Spania își numără morții după incendiul devastator de la Valencia! Anchetă și multe semne de întrebare după ce un bloc cu 14 etaje a ars ca o torță
Bilanţul morţilor în urma incendiului devastator care a distrus un complex de locuinţe cu 14 etaje din Valencia, în estul Spaniei, a crescut la 10, au anunţat autorităţile locale, în timp ce pompierii continuă să caute până la 15 persoane date dispărute, relatează The Guardian.
„Într-o primă evaluare, putem confirma că legiştii au localizat 10 victime”, a declarat vineri presei spaniole Pilar Bernabé, reprezentantul guvernului spaniol în oraşul-port de la Mediterana.
Patru dintre victime sunt membri ai aceleiaşi familii, inclusiv tată şi mama, o fetiţă de trei ani şi un nou-născut
Patru dintre victime sunt membri ai aceleiaşi familii, inclusiv tată şi mama, o fetiţă de trei ani şi un nou-născut, au precizat autorităţile, adăugând că pompierii încă lucrează la etajele clădirii carbonizate.
Experţii au declarat că blocul era acoperit cu un înveliş izolator extrem de inflamabil, ceea ce ar putea explica – împreună cu vântul puternic – extinderea rapidă a incendiului, care a izbucnit la etajul patru, joi, la ora locală 17.30, şi a cuprins toată clădirea în 30 de minute.
Vineri dimineaţă, întregul bloc de 138 de apartamente din cartierul Campanar arăta ca o coajă înnegrită. Pompierii care purtau măşti şi aparate de respiraţie şi-au făcut loc prin structura carbonizată.
Experţi stomatologi s-au îndreptat spre Valencia din alte părţi ale Spaniei pentru a ajuta la identificarea cadavrelor carbonizate, în timp ce poliţia a colectat mostre de ADN de la rude în acelaşi scop, scrie Reuters.
Premierul spaniol, Pedro Sánchez , a venit personal să vadă locul sinistrului şi a declarat că locuitorii „au pierdut totul în acest incendiu teribil”. El a încurajat oamenii să „dea dovadă de empatie, afecţiune şi solidaritate cu victimele, cu familiile lor şi cu cei care încă nu ştiu exact ce s-a întâmplat” cu cei dragi.
Cel puţin 15 persoane, inclusiv şapte pompieri, au fost rănite. Nouă dintre ele rămăseseră vineri internate în spital, se pare că toate în stare stabilă.
Supravieţuitorii, printre care se numără şi refugiaţi ucraineni, au primit cazare de urgenţă în hoteluri din apropiere.
Primarul oraşului, María José Catalá, a spus că este „o zi tristă pentru Valencia”.
Scene dramatice
Luis Ibanez, care locuieşte în apropiere, a declarat pentru postul naţional de televiziune TVE că s-a uitat pe fereastră şi a văzut flăcările care au cuprins clădirea în câteva minute. Era ca şi cum blocul ar fi fost făcut din plută, a spus el. „Nu-mi venea să cred ce vedeam. Toată partea laterală a clădirii era în flăcări, de la primul etaj până la etajele şase şi şapte”, a povestit martorul.
Sergio Perez, care locuieşte, de asemenea, în apropiere, a spus că blocul ardea ca şi cum cineva ar fi turnat benzină pe el.
În scene dramatice transmise în direct la televiziune joi seară, pompierii au folosit o macara pentru a salva un tată şi fiica sa din balconul unde erau blocaţi, iar un bărbat a sărit mai multe etaje pe o saltea gonflabilă pentru a scăpa de flăcări.
Aproximativ 100 de soldaţi de la unitatea militară de urgenţă din Spania şi 40 de vehicule de stingere a incendiilor au fost desfăşurate la faţa locului, unde echipele au folosit drone pentru a căuta cadavre şi supravieţuitori în clădire, după ce ferocitatea iniţială a flăcărilor s-a diminuat.
Catalá a declarat că 131 de locuinţe temporare sunt pregătite pentru rezidenţi, care vor primi bani pentru costurile zilnice şi chirie.
Papa Francisc s-a rugat pentru toţi cei afectaţi de incendiu, a declarat purtătorul său de cuvânt.
Un miros acru plutea vineri în aer la locul incendiului din El Campanar, un cartier bogat al celui de-al treilea oraş ca mărime din Spania. Localnicii s-au adunat în masă pentru a dona haine, medicamente şi jucării pentru rezidenţii care şi-au pierdut toate bunurile în incendiu şi care sunt acum găzduiţi temporar într-un hotel din apropiere.
Anchetă în privința materialului cu care a fost izolat blocul
Cauza incendiului nu este încă cunoscută şi este încă prea devreme pentru a comenta informaţiile care sugerează că materialele folosite în construcţia clădirii ar fi putut alimenta incendiul, a declarat primarul.
Esther Puchades, un inginer industrial care a inspectat cândva clădirea, a declarat că incendiul s-a propagat atât de rapid deoarece blocul, care a fost finalizat în 2009, a fost acoperit cu un înveliş de poliuretan care arde cu repeziciune. Atunci când materialul se încălzeşte „este ca şi cum ar fi plastic şi se aprinde”, a spus ea, adăugând că acesta a fost primul incendiu de acest tip din Spania, dar că altele care implică acelaşi material au fost la fel de distructive în Marea Britanie şi China.
Faustino Yanguas, de la brigada de pompieri din Valencia, a cerut o anchetă privind materialul folosit la faţadă, deoarece „a fost un factor care a contribuit foarte mult” la răspândirea rapidă a flăcărilor, care au fost, de asemenea, alimentate de vântul care bătea cu 60 km/oră.
Un videoclip promoţional din 2007 al complexului, care cuprindea două turnuri legate între ele prin ceea ce dezvoltatorii săi au descris ca fiind un lift panoramic, a evidenţiat „materialul inovator” folosit pentru a îmbrăca exteriorul clădirii, despre care se spunea că a trecut prin „controale de calitate riguroase”.
Poliuretanul, pus sub semnul întrebării
Tragedia a reamintit însă de incendiul din 2017 de la Grenfell Tower, un bloc de 24 de etaje din Londra, care a ucis 72 de persoane după ce s-a extins rapid din cauza placării cu un material extrem de inflamabil de pe pereţii exteriori ai blocului. O anchetă privind dezastrul nu şi-a publicat încă raportul final.
Preşedintele colegiului de arhitecţi din Valencia, Luis Sendra, a declarat că atunci când a fost construit blocul „nu existau restricţii privind tipurile de materiale de placare şi nici privind mobilierul de terasă”. Pe de altă parte, designul blocului a dus la un efect de coş de fum, a spus el.
Reglementările europene privind materialele de placare au fost actualizate după dezastrul de la Grenfell, iar Puchades a declarat că poliuretanul nu mai este utilizat pe scară largă în clădiri fără măsuri de siguranţă suplimentare pentru a compensa inflamabilitatea sa.
Valencia a anunţat trei zile de doliu şi a amânat începerea unui festival anual care durează o lună, în timp ce federaţia spaniolă de fotbal a cerut un minut de reculegere înainte de startul meciului internaţional feminin Spania-Olanda, care va avea loc vineri.