Google search engine
AcasăTOATE CATEGORIILEUcraina se transformă în noul epicentru al tehnologiei informaționale

Ucraina se transformă în noul epicentru al tehnologiei informaționale


Ucraina a anunțat joi planuri ambițioase de a dezvolta industrii de tehnologie ⁢avansată, propunând suport guvernamental ‍pentru ‌crearea unei industrii de producție a cipurilor și pentru dezvoltarea inteligenței artificiale, conform Reuters, relatează News.ro.

Planul, denumit Win 2030, a fost lansat la aproape 21 de luni de la declanșarea unui conflict total cu Rusia, ‌conflict care, conform comandantului ​suprem al armatei ucrainene, necesită o revoluție tehnologică din ‍partea Kievului.

Ministrul Transformării ‌Digitale, Mihailo Fedorov, și adjunctul ‍său, Valeria Ionan, au prezentat aceste⁢ idei într-un subsol securizat din centrul Kievului.

La eveniment a fost prezent și prim-ministrul Denys ‌Shmyhal, care a subliniat rolul crucial‍ al inovației tehnologice în obținerea victoriei.

„Fără inovație, sunt profund convins că victoria noastră este posibilă, dar va dura‌ mult mai mult”, a declarat Shmihal.

Transformarea politicilor în Ucraina

Fedorov, care este și viceprim-ministru și ⁢aliat al președintelui Volodimir Zelenski, a promis schimbări de politică pentru a stimula creșterea tehnologică, menționând peste 20 ⁤de legi modificate care au simplificat importurile și producția de⁤ drone.

Fedorov a⁣ menționat că Ucraina utilizează deja inteligența artificială pentru a ajuta dronele kamikaze ⁢să-și găsească țintele, precum și pentru a recunoaște fețele⁤ soldaților ruși.

Ionan a declarat că Ucraina își propune să se situeze în top 15 la​ nivel ‌mondial în dezvoltarea microelectronicii și ⁣în top 30 la nivel mondial pentru vehicule autonome.

„Ucraina își evaluează⁤ șansele de a contribui ⁢la obiectivul ambițios al Uniunii Europene‍ de a obține 20%⁤ din cota ⁣globală de piață a semiconductorilor (până în 2030)⁤ ca fiind‍ destul de ridicate”, a adăugat ea.

„INIȚIATIVE PRIVATE”

Ionan a menționat că Ucraina are planuri pentru o fabrică de cipuri, precum⁤ și pentru companii care proiectează, dar nu produc proprii semiconductori.

Ministerul a estimat costul total al unei instalații care ‌ar putea produce 50.000 de cipuri pe an la 5-10 miliarde de dolari. A fost sugerată‌ o dată potențială de începere a construcției în 2025, iar atingerea capacității de producție ar dura trei⁣ ani.

Instalațiile de producție⁢ a cipurilor sunt adesea extrem ‍de costisitoare, mașinile care utilizează tehnologii avansate pentru⁢ a grava arhitectura⁤ cipului pe siliciu costând zeci de milioane de dolari fiecare.

Planurile de finanțare⁤ pentru aceste proiecte ambițioase​ nu au fost stabilite, iar Fedorov a recunoscut că fondurile guvernamentale sunt limitate.

Într-o⁤ discuție cu reporterii ​după eveniment, Fedorov a declarat‌ că ministerul va oferi inițial ‌suport nemonetar ⁢proiectelor și că va căuta și investiții private.

El ⁢a recunoscut, ⁣totuși, că va fi necesar un anumit nivel de sprijin guvernamental.

„Desigur, pentru o fabrică de cipuri, avem nevoie de asistență de ​la stat, pentru că este dificil de acumulat (o întreprindere‍ de producție a cipurilor). ​Desigur că ar trebui să ​fie o inițiativă privată… dar este nevoie și de ajutor de la stat.”RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE