Ucraina a anunțat joi planuri ambițioase de a dezvolta industrii de tehnologie avansată, propunând suport guvernamental pentru crearea unei industrii de producție a cipurilor și pentru dezvoltarea inteligenței artificiale, conform Reuters, relatează News.ro.
Planul, denumit Win 2030, a fost lansat la aproape 21 de luni de la declanșarea unui conflict total cu Rusia, conflict care, conform comandantului suprem al armatei ucrainene, necesită o revoluție tehnologică din partea Kievului.
Ministrul Transformării Digitale, Mihailo Fedorov, și adjunctul său, Valeria Ionan, au prezentat aceste idei într-un subsol securizat din centrul Kievului.
La eveniment a fost prezent și prim-ministrul Denys Shmyhal, care a subliniat rolul crucial al inovației tehnologice în obținerea victoriei.
„Fără inovație, sunt profund convins că victoria noastră este posibilă, dar va dura mult mai mult”, a declarat Shmihal.
Transformarea politicilor în Ucraina
Fedorov, care este și viceprim-ministru și aliat al președintelui Volodimir Zelenski, a promis schimbări de politică pentru a stimula creșterea tehnologică, menționând peste 20 de legi modificate care au simplificat importurile și producția de drone.
Fedorov a menționat că Ucraina utilizează deja inteligența artificială pentru a ajuta dronele kamikaze să-și găsească țintele, precum și pentru a recunoaște fețele soldaților ruși.
Ionan a declarat că Ucraina își propune să se situeze în top 15 la nivel mondial în dezvoltarea microelectronicii și în top 30 la nivel mondial pentru vehicule autonome.
„Ucraina își evaluează șansele de a contribui la obiectivul ambițios al Uniunii Europene de a obține 20% din cota globală de piață a semiconductorilor (până în 2030) ca fiind destul de ridicate”, a adăugat ea.
„INIȚIATIVE PRIVATE”
Ionan a menționat că Ucraina are planuri pentru o fabrică de cipuri, precum și pentru companii care proiectează, dar nu produc proprii semiconductori.
Ministerul a estimat costul total al unei instalații care ar putea produce 50.000 de cipuri pe an la 5-10 miliarde de dolari. A fost sugerată o dată potențială de începere a construcției în 2025, iar atingerea capacității de producție ar dura trei ani.
Instalațiile de producție a cipurilor sunt adesea extrem de costisitoare, mașinile care utilizează tehnologii avansate pentru a grava arhitectura cipului pe siliciu costând zeci de milioane de dolari fiecare.
Planurile de finanțare pentru aceste proiecte ambițioase nu au fost stabilite, iar Fedorov a recunoscut că fondurile guvernamentale sunt limitate.
Într-o discuție cu reporterii după eveniment, Fedorov a declarat că ministerul va oferi inițial suport nemonetar proiectelor și că va căuta și investiții private.
El a recunoscut, totuși, că va fi necesar un anumit nivel de sprijin guvernamental.
„Desigur, pentru o fabrică de cipuri, avem nevoie de asistență de la stat, pentru că este dificil de acumulat (o întreprindere de producție a cipurilor). Desigur că ar trebui să fie o inițiativă privată… dar este nevoie și de ajutor de la stat.”