Google search engine
AcasăEXTERNE'Soarele artificial' a doborât un record și face furori în lumea oamenilor...

‘Soarele artificial’ a doborât un record și face furori în lumea oamenilor de știință / VIDEO


Oamenii de știință din Coreea de Sud au anunțat un nou record mondial pentru perioada în care au susținut temperaturi de 100 de milioane de grade Celsius – de șapte ori mai calde decât nucleul soarelui – în timpul unui experiment de fuziune nucleară, în ceea ce spun ei că este un pas important înainte pentru această tehnologie futuristă, conform CNN.

Fuziunea nucleară încearcă să reproducă reacția care face ca soarele și alte stele să strălucească, prin fuziunea a doi atomi pentru a elibera cantități uriașe de energie. Deseori denumită Sfântul Graal al soluțiilor climatice, energia curată, fuziunea are potențialul de a furniza energie nelimitată fără poluarea cu carbon care încălzește planeta. Dar stăpânirea procesului este extrem de dificilă.

Cel mai comun mod de a obține energia de fuziune implică un reactor în formă de gogoașă numit tokamak, în care variantele de hidrogen sunt încălzite la temperaturi extraordinar de ridicate pentru a crea o plasmă.

Un record de 48 de secunde

content-image

Menținerea temperaturilor ridicate „nu a fost ușor de realizat din cauza naturii instabile a plasmei de temperatură ridicată”, a spus Si-Woo Yoon, director la Institutul Coreean de Energie de Fuziune (KFE), motiv pentru care acest record recent este atât de semnificativ.

KSTAR, dispozitivul la care se referă ca „soare artificial”, a reușit să mențină plasmă cu temperaturi de 100 de milioane de grade timp de 48 de secunde în timpul testelor între decembrie 2023 și februarie 2024, depășind recordul anterior de 30 de secunde stabilit în 2021.

Oamenii de știință KFE au spus că au reușit să prelungească timpul prin modificarea procesului, inclusiv folosind wolfram în loc de carbon în „deviatoare”, care extrag căldura și impuritățile produse de reacția de fuziune.

Care este viitorul?

Scopul final este ca KSTAR să poată susține temperaturi ale plasmei de 100 de milioane de grade timp de 300 de secunde până în 2026, un „punct critic” pentru a putea extinde operațiunile de fuziune, a spus Si-Woo Yoon.

Munca KSTAR „va fi de mare ajutor pentru a asigura în timp performanța prevăzută în funcționarea ITER și pentru a avansa în comercializarea energiei de fuziune”, a spus Si-Woo Yoon.

Fuziunea nucleară „nu este încă pregătită și, prin urmare, nu ne poate ajuta acum cu criza climatică”, a spus Aneeqa Khan, cercetător în fuziune nucleară la Universitatea din Manchester din Marea Britanie.

Cu toate acestea, a adăugat ea, dacă progresul continuă, fuziunea „are potențialul de a face parte dintr-un mix de energie verde în a doua jumătate a secolului”.RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE