Google search engine
AcasăEXTERNESUA oferă o recompensă de până la 15 milioane de dolari pentru...

SUA oferă o recompensă de până la 15 milioane de dolari pentru prinderea şefilor reţelei Lockbit


Statele Unite oferă o recompensă de până la 15 milioane de dolari (13,9 milioane de euro) pentru informaţii care să conducă la identificarea sau localizarea liderilor reţelei de criminalitate informatică Lockbit, a anunţat miercuri Departamentul de Stat, relatează Reuters.

Marţi, poliţiile americană, britanică şi europeană au anunţat o vastă operaţiune poliţienească internaţională menită să lovească în inima infrastructurii Lockbit, specializată în atacuri de tip ransomware, potrivit news.ro.

Parchetul din Paris, care a deschis o anchetă asupra reţelei în 2020, a precizat că Franţa participă la această operaţiune internaţională, întrucât Lockbit a făcut „peste 200” de victime în ţară, „inclusiv spitale, primării şi întreprinderi de toate dimensiunile”.

Anchetatorii francezi au participat la arestarea unor suspecţi în Ucraina şi Polonia şi la percheziţii.

 

Poliţia ucraineană a declarat miercuri că suspecţii arestaţi în Ucraina sunt un tată şi un fiu, ale căror identităţi nu au fost precizate.

„Anchetatorii au efectuat o serie de percheziţii la domiciliile hackerilor din Ternopil, în timpul cărora au fost confiscate telefoane mobile şi echipamente informatice folosite pentru activităţi ilegale”, a precizat poliţia ucraineană. Serviciul de poliţie ucrainean a confiscat peste 200 de conturi de criptomonede şi 34 de servere folosite de bandă în Olanda, Germania, Finlanda, Franţa, Elveţia, Australia, Statele Unite şi Marea Britanie.

În Polonia, poliţia l-a identificat pe suspectul arestat la Varşovia ca fiind un bărbat în vârstă de 38 de ani.

Parchetul din Paris a avertizat marţi că ancheta va continua „pentru a identifica şi aresta alţi membri ai grupului”.

De asemenea, SUA au dezvăluit sancţiuni şi acuzaţii împotriva a doi dintre principalii agenţi ai grupului.

Reţeaua Lockbit este considerată un lider în rândul bandelor online care criptează datele victimelor pentru a le extorca apoi de bani. Statele Unite, Marea Britanie şi UE au anunţat săptămâna aceasta că au destructurat grupul în cadrul unei operaţiuni internaţionale de aplicare a legii neobişnuit de agresive, care a întors împotriva hackerilor propriul site al acestora. Agenţii au folosit pagina web al cărui control îl preluaseră pentru a-i provoca pe hackeri cu viitoare difuzări de date şi un instrument pentru ca victimele de la care banda cerea răscumpărare să îşi decripteze datele gratuit.

Această operaţiune a fost una dintre cele mai interesante din istoria recentă, în parte din cauza trolling-ului poliţiei. Dar, având în vedere că mulţi dintre hackerii cheie sunt consideraţi a fi în afara razei de acţiune a forţelor de ordine occidentale, experţii spun că este doar o chestiune de timp până când cei din spatele Lockbit îşi vor relua operaţiunile sau se vor îndrepta către noi bande de infractori cibernetici.â

„Deşi au avut loc unele arestări, în mare parte a fost vorba de întreruperi tehnice”, a declarat Rafe Pilling, care conduce unitatea de cercetare a ameninţărilor de la Secureworks. El a precizat că o mare parte din daunele produse de Lockbit au fost provocate de „afiliaţi”, grupuri mai mici de hackeri care au efectuat spargerile iniţiale. El a spus că acei hackeri sunt „încă acolo şi încă îşi vor face treaba. Este posibil ca ameninţarea să se fi diminuat temporar, dar afiliaţii continuă să reprezinte o problemă”, a avertizat Pilling.RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE