Anumiți angajaţi români primesc al 13-lea și al 14-lea salariu. Este vorba despre românii care lucrează în două țări din Uniunea Europeană.
Sunt românii care lucrează în Austria, unde pot primi două salarii pe lângă cele obișnuite. Cele două salarii mai poartă și numele de primă de Crăciun și de vacanță.
Iar, suma acestor salarii depind de contractul de muncă. De cele mai multe ori, însă, suma reprezintă exivalentul unei luni de muncă.
Cele două salarii pot fi diferite în funcție de sectorul de activitate. Totuși, acesta nu este singurul element care determină suma finală. Se mai ia în calcul şi:
- orele suplimentare
- bonusurile
În plus, termenul limită pentru aceste plăți este influențat și determinat de contractul colectiv specific fiecărui sector în parte.
Spre exemplu, bonusurile de Crăciun sunt deseori acordate în luna noiembrie sau decembrie, în timp ce plățile pentru concediu sunt obișnuite în lunile iunie sau iulie.
Există și situații în care aceste compensații speciale sunt distribuite trimestrial, de-a lungul anului, în unele companii.
Românii din Italia primesc și ei al 14-lea salariu
În spaţiul european, această practică nu este limitată doar la Austria. Ea este întâlnită și în Italia, unde angajații primesc un salariu suplimentar cunoscut sub numele de „quattordicesima”. Mai precis, al 14-lea salariu.
Acest stimulent financiar este oferit unor categorii specifice de angajați și pensionari. El este stabilit conform criteriilor și limitelor de venit stipulate în contractele colective naționale de muncă.
Pensionarii care pot primi acești bani sunt cei care beneficiază de:
- pensie pentru limita de vârstă
- pensie de urmaș
- pensie anticipată
- pensie de invaliditate
Pentru aceștia, suma poate varia între 366 și 655 euro.
Cel de-al 14-lea salariu se oferă celor care lucrează în domenii precum:
- sectorul serviciilor
- comerț
- turism
- sectorul alimentar
- chimie
- transport și logistică
- sectorul de curățenie
Alți angajați care primesc quattordicesima sunt cei care lucrează în:
- farmacii private
- angajații de la Poste Italiane
- angajații din serviciile de supraveghere privată
De cealată parte a legii italiene, cei care nu primesc quattordicesima sunt:
- stagiarii
- liber profesioniștii
- colaboratorii
- lucrătorii casnici
În Italia, de obicei, „quattordicesima” este calculată în raport cu salariul brut al angajatului. Pentru a determina suma exactă, trebuie să împărțiți salariul brut anual la 12.
Această sumă va fi supusă taxelor și impozitelor practicate în Italia.