Reuters relatează, citându-și sursele, că Rusia și Ucraina, cu medierea Turciei, au fost aproape de a ajunge la un acord privind siguranța navigației în Marea Neagră, dar Kievul s-a răzgândit în ultimul moment și nu l-a aprobat.
Potrivit agenției britanice, președintele turc Recep Tayyip Erdogan urma să anunțe acordul la 30 martie, negocierile continuând cu două luni înainte de această dată.
ONU, printre altele, ceruse un tratat privind siguranța navigației, a precizat aceasta. Marea Neagră rămâne o rută crucială pentru livrările de alimente ucrainene și rusești către piețele mondiale.
Interlocutorii Reuters au declarat că părțile au convenit deja asupra textului tratatului, care „asigură siguranța navigației comerciale în Marea Neagră”.
Deși Ucraina nu a dorit să semneze oficial documentul, a fost de acord să îl aprobe, lucru pe care Erdogan a trebuit să îl anunțe, potrivit raportului.
„În ultimul moment, Ucraina s-a răzgândit brusc și acordul s-a prăbușit”, a declarat una dintre sursele sale, citată de Reuters.
Motivele pentru care Kievul a refuzat să încheie acordul nu sunt cunoscute de sursele Reuters.
Ce ar fi conținut documentul
Autorii publicației amintesc o declarație făcută în februarie de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit căreia, în absența asistenței americane, Kievul nu va putea să-și protejeze coridorul de navigație prin partea de vest a Mării Negre, în apropiere de România și Bulgaria.
Reporterii Reuters au văzut textul acordului, care nu a fost niciodată încheiat: în el se spune că Moscova și Kievul oferă garanții de securitate pentru navele comerciale din Marea Neagră și se angajează să nu le lovească, să nu le confiște sau să le percheziționeze – în cazul în care acestea navighează goale sau transportă încărcături nemilitare.
De când a început invazia, armata rusă a blocat porturile ucrainene din Marea Neagră, reducând drastic exporturile de alimente ucrainene pe piețele mondiale și amenințând cu foametea în unele părți ale lumii.
În iulie 2022, Ucraina și Rusia, cu medierea Turciei și a ONU, au semnat un acord privind „coridorul de cereale din Marea Neagră” care a permis continuarea exporturilor de alimente. Datorită documentului, aproximativ 33 de milioane de tone de cereale ucrainene au fost exportate prin Marea Neagră, scrie Reuters.
Cu toate acestea, în vara anului 2023, Rusia s-a retras din acord, spunând că Occidentul nu a creat niciodată condiții pentru a-și exporta propriile alimente și îngrășăminte.