Google search engine
AcasăECONOMIEŢările membre G7 se vor reunii sâmbătă pentru a discuta noi sancţiuni...

Ţările membre G7 se vor reunii sâmbătă pentru a discuta noi sancţiuni împotriva Moscovei


 

Această reuniune, la care va participa preşedintele Volodimir Zelenski, este prima a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre ale G7 (Statele Unite, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Canada) sub preşedinţie italiană, scrie Agerpres.

Reuniunea a fost convocată „cu ocazia împlinirii a doi ani de la declanşarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, a precizat un comunicat al guvernului de la Roma, într-un moment în care Kievul recunoaşte că se confruntă cu o situaţie „extrem de dificilă” pentru forţele sale, lipsite de muniţie şi de ajutor american.

Concret, la finalul reuniunii, care ar urma să dureze o oră şi jumătate în cursul după-amiezii, ar urma să fie adoptată o declaraţie comună privind Ucraina, potrivit unor surse diplomatice italiene.

În plus, participanţii ar urma să decidă o „înăsprire a regimului de sancţiuni”, potrivit aceloraşi surse. „UE va lansa un nou pachet de sancţiuni, iar Statele Unite vor aproba, de asemenea, o înăsprire a sancţiunilor lor”, au adăugat sursele.

În acest sens, ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a confirmat marţi seară această ipoteză: „Sancţiunile pot fi înăsprite”, a declarat el la postul public Rai2. „Rusia resimte puternic greutatea sancţiunilor economice”, a adăugat el.

În contextul războiului, Ucraina a raportat marţi zeci de atacuri ruseşti pe fronturile de est şi de sud, după capturarea oraşului Avdiivka, din regiunea Doneţk, de către forţele Moscovei sâmbătă, cu câteva zile înainte de începerea celui de-al treilea an de război de la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022.

Însă, în ceea ce priveşte ajutorul american, crucial, dar blocat de Congres, premierul ucrainean Denis Şmîhal a declarat marţi în Japonia că este încrezător că acesta va ajunge în cele din urmă.

În afirmaţiile sale, „Cred că Statele Unite vor sprijini şi Ucraina, precum Uniunea Europeană, precum Japonia, ca toate ţările din G7, FMI şi toate organizaţiile financiare internaţionale”, a declarat el în cursul unei conferinţe de presă.

De altfel, ţările G7 a decis în luna iulie 2023 să semneze contracte bilaterale de securitate cu Ucraina. După Londra, în luna ianuarie din acest an, Kievul a semnat săptămâna trecută acest tip de acord cu Germania şi Franţa, iar alte 25 de state s-au alăturat acestei iniţiative, precum Polonia.

Concret, aceste acorduri de securitate pot viza acordarea de echipamente militare, interoperabile cu cele ale NATO, pregătirea forţelor ucrainene şi întărirea industriei de apărare a Ucrainei.

Sursa: www.economica.net

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE