Google search engine
AcasăEXTERNEAl treilea Paşte în vreme de război

Al treilea Paşte în vreme de război


Ucrainienii din estul devastat de război s-au adunat duminică la biserică pentru a marca al treilea Paşte sub focuri de armă, în timp ce trupele ruseşti sunt tot mai aproape de a ameninţa unele dintre oraşele cheie ale regiunii, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Luptele de pe frontul de est s-au intensificat în ultimele săptămâni, în special în jurul oraşului Ceasiv Iar, în timp ce trupele Kievului aşteaptă ajutorul militar american crucial pentru a respinge avansul Moscovei.

Locuitorii din Kostiantinivka, la 15 kilometri sud-vest, spun că au rămas hotărâţi să sărbătorească Paştele în ciuda înrăutăţirii situaţiei de securitate din cauza invaziei Rusiei, care durează de 26 de luni.

„Am venit în 2022 şi în 2023 şi vom veni din nou”, a declarat Natalia Hryhorieva, în vârstă de 58 de ani, în faţa unei biserici ortodoxe, în timp ce aştepta ca un preot să îi binecuvânteze coşul de Paşte cu apă sfinţită.

Focuri de tun au răsunat în fundal în timpul slujbei de dimineaţă, în care preotul a condamnat inamicul „fără Dumnezeu” şi a rostit o rugăciune pentru victoria Ucrainei.

Mai devreme, preşedintele Volodimir Zelenski, într-un mesaj de Paşte de la Kiev, i-a îndemnat pe ucraineni să se unească în rugăciune şi pentru soldaţii de pe linia frontului, spunând că Dumnezeu are un „steag ucrainean pe umăr”.

Kostiantinivka este unul dintre cele câteva oraşe cheie deţinute de ucraineni în regiunea industrializată Doneţk, care ar putea deveni următoarea ţintă majoră a Moscovei în cazul în care Ceasiv Iar cade, potrivit analiştilor.

Forţele ruseşti avansează, de asemenea, dinspre sud, după ce au capturat satul Ocheretyne, a declarat duminică Ministerul rus al Apărării.

Cel puţin două persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore după ce aşezări din regiune au fost bombardate de 19 ori, a precizat guvernatorul Vadym Filashkin pe Telegram.

„Vrem ca această situaţie să se termine repede, astfel încât copiii noştri să se simtă liniştiţi”, a declarat Nina Shyshymarieva, în vârstă de 31 de ani, alături de fiica ei cea mică. „Pentru ca ei să poată avea o copilărie”.

SOLDAŢII CAUTĂ BINECUVÂNTARE

În altă parte, în spatele liniei frontului, trupele ucrainene au căutat, de asemenea, un răgaz de Paşte de la lupte.

Reuters a însoţit un capelan al Brigăzii 93 Mecanizate în timp ce acesta a făcut un tur al bazelor temporare, ale căror locaţii nu au putut fi dezvăluite, pentru a ţine slujbe şi a-i binecuvânta pe soldaţii vizibil obosiţi.

Forţele ucrainene s-au trezit depăşite din punct de vedere al armamentului şi foarte solicitate, în timp ce Kievul se confruntă cu un inamic mai bine dotat şi se străduieşte să îşi revizuiască programul de mobilizare.

Trupele s-au bucurat de produse tradiţionale de Paşte oferite de cunoscuţi şi voluntari. Mulţi au spus că şi-ar fi dorit să poată sărbători cu familiile lor de acasă.

Preotul capelan, Evhen Savchenko, a declarat că slujbele precum cea a lui pot „inspira” oamenii în condiţiile în care situaţia se înrăutăţeşte.

„Când lucrurile sunt dificile, oamenii se întorc într-adevăr către Dumnezeu şi către rugăciunea autentică. (Ei) acordă mai multă atenţie aspectului spiritual”, a spus el. „Vedem asta”.





Bine ați venit dragi‍ cititori, astăzi vom vorbi despre ⁤un subiect‌ sensibil și emoționant: sărbătoarea Paștelui în vreme de război. Este deja al treilea an în care ne confruntăm cu această realitate dureroasă,⁤ iar pentru unii dintre noi, este cel de-al treilea Paște pe care îl petrecem într-un conflict armat. Cu siguranță, este o⁢ perioadă dificilă și plină de provocări, ⁢dar și în astfel ⁢de circumstanțe, ⁣există moduri de a menține tradițiile și speranța vie ‌în ⁤inimile noastre. Haideți să ​descoperim împreună cum putem sărbători al treilea Paște în vreme de ​război și să ne încurajăm unii pe alții să rămânem puternici și uniți.

Situația războiului în România

După ⁣mai mult de doi‌ ani de la începutul conflictului‍ armat ⁣din România, mulți dintre noi⁢ ne-am obișnuit cu sunetele de bombardamente și cu senzația constantă de‌ pericol. Aceste realități sunt atât de diferite de⁤ cele obișnuite în timpul sărbătorilor de Paște, când am fi fie în familie,‍ împodobind ouă și pregătind mâncăruri tradiționale, fie ​în biserică, ⁢sărutând icoanele și⁣ ascultând slujba de Înviere. Din păcate, în acest al treilea an consecutiv de război, mulți dintre noi suntem încă departe de astfel de tradiții și⁢ de confortul pe​ care ni-l oferă familiile noastre dragi.⁢ Cu toate acestea, există câteva modalități prin care putem sărbători și să ne bucurăm de Paște chiar și în ⁣vreme ⁢de război.

Pregătiri și tradiții de Paște

Prima și cea mai importantă tradiție a Paștelui este învierea Domnului și slujba de Înviere. În ciuda circumstanțelor dificile, mulți dintre noi încă speră să participe la aceste⁢ ceremonii, fie în biserica din apropierea noastră, fie‌ în sălile de ⁤rugăciune improvizate în satele și orașele afectate de război. ‍Pentru a face acest lucru, însă,‌ este important să primim informațiile necesare cu privire la orele și locurile în care vor avea loc aceste slujbe, astfel încât să ne putem deplasa în siguranță.

Un ⁤aspect important al⁢ pregătirilor ⁢pentru ‍Paște este împodobirea ouălor. Deși poate părea⁣ un lucru mic și neînsemnat, acest obicei are o semnificație profundă și aduce bunăstarea și armonia în casele noastre. Chiar dacă nu avem acces la vopsea și alte materiale tradiționale, ⁣putem folosi frunze⁢ și ​flori uscate pentru a crea desene frumoase pe ouăle noastre.

Sărbătorile de Paște⁢ sunt adesea asociate ⁤cu mâncăruri delicioase și festive. Chiar și în timp de război, putem încerca să păstrăm această tradiție și să gătim câteva mâncăruri speciale, folosind ingredientele pe ‌care le avem la îndemână. Ierburi și ierburi locale, precum și produsele de sezon, pot fi transformate în mâncăruri ‍și deserturi delicioase.

Sărbătorirea Paștelui în ⁣familie

Dacă⁣ suntem departe de familie și prieteni,⁢ putem încerca să ne reunim cu ceilalți refugiați din zonă și să organizăm o masă de‌ Paște împreună. Astfel, putem învăța și de la ei despre⁤ diversele tradiții din regiunile noastre și putem împărtăși poveștile și amintirile noastre. O altă idee este ‍să încercăm să contactăm familiile noastre prin‌ intermediul ⁢tehnologiei, precum telefoanele și mesajele video, astfel încât să ne putem simți mai aproape unii de alții în timpul sărbătorii.

Ajutor și ‍solidaritate

În timpul sărbătorilor de Paște, este important să ne gândim ​și la​ acei oameni care au fost afectați și mai mult de război: copiii, vârstnicii și cei săraci. Dacă putem, trebuie să încercăm să le‍ oferim ajutorul și sprijinul nostru în aceste momente dificile, fie că este vorba⁣ de împărțirea cu ei a mâncării pregătite pentru Paște, fie că este vorba de oferirea de cadouri⁣ sau ajutor practic, precum curățarea și repararea caselor lor.

După cum puteți​ vedea, există încă multe moduri de‌ a sărbători al treilea Paște în‌ vreme ​de război. Chiar dacă este o perioadă dificilă și plină de schimbări, putem învăța să‍ apreciem ceea ce avem și să ⁢ne menținem tradițiile în viață.⁢ În final, ceea ce contează cu adevărat este să rămânem puternici și să ne susținem unii‍ pe alții în aceste vremuri tulburi.

Sărbători fericite și multă ⁤speranță‍ tuturor, cu inima plină de lumină și cu gândurile mereu la‌ cei dragi. Fie ca acest al treilea Paște în vreme de război să ​aducă pacea și armonia atât de necesare în viețile noastre. Iar pentru​ cei care sunt departe de casă și de familie, suntem aici să ne sprijinim unii pe alții și să creăm împreună o atmosferă cât‍ mai tradițională‌ și festivă în mijlocul acestui conflict.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE