Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili (54 de ani), a scris din detenție un editorial publicat în presa ucraineană și afirmă că este singura persoană pe care liderul rus Vladimir Putin a promis că o va ucide și este încă în viață.
La conducerea Georgiei între 2004 şi 2013, Mihail Saakaşvili a fost preşedinte în timpul războiului pierdut în fața Rusiei în vara lui 2008. El a petrecut opt ani în exil, în special în SUA şi în Ucraina.
Întors clandestin în Georgia în octombrie, 2021, Saakaşvili a fost imediat arestat pentru a ispăşi o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru „abuz de putere”, sentinţă pronunţată în contumacie în 2018.
De atunci, el a intrat de două ori în greva foamei pentru a protesta împotriva încarcerării sale şi a denunţa relele tratamente la care, potrivit lui, este supus în închisoare. Un consiliu de medici independent a subliniat în decembrie anul trecut că Saakaşvili suferă de grave probleme neurologice, consecinţe, potrivit lor, a relelor tratamente în detenţie.
Mihail Saakaşvili mai este judecat în prezent pentru că a intrat ilegal în Georgia, ţară pe care o părăsise pentru a se exila în străinătate, în Ucraina, înainte de a se întoarce în secret anul trecut. El riscă alți cinci ani de închisoare.
Editorial în presa ucraineană
Fostul lider georgian a publicat în Ukrainskaia Pravda un editorial intitulat „Perspectivele mele după asasinarea lui Navalnîi”:
„Până în 2022, Putin ne-a considerat pe Navalnîi și pe mine la fel de periculoși pentru el. Am căzut amândoi în ghearele lui. Nu am fost un fan al lui Oleksii Navalnîi din cauza poziției sale cu privire la atacul Rusiei asupra Georgiei din 2008.. Dar oamenii se pot schimba. Și poziția lui Navalny s-a schimbat și ea, mai ales după otrăvirea și revenirea eroică a lui în Rusia.
După câteva zile de la invazia Ucrainei, am fost otrăvit cu metale grele într-o închisoare georgiană, iar înainte ca bătaia și umilința mea să fi fost afișate la televizor, Navalnîi și-a cerut scuze public poporului georgian pentru declarațiile sale din 2008 și a cerut, de asemenea, încetarea tratamentului inuman pe care îl primesc. Știu că mulți ucraineni și georgieni încă nu l-au iertat, dar tot cred că în situația lui exprimarea unor astfel de schimbări de poziție necesită un efort suplimentar.
La un moment dat, Putin m-a considerat principalul său dușman în spațiul post-sovietic (desigur, acum Volodimir Zelenski conduce lista), iar Navalnîi – în interiorul Rusiei. Mai mult, Putin a refuzat să-l numească pe Aleksei pe numele de familie și s-a referit la el drept „Saakașvili” rus. Da, la o mare conferință de presă din 2017, Putin a spus ca răspuns la o întrebare despre Navalnîi: „Nu vreau ca Saakașvili să alerge pe acoperișurile și piețele rusești”.
În ceea ce mă privește, în 2008 i-a promis ferm lui Sarkozy că mă va spânzura. O amenințare pe care a repetat-o ulterior la conferințe de presă. Adică sunt singura persoană din lume pe care Putin a promis că o va ucide și care este încă în viață. Guvernul georgian, și în special forțele de securitate, sunt complet sub controlul serviciilor speciale ruse. Am ascultat recent un interviu al Evgeniei Kara-Murza și s-a dovedit că simptomele pe care le are soțul ei după otrăvire sunt 100% similare cu simptomele mele.
De aceea, Ucraina, Franța, Polonia, Lituania și Parlamentul European cer eliberarea mea. Acest lucru este cerut și de majoritatea poporului georgian, dar până acum toate acestea sunt învinse de rezistența oligarhului ruso-georgian Ivanishvili, care este complet legat de Moscova.
Salvarea mea depinde de succesul Forțelor Armate și, în acest sens, sunt unul dintre mulți dintre cei care au căzut în ghearele răului”.
Promisiunea Kremlinului
Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat recent că duşmanii Rusiei vor fi înfrânţi în Ucraina aşa cum au fost înfrânţi în Georgia în urmă cu 15 ani, relatează EFE.
Preşedinte al Rusiei între 2008 şi 2012, Medvedev a ordonat la 8 august al aceluiaşi an în care a sosit la Kremlin o campanie militară împotriva Georgiei, care trimisese trupe în regiunea rebelă Osetia de Sud de la graniţa cu Rusia.
Armata rusă, într-o operaţiune denumită de Moscova de „impunere a păcii”, a zdrobit rezistenţa trupelor georgiene în cinci zile şi a ajuns aproape de porţile capitalei Tbilisi.
„În spatele prostovanului de (preşedinte georgian de la acea vreme, Mihail) Saakaşvili se afla Occidentul colectiv, care chiar şi atunci încerca să agite situaţia în imediata apropiere a graniţelor Rusiei”, a scris Medvedev pe contul său de Telegram.
În urmă cu 15 ani, a spus el, Rusia şi-a protejat oamenii în Osetia de Sud şi în Abhazia, o altă regiune separatistă georgiană, care, ca şi prima, a fost recunoscută de Moscova ca stat independent. Înaintea conflictului armat, Moscova acordase cetăţenia rusă pe scară largă localnicilor din Osedia Sud şi Abhazia.
„Statele Unite şi vasalii lor de atunci nu aveau în mod clar suficientă experienţă. Astăzi, ei duc din nou un război criminal cu mâna altora, încercând să şteargă Rusia de pe faţa pământului”, susţine Medvedev.
În Ucraina, declară fostul preşedinte rus, „întregul sistem NATO luptă de fapt în mod deschis” împotriva Rusiei, care, a subliniat el, dispune de „forţe suficiente pentru a îndeplini obiectivele operaţiunii militare speciale”, aşa cum numeşte Moscova invazia declanşată pe scară largă la 24 februarie 2022 în ţara vecină.
„La fel ca în august 2008, inamicii noştri vor fi striviţi, iar Rusia va obţine pacea în condiţiile sale. Victoria va fi a noastră”, a declarat Medvedev.