Pe măsură ce războiul din Ucraina intră în al treilea an, cea mai urgentă și mai sensibilă provocare care apasă pe umerii țării este să strângă suficienți soldați noi pentru a respinge inamicul. Ucraina ia în calcul un plan nepopular de extindere a încorporării, notează Mediafax.
Când Rusia a atacat Ucraina, în urmă cu doi ani, ucrainenii s-au grăbit să se înroleze, gata să moară pentru a-și apăra patria. Astăzi, când Rusia controlează aproximativ un sfert din Ucraina și cele două armate sunt practic în impas de-a lungul unei linii de front de 1.000 de kilometri, acest spirit de a se înrola a dispărut: mulți bărbați ucraineni se sustrag încorporării ascunzându-se acasă sau încercând să dea mită pentru a scăpa de luptă, scrie AP.
De-a lungul liniei de front friguroase, comandanții spun că armata lor este prea mică și formată din prea mulți soldați epuizați și răniți.
Pe măsură ce războiul intră în al treilea an, cea mai urgentă și mai sensibilă provocare politică care apasă asupra Ucrainei este dacă poate aduna suficienți soldați noi pentru a respinge un inamic care are la dispoziție mult mai mulți luptători.
Lipsa de soldați nu este singura problemă a Ucrainei – aceasta este, de asemenea, disperată după ajutorul militar occidental, care a fost mai greu de obținut pe măsură ce războiul se prelungește. Dar mobilizarea unui număr suficient de soldați este o problemă pe care numai Ucraina o poate rezolva.
Pentru a-și reîntregi rândurile, guvernul ucrainean se străduiește să găsească un echilibru între coerciție și persuasiune.
Parlamentul are în vedere o legislație care ar crește potențialul de recruți cu aproximativ 400.000, în parte prin reducerea vârstei de înrolare de la 27 la 25 de ani. Însă propunerea este extrem de nepopulară.
Se estimează că zeci de mii de alți bărbați ucraineni eligibili se sustrag încorporării, în țară sau în străinătate.
Decizia Radei Supreme
Rada Supremă a Ucrainei a adoptat, vineri, un proiect de lege care ar urma să permită militarilor în termen să treacă în rezervă, după ce au executat o perioadă de serviciu în armată – au anunţat deputaţii Oleksi Honcearenko, Iaroslav Jelezniak și David Arahamia.
Potrivit acestora, proiectul de lege a fost adoptat cu voturile a 319 parlamentari ucraineni. În forma sa finală, proiectul de lege include o prevedere potrivit căreia persoanele care au fost înrolate şi care şi-au încheiat termenele vor fi demobilizate pentru o perioadă de 12 luni, dacă nu și-au exprimat dorința de a continua serviciul în armată. Militarii demobilizaţi ar urma să fie recruţi în rezervă.