„Trei kilometri până la capătul lumii”, în regia lui Emanuel Pârvu, a fost selectat în competiţia oficială a celei de-a 77-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes care va avea loc între 14 şi 25 mai.
Adi este un adolescent de 17 ani, dintr-un sat din Delta Dunării, care, prin eforturile părinţilor săi, învaţă la Tulcea. Venit acasă în vacanţa de vară, Adi se simte bine alături de familia sa şi de prietena lui cea mai bună, Ilinca. Atunci când familia este confruntată violent cu un adevăr pe care nu îl pot nici inţelege, nici accepta, dragostea necondiţionată pe care Adi ar trebui să o primească de la părinţii săi dispare brusc, iar lui Adi îi rămâne o singură soluţie, informează news.ro.
„Competiţia Oficială la Cannes este ceva ce, ca regizor, probabil visezi toată viaţa, locul în care îţi doreşti sa îţi fie văzute filmele, unde doreşti să fii. Sunt atât de multe „cărări” pe care, la un moment dat, o poţi lua – de la ideea filmului la scenariu, de la locaţii la filmarea propriu-zisă, de la actorie la montaj, încât nici nu mai ştii exact de unde s-a legat. Sigur de la Dumnezeu. Un mare mulţumesc tuturor celor implicaţi, am făcut împreună o echipă minunată şi iată şi prima noastră (mare) recunoaştere” a spus regizorul Emanuel Pârvu.
„Anul trecut, în septembrie, filmam în Deltă, la Sfântu Gheorghe. Astăzi, primim această veste cu o enormă bucurie, veste pe care o împărţim cu fiecare din cei care care ne-au stat alături în munca la acest film. Cred că nu ne-am fi putut dori o premieră mondială pentru filmul nostru, alta decât la Festivalul de la Cannes, iar să ştim că munca noastră va fi în competiţia oficială în compania unor filme de Coppola, Cronenberg sau Lanthimos este ca un premiu în plus. Va fi cu siguranţă o experienţă extraordinară la Cannes, însă suntem cu gândul şi la momentul în care publicul din România va vedea acest film pe marile ecrane, probabil toamna aceasta”, a afirmat Miruna Berescu.
Filmul produs de Miruna Berescu, prin casa de producţie FAMart, îi are în rolurile principale pe Bogdan Dumitrache („Pororoca”, „Sieranevada”, „Poziţia Copilului”), Laura Vasiliu („4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”), Ciprian Chiujdea (aflat la debut în lungmetraj), Ingrid Micu-Berescu („Aniversarea”, „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”), Valeriu Andriuţă („Miracol”, „După Dealuri”).
Este cel de al treilea lungmetraj semnat de Emanuel Pârvu, după debutul „Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor” care a primit două premii la Festivalul de Film de la Sarajevo în 2018, pentru cel ma bun regizor şi cel mai bun actor principal (Şerban Pavlu) şi lungmetrajul „Marocco”, selectat la Festivalul de la San Sebastian 2021.
Scenariul filmului este semnat de Emanuel Pârvu şi Miruna Berescu, imaginea filmului este semnată de Silviu Stavilă („Marocco”, „Marfa şi Banii”, „Niki Ardelean – colonel în rezervă”), montajul de Mircea Olteanu („R.M.N.”, „Bacalaureat”, „Ilegitim”), iar scenografia şi costumele de Bogdan Ionescu („Metronom”, „Dincolo de calea ferată”).
Din distribuţie mai fac parte actorii: Adrian Titieni („Familiar”, „Bacalaureat”, „Tata mută munţii”), Richard Bovnoczki („Balaur”, „Aurora”), Alina Berzunţeanu („Metronom”, „Q.E.D.”), Vlad Brumaru („Marocco”, „Hackerville”) şi Radu Gabriel („5 minute”, „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”).
Filmul este produs de Asociaţia FAMart cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi este finanţat de Publicis Groupe Media Bucharest, MMS Communications Romania, OTP Bank Romania, Conceptual Lab by Theo Nissim. Post-producţia a fost asigurată de Chainsaw Europe Studio.
În fiecare an, Festivalul de Film de la Cannes aduce în atenția publicului cele mai așteptate și dezbătute producții cinematografice din întreaga lume. Anul acesta, unul dintre filmele românești care se bucură de o premieră mondială în festivalul de la Cannes este „Trei kilometri până la capătul lumii”, în regia lui Emanuel Pârvu. Acesta va concura în categoria „Un Certain Regard”, destinată descoperirilor și debuturilor din lumea cinematografiei.
„Un Certain Regard” este o secțiune care își propune să aducă în atenția publicului povești inedite și deosebite, ce abordează teme sociale, politice sau culturale. Astfel, producția lui Emanuel Pârvu, cu un scenariu scris de el însuși, se încadrează perfect în această categorie.
Poziționată pe harta Europeană a filmului românesc, producția „Trei kilometri până la capătul lumii” a atras atenția încă de la început prin reușita de a aduce laolaltă o echipă de actori de talie internațională și talentul regizoral al lui Emanuel Pârvu. Filmările au avut loc în regiunea Bucegilor și în Capitala României, București.
Povestea filmului spune despre oameni simpli care își duc traiul într-o zonă ușor uitată de lume, într-o vale izolată, în care nu există drumuri asfaltate. Viața lor simplă este dată peste cap când trebuie să decidă dacă să accepte o ofertă generoasă pentru a-și vinde casele și a da locul unui proiect turistic. Astfel, ei se confruntă cu o adevărată criză morală și introspecție asupra propriei identități și a locului lor în lume.
Producția românească va fi lansată în premieră mondială în cadrul celei de-a 72-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, care se va desfășura în perioada 14-25 mai 2019. Filmul va concura alături de alte 17 filme din țări precum India, Brazilia, Franța, Iran, Brazilia, Argentina și China.
„Povestea acestui film m-a captivat de la primul draft al scenariului. Este un film ce abordează probleme cu care ne-am confruntat cu toții la un moment dat și încearcă să ne aducă laolaltă prin prisma umanității noastre comune. Sunt extrem de mândru să aduc acest film pe marile ecrane și să îl prezint în fața publicului larg”, declară regizorul Emanuel Pârvu într-un interviu.
Echipa îi include pe actorii Mihai Constantin, Cătălina Mihai, Mădălina Ghenea, Mihai Smarandache și Amalia Ciolan, alături de alți actori din zona de munte, care îi vor completa pe cei profesioniști. Producția acordă o atenție deosebită naturii înconjurătoare, astfel încât rezultatul este un film care îmbină cu pricepere legenda și mitul cu contemporaneitatea.
Cu toate că este un debut în regia de lungmetraj, Emanuel Pârvu nu este un necunoscut în lumea cinematografiei. Acesta a mai participat la festivalul de la Cannes în 2015, când filmul său de scurtmetraj „Butterflies” a fost selectat pentru a concura în cadrul secțiunii „Cinéfondation”. De asemenea, acesta a mai avut și o selecție la Berlinala din 2016 cu filmul „8 ani și jumătate”.
Cannes-ul este cel mai prestigios festival de film din lume și bucură de o reputație imensă în lumea cinematografiei, fiind considerat și un catalizator pentru viitorul filmei. Este un eveniment care atrage atenția celor mai importante personalități din industria filmului și adolescenți talentați care vin să-și prezinte operele.
Rolul global al acestui festival este recunoscut ca unul dintre cele mai importante catalizatoare pentru viitorul filmului, fiind considerat o platformă esențială de promovare a cinematografiei internaționale și locale în același timp. Deși în ultima vreme se pronunță critici extrem de dure asupra multitudinii de evenimente adiacente Festivalului de la Cannes, acesta continuă să rămână cea mai așteptată și respectată manifestare cinematografică din întreaga lume, în prezent, recunoscută oficial și accesibilă sub forma unei transmisiuni live a tuturor evenimentelor sale.
Numărul de selectări ale filmelor românești la Cannes a crescut în ultimii ani, ceea ce augurează bine pentru viitorul filmului românesc în plan internațional. Tot mai multe filme ale unor regizori români se remarcă la festivaluri internaționale, cum ar fi „Toni Erdmann” de Maren Ade sau ”Loveless” de Andrey Zvyagintsev. Așadar, „Trei kilometri până la capătul lumii” se alătură listei succeselor cinematografice ale României și este un motiv de mândrie pentru întregul popor.
În final, „Trei kilometri până la capătul lumii” este o operă care reușește să surprindă și să emoționeze prin povestea sa simplă, dar profund umană. Cu siguranță, această premieră mondială la Cannes va aduce în atenția publicului filmul și talentul regizoral al lui Emanuel Pârvu și va contribui la promovarea filmului românesc la nivel internațional. Până la lansarea pe marile ecrane, rămâne de văzut cum va fi primit de către publicul de la Cannes și cum va evolua în lumea cinematografului după această premieră mult așteptată.