Julius Kivimäki, unul dintre cei mai căutați infractori din Europa, a fost condamnat la închisoare pentru că a șantajat 33.000 de pacienți care făceau terapie cu publicarea dezvăluirilor din ședințele private, scrie BBC.
Tiina se răcorea după obișnuita saună finlandeză de sâmbătă seara când telefonul ei sună. Era un e-mail de la un expeditor anonim care avea numele ei, numărul de securitate socială și alte detalii private.
„La început am fost surprinsă de cât de politicos a fost și cât de frumos a fost tonul”, își amintește ea.
„Stimată doamnă Parikka”, a scris expeditorul, înainte de a sublinia că a obținut informațiile ei private de la un centru de psihoterapie în care era pacientă. Aproape scuzându-se, persoana anonimă a explicat că o contactează direct, deoarece compania ignoră faptul că datele personale au fost furate. Dacă nu plătea o răscumpărare în 24 de ore, toate ar fi publicate online.
Doi ani de înregistrări amănunțite luate de terapeutul ei în timpul a zeci de ședințe intime erau acum în mâinile acestui șantajist necunoscut.
„A fost un sentiment sufocant”, spune ea.
Tiina Parikka este una dintre victimele hacker-ului.
Un total de 33.000 de alți pacienți de terapie au fost, de asemenea, șantajați cu îregistrările furate în ceea ce este cel mai mare număr de victime într-un dosar penal din Finlanda.
Un șoc la nivel național
Baza de date furată de la clinica Vastaamo conținea conversații sensibile pe subiecte de la relațiile extraconjugale până la mărturisirea crimelor și toate erau acum o monedă de schimb.
Mikko Hyppönen, de la firma finlandeză de securitate cibernetică WithSecure, care a cercetat atacul, spune că evenimentul a provocat unde de șoc în țară și a condus buletine de știri zile întregi. „Un hack de această amploare este un dezastru pentru Finlanda – toată lumea știa pe cineva afectat”, spune el.
Toate acestea s-au întâmplat în 2020, în timpul blocajelor din cauza pandemiei, iar cazul a uimit lumea securității cibernetice.
Șantajatorul, cunoscut doar ca ransom_man prin semnarea sa online, a cerut victimelor să-i plătească 200 de euro (171 de lire sterline) în 24 de ore, altfel le-ar publica informațiile. Dacă nu au respectat acest termen, l-a mărit la 500 de euro.
Găsit din greșeală
Una dintre cele mai mari investigații ale poliției din istoria țării s-a apropiat de un tânăr finlandez care era deja infam în lumea criminalității cibernetice.
Poliția finlandeză a avut nevoie de aproape doi ani pentru a strânge dovezi pentru a emite o Notificare roșie a Interpol pentru el și a devenit unul dintre cei mai căutați criminali din Europa. Dar nimeni nu știa unde este tânărul.
Procesul lui Kivimäki a fost unul dintre cele mai mari din istoria Finlandei.
El a fost găsit din greșeală în februarie anul trecut, când poliția din Paris a mers la apartamentul său după ce a primit un apel fals pentru tulburări domestice. Ei au descoperit că Kivimäki trăia cu documente de identitate falsificate sub un nume fals.
În cele din urmă, judecătorii l-au găsit vinovat de toate acuzațiile.
Potrivit instanței, Kivimäki s-a făcut vinovat de peste 30.000 de infracțiuni – câte una pentru fiecare victimă. A fost acuzat de încălcare gravă a datelor, tentativă de șantaj agravat, 9.231 de cazuri de difuzare agravată de informații care încalcă viața privată, 20.745 de tentativă de șantaj agravat și 20 de șantaj agravat.
A fost condamnat la șase ani și trei luni de închisoare dintr-un maxim de șapte ani, dar este probabil să ispășească doar jumătate din.
Pentru victime precum Tiina, acest lucru nu este suficient. „Atât de mulți oameni au fost afectați de acest lucru în atât de multe moduri – 33.000 de oameni reprezintă o mulțime de victime și ne-a afectat sănătatea, iar unii au fost vizați de escrocherii financiare, folosind și datele furate”, spune ea.
Între timp, ea și celelalte victime așteaptă să vadă dacă există vreo compensație din caz.