Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă vor crește cheltuielie pentru Apărare în rândul statelor membre NATO, în contextul conflictului de la granița României dintre Ucraina și Rusia.
„România stă extraordinar de bine cu decizia de 2,5% din PIB pentru Apărare. Sunt mulți aliați care sunt foarte departe chiar de 2%. Sigur, în măsura în care tensiunile cresc, măsura se va relua. Trebuie să fim foarte lucizi și să vedem că industriile noastre de apărare trebuie să crească producția, altfel nu vom face față acestei situații”, a declarat președintele Iohannis.
Referitor la acest aspect, șeful statului a precizat că este nevoie de o acoperire mai bună pe flancul Estic.
„Apărarea, este clar, trebuie să devenim noi mai puternici. Lucrurile merg mai departe. Dacă vrem un sistem funcțional pe flancul Estic, trebuie să avem o acoperire mai bună pe flancul estic, de exemplu, în ceea ce privește carburanții. Orice armată se oprește fără carburant. Aceste chestiuni sunt vitale. Pe de altă parte, strategia pentru Marea Neagră, războiul este aici, nu în alta regiune. Trebuie să fim mai concreți, să avem strategii și, în final, să ajungem la o pace care să satisfacă și obiectivele Ucrainei”, a precizat șeful statului.
Iohannis, despre sistemele Patriot: Vedem ce putem oferi și ce putem primi în schimb
Să vedem ce putem să oferim și evident ce putem să primim în schimb pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană, a spus președintele Klaus Iohannis despre posibilitatea oferirii unui sistem Patriot Ucrainei.
„Există evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate, și în acest fel în ultimele săptămâni este o discuție destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și atunci sigur am fost întrebați și noi. Și președintele Biden a adus această chestiune în discuție și am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să putem problema, ce putem să oferim și evident ce putem să primim în schimb pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană”, a spus Klaus Iohannis, marți, la finalul întâlnirii avute cu Joe Biden.
Klaus Iohannis s-a declarat încrezător că poate fi găsită o soluție: „Este vorba de un singur sistem Patriot”.
Șeful statului a spus că în România este un sistem funcțional care va rămâne în România și că altele sunt în faze avansate de operaționalizare: „Despre unul dintre acestea era vorba”.