposta, oficialii americani au început să solicite guvernelor arabe informații despre planurile Iranului de răzbunare și ajutor pentru interceptarea unui atac, au declarat oficiali saudiți și egipteni pentru WSJ.
Inițial, unele guverne arabe au ezitat, temându-se că, ajutând Israelul, vor intra în conflict direct cu Iranul sau vor fi supuși represaliilor. În plus, unii erau îngrijorați de posibilitatea de a fi priviți ca ajutând Israelul pe fondul războiului său împotriva Hamas în Fâșia Gaza.
Cu toate acestea, în cele din urmă, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au convenit să transmită în mod privat informații, în timp ce Iordania a fost de acord să lase SUA și „avioanele de război ale altor țări” să-și folosească spațiul aerian. Iordania a mai spus că își va folosi propriile avioane pentru a intercepta rachete și drone, au spus oficialii.
Iranul ar fi fost trădat: informațiile despre atac au ajuns la Israel înainte de lovitură, de la țările aliate -> SUA -> Israel
Ei au spus că cu două zile înainte de atac, oficialii iranieni au spus Arabiei Saudite și altor state din Golf despre profilul răspunsului pe care îl plănuiau împotriva Israelului și momentul acestuia, pentru ca acele țări să își poată asigura propriul spațiu aerian. Aceste informații au fost transmise SUA, oferind detalii vitale pentru planurile de apărare ale SUA și ale Israelului.
Pe măsură ce atacul a devenit iminent, Washingtonul a ordonat desfășurarea de avioane și sisteme de apărare antirachetă în regiune și a coordonat apărarea între Israel și guvernele arabe, a declarat un înalt oficial israelian pentru WSJ. „Provocarea a fost să aducem toate acele țări în jurul Israelului”, în ciuda izolării sale regionale, a spus oficialul. „A fost o problemă diplomatică”.
Potrivit articolului, rachetele și dronele au fost urmărite imediat după lansare de radare în țările din Golful Persic, prin intermediul unui centru de operațiuni american în Qatar. Informațiile au fost transmise către avioane de luptă din „mai multe țări” peste Iordania și alte țări, precum și către nave de război și unități de apărare antirachetă ale Israelului.