Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării taiwanez, cu o lună înainte de învestirea preşedintelui ales Lai Ching-te, informează France Presse, potrivit Agerpres
„Şaptesprezece avioane (din douăzeci şi unu) au traversat linia mediană” a Strâmtorii Taiwan, a declarat ministerul într-un comunicat, făcând referire la o demarcaţie neoficială între China şi Taiwan pe care prima nu o recunoaşte.
Forţele armate taiwaneze „observă aceste activităţi folosind sisteme de supraveghere şi au desfăşurat mijloace adecvate pentru a reacţiona în consecinţă”, adaugă comunicatul.
Taiwanul este o insulă autonomă pe care Beijingul o revendică ca parte a teritoriului său şi pe care doreşte să o ia într-o zi, cu forţa dacă este necesar, aminteşte AFP.
Creşterea incursiunilor aparatelor chineze se înscrie în ceea ce experţii numesc strategia „zonei gri”, adică acţiuni de intimidare care nu merg atât de departe până la acte de război propriu-zise.
Aceste acţiuni s-au intensificat de la alegerea în 2016 a preşedintei Tsai Ing-wen, care consideră că Taiwanul este de facto „deja independent”, o linie roşie pentru Beijing.
Dna Tsai urmează să cedeze locul la 20 mai actualului vicepreşedinte, Lai Ching-te, un membru al Partidului Democrat Progresist (DPP), la fel ca ea. Câştigător al alegerilor prezidenţiale din 13 ianuarie, el este de asemenea adeptul unei linii de fermitate în faţa Beijingului.
Taiwanul anunţă că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei. Acesta este un nou episod din conflictul dintre cele două naţiuni, care durează de zeci de ani şi continuă să fie o sursă de îngrijorare pentru toată regiunea Asia-Pacific. Această acţiune a Chinei este considerată o încălcare gravă a suveranităţii şi securităţii Taiwanului şi poate să genereze o creştere a tensiunilor în zonă.
În acest articol vom explora mai multe aspecte legate de această situaţie alarmantă şi vom oferi informaţii despre poziţia Taiwanului şi-a reacţia la aceste acţiuni ale Chinei.
Detalii despre incident
Pe 15 septembrie, Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat că a detectat 21 de avioane militare chineze, care au intrat în Zona de Identificare a Apărării Aeriene a Taiwanului. Din cele 21 de avioane, 18 erau bombardiere şi patru erau avioane de luptă, inclusiv avioane de vânătoare Su-30 şi J-16, care sunt cele mai recente generaţii ale avioanelor militare chineze. Această mişcare a fost considerată una agresivă din partea Chinei şi a declanşat o nouă rundă de alarmă.
În răspuns la aceste activităţi, Taiwanul a trimis propriile avioane de vânătoare să monitoreze şi să intercepteze avioanele chineze şi a emis o declaraţie puternică, în care a atras atenţia asupra încălcării suveranităţii şi securităţii naţionale. De asemenea, oficialii taiwanezi au cerut Chinei să înceteze astfel de acţiuni provocatoare.
Motivaţia Chinei
Motivaţia din spatele acestei mişcări agresive a Chinei rămâne neclară. Unele surse indică faptul că China ar putea încerca să testeze capacităţile de apărare ale Taiwanului şi să îi intimideze pe oficialii taiwanezi. Alţii cred că această acţiune este parte a strategiei chinezeşti de a exercita presiune asupra Taiwanului pentru a accepta „politica unei singure Chine”.
Relaţia tensionată dintre cele două naţiuni nu este o noutate. China consideră Taiwanul drept o provincie separatistă şi încearcă să îl integreze cu forţa în teritoriul său. Taiwanul, pe de altă parte, a devenit o democraţie independentă după războiul civil din China în 1949 şi îşi susţine suveranitatea şi independenţa.
Reacţia internaţională
Reacţia internaţională la aceste activităţi ale Chinei a fost una puternică. SUA, care este unul dintre aliaţii Taiwanului şi un puternic jucător în regiunea Asia-Pacific, a condamnat acţiunile Chinei şi a reiterat angajamentul său de a apăra Taiwanul dacă este nevoie.
Japonia şi Australia au emis, de asemenea, declaraţii care susţin poziţia Taiwanului şi condamnă măsurile agresive ale Chinei în regiune.
Impactul asupra regiunii Asia-Pacific
Aceste activităţi ale Chinei au generat o creştere a preocupărilor în regiunea Asia-Pacific. Relaţia tensionată dintre China şi Taiwan are un impact important asupra securităţii şi stabilităţii în zonă.
Aceasta poate să aibă efecte majore asupra economiei, încetinind dezvoltarea şi creşterea regiunii. Totodată, această situaţie poate să genereze o creştere a tensiunilor şi poate să ducă la un conflict militar, cu consecinţe devastatoare pentru întreaga lume.
Perspective de rezolvare a conflictului
Soluţionarea acestui conflict de lungă durată rămâne un subiect complicat şi delicat. Atât China, cât şi Taiwanul îşi susţin suveranitatea şi nu sunt gata să facă compromisuri. Negocierile dintre cele două naţiuni sunt de multe ori întrerupte şi nu au dus la o rezolvare pe termen lung a conflictului.
Cu toate acestea, mulţi experţi consideră că dialogul şi cooperarea sunt singurele căi de a rezolva situaţia tensionată. Naţiunile din regiune trebuie să înţeleagă că acest conflict nu afectează doar China şi Taiwanul, ci întreaga regiune şi să îşi unească eforturile pentru a încuraja o soluţionare paşnică a conflictului.
Concluzie
Situaţia din jurul insulei Taiwanului, cu prezenţa a 21 de avioane militare chineze, este un episod alarmant într-un conflict îndelungat şi tensionat dintre cele două naţiuni. Aceste activităţi ale Chinei afectează nu doar securitatea şi suveranitatea Taiwanului, dar au şi un impact asupra întregii regiuni Asia-Pacific.
Este esenţial ca China şi Taiwanul să se angajeze în dialog şi cooperare pentru a găsi o soluţie paşnică şi să depună eforturi pentru menţinerea păcii şi stabilităţii în zonă. Comunitatea internaţională trebuie să se implice şi să susţină poziţia Taiwanului şi să încurajeze China să înceteze astfel de acţiuni provocatoare. Numai prin cooperare şi dialog putem spera la un viitor mai paşnic şi mai sigur în regiunea Asia-Pacific.