Google search engine
AcasăSTIRILE ZILEIVrei să iei un credit ipotecar în 2024? Ce dobânzi au băncile...

Vrei să iei un credit ipotecar în 2024? Ce dobânzi au băncile și la ce rate trebuie să te aștepții


Cât mai sunt dobânzile şi ratele lunare la creditele ipotecare în cazul dobânzilor fixe şi în cazul dobânzilor variabile la băncile mari? Care mai sunt ofertele băncilor? Dobânzi între 8% şi 9% la ipotecarele cu dobânzi variabile şi dobânzi între 5,6% şi aproape 6% la ipotecarele cu dobânzi fixe, arată o analiză a Ziarului Financiar.

În cazul ofertelor băncilor pentru creditele ipotecare cu dobândă fixă, conform simulărilor AVBS Credit pentru exemplul unui credit ipotecar de 300.000 lei, pe 30 de ani, cu dobânzi fixe pe 3-5 ani, dobânzile oferite acum de bănci sunt între 5,59% şi 5,94%, rezultând rate lunare între 1.700 lei şi 1.800 lei .

Pe de altă parte, ofertele standard ale băncilor la creditele ipotecare cu dobândă variabilă se orientau în februarie 2024 către dobânzi cuprinse între 8% şi peste 9%, aceasta fiind alcătuită din marja fixă a băncii şi indicele de referinţă IRCC, aflat acum la 5,97%.

Oferte cu dobânzi fixe sub IRCC

Valentin Anghel, fondatorul AVBS Credit: Anul acesta băncile se bat în oferte din ce în ce mai bune. Băncile ofertează clienţii cu dobânzi fixe, mai mici decât IRCC-ul.

Ofertele standard ale băncilor mari la creditele ipotecare cu dobândă variabilă se orientau în februarie 2024 către un nivel al dobânzii cuprins între 8% şi peste 9%, aceasta fiind alcătuită din marja fixă a băncii şi indicele de referinţă IRCC, aflat în prezent la 5,97%. Conform unei simulări efectuate de AVBS Credit la solicitarea ZF, rata pentru un credit ipotecar de 300.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani, în cazul în care clientul optează pentru dobândă variabilă este cuprinsă între 2.200 lei şi 2.440 lei, diferenţa fiind făcută în final de marja băncilor.

Marja fixă a băncilor reprezintă costul perceput de instituţia de credit pentru acordarea finanţării. Băncile pot începe cu o marjă de 2% şi se pot duce şi peste 3%. La această marjă fixă se adaugă indicele de referinţă IRCC, care acum este 5,97%.RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE