Temperaturile din întreaga lume sunt în creștere, iar anul 2023 a fost confirmat recent ca fiind cel mai cald de la începutul înregistrărilor. Un nou studiu a constatat că aducerea naturii în orașe ar putea contribui la scăderea temperaturilor în timpul valurilor de căldură, scrie newatlas.com.
Dacă sunteți suficient de norocoși să locuiți în apropierea unor zone împădurite, știți că una dintre cele mai bune modalități de a scăpa de căldura de la mijlocul zilei în timp ce vă plimbați este să vă îndreptați către un copac. Dacă locuiți într-o junglă de beton, s-ar putea să aveți mai puține opțiuni decât în mijlocul naturii, dar chiar și o vizită la un parc local sau la o grădină botanică v-ar putea ajuta să vă păstrați răcoarea.
Grădinile botanice pot reduce temperatura aerului din centrul orașelor cu până la 5 grade
De fapt, o cercetare condusă de Universitatea Surrey din Marea Britanie a descoperit că grădinile botanice pot reduce temperatura aerului din centrul orașelor cu până la 5 °C. Zonele umede și grădinile pluviale nu sunt departe în ceea ce privește răcirea, cu 4,7 și, respectiv, 4,5 °C, copacii plantați de-a lungul străzilor au redus, de asemenea, temperatura aerului cu 3,8 °C, în timp ce parcurile urbane au reușit să reducă temperatura cu 3,2 °C.
Efectele potențiale de răcire ale infrastructurii GBGI în cele 10 categorii selectate în cadrul studiului
„Știm de ceva timp că spațiile verzi și apa pot răci orașele”, a declarat profesorul Prashant Kumar, director fondator al Centrului Global pentru Cercetarea Aerului Curat de la Universitatea din Surrey, precum și profesor și titular al catedrei de Calitatea Aerului și Sănătate, și co-director la Institutul pentru Sustenabilitate. „Cu toate acestea, acest studiu ne oferă cea mai cuprinzătoare imagine de până acum. Mai mult – putem explica de ce. De la copacii care oferă umbră, până la evaporarea apei care răcește aerul.”
Documentul notează că o temperatură a aerului de 40,3 °C (104,5 °F) a bătut recorduri în Marea Britanie la 19 iulie 2022, aproximativ 62 862 de decese au fost legate de căldura de vară în Europa în același an, în timp ce valul de căldură din 2003 din Europa a dus la o pierdere economică de 16 miliarde de euro datorită secetei și pierderilor de recolte. Echipa formată din 29 de oameni de știință din Marea Britanie, Australia, Brazilia, China, Hong Kong și SUA mai spune că IPCC consideră că „elementele de infrastructură urbană verde și albastră sunt deosebit de eficiente în reducerea temperaturii aerului în orașe”.
Dintr-un fond de peste 27.000 de lucrări de cercetare, cercetătorii au selectat 202 pentru o meta-analiză bazată pe o serie de categorii de infrastructură urbană verde-albastră-gri – inclusiv parcuri, proiecte de ecologizare inginerească, zone umede, ziduri verzi, parcuri și grădini botanice.
Copacii și plantele, de exemplu, ajută la reducerea căldurii prin reducerea cantității de lumină solară directă care ajunge la sol, eliberând în același timp umiditate în aer. Corpurile de apă răcesc mediul înconjurător prin „evapotranspirație, umbrire, efectul de albedo, reîncărcarea apelor subterane și tamponarea temperaturii” și ar putea servi, de asemenea, drept radiatoare, răcind în timpul zilei și oferind potențial de încălzire pe timp de noapte. Acoperișurile și pereții verzi nu numai că ajută la izolarea clădirilor, dar reduc și absorbția de căldură, iar vegetația poate servi drept protecție împotriva vântului pentru ventilația naturală.
Iată efectele de răcire ale mai multor spații verzi și cursuri de apă
Am văzut deja o serie de proiecte de arhitectură din întreaga lume care utilizează cantități mari de verdeață atât pentru a înveseli fațadele, cât și pentru a promova răcirea locală, alături de amenajări peisagistice benefice. Cercetătorii concluzionează afirmând că „toate tipurile de infrastructură urbană verde-albastru-cenușiu oferă beneficii de răcire” și că „natura trebuie readusă în orașele care se densifică și se extind și trebuie să se profite de orice oportunitate de a extinde acoperirea vegetală pe sol, pe podiumuri, pe pereți și pe acoperișuri”.
Dar ei recunosc, de asemenea, că nu există o soluție simplă care să se potrivească tuturor localităților și că mult va depinde de o planificare eficientă – „înainte de a selecta intervențiile adecvate de infrastructură urbană verde-albastru-cenușiu, este necesar să se evalueze contextul local, condițiile de mediu, resursele disponibile și bugetul pentru a se asigura eficiența lor pe termen lung și pentru a se evita posibilele dezavantaje”.
„Lucrarea noastră confirmă cât de multe modalități există pentru a ne menține răcoarea”, a adăugat profesorul Maria de Fatima Andrade de la Departamentul de Științe Atmosferice al Universității din Sao Paulo, Brazilia. „Dar dezvăluie, de asemenea, cât de mult mai este de lucru. Instituțiile din întreaga lume trebuie să investească în cercetări corecte – deoarece ceea ce reiese foarte clar din studiul nostru este că nu există o soluție unică pentru toate”. Depinde de ceea ce funcționează pentru fiecare comunitate în parte.”