Google search engine
AcasăEXTERNEUngaria are un nou președinte

Ungaria are un nou președinte


Ungaria, care a pierdut-o pe emblematica preşedintă Katalin Novak după ce aceasta a acordat o graţiere într-un scandal de abuz asupra copiilor, i-a ales luni succesorul în parlament în încercarea de a pune capăt scandalului, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Tamas Sulyok, un jurist în vârstă de 67 de ani care a condus Curtea Constituţională din 2016, a depus jurământul în urma votului şi va prelua funcţia pe 5 martie.

În Ungaria, preşedintele are un rol ceremonial.

Prima femeie care a ocupat această funcţie în Ungaria, Katalin Novak, aleasă în martie 2022, a demisionat în urmă cu două săptămâni, recunoscând o „greşeală” în decizia de graţiere a complicelui unui pedofil.

Prim-ministrul Viktor Orban, care se confruntă cu cea mai gravă criză politică de la întoarcerea sa la putere în 2010, a descris el însuşi plecarea acestei apropiate drept un „coşmar”.

content-image

Scandalul continuă

Opoziţia a denunţat alegerea lui Tamas Sulyok, spunând că este un candidat fără anvergură politică, iar câteva mii de persoane au demonstrat duminică la Budapesta pentru a cere ca şeful statului să fie ales prin vot universal direct.

Orban speră să pună astfel capăt scandalului, care a scos zeci de mii de oameni în stradă la jumătatea lunii februarie, o mobilizare la o scară nemaivăzută de un deceniu.

„Unitatea naţională a fost zdruncinată de această decizie” de graţiere, a declarat liderul naţionalist la radio săptămâna trecută, adăugând că doar demisia lui Novak şi instalarea unui nou preşedinte ar putea „restabili unitatea”.

El a promis, de asemenea, să consolideze legislaţia privind protecţia copiilor, inclusiv să solicite „teste care evaluează stilul de viaţă, devianţa sexuală şi aptitudinea psihologică” a celor care lucrează cu minori.RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE