Valul de români dornici să lucreze în străinătate pare să se fi diminuat. Care sunt motivele?
Țări precum Spania și Italia, odată destinații de top, nu mai sunt la fel de atractive pentru români. Cu toate acestea, specialiștii în recrutare afirmă că este dificil să se stabilească cifre exacte, deoarece mulți români încă apelează la cunoștințe, nu la firme, pentru a obține un contract, potrivit ProTV.
Olimpiu Boța a petrecut 12 ani lucrând în spitalele din Germania, specializându-se în chirurgia mâinii și microchirurgie reconstructivă. La începutul acestui an, s-a întors în țară și acum este chirurg la Spitalul Județean din Cluj-Napoca.
Dr. Olimpiu Boța, medic primar chirurgie plastică și estetică: „Am fost atras înapoi de factorul emoțional, părinți, familie, dar și de factorul profesional. Cred că pot aduce un aport mai mare aici, într-un sistem medical în plină dezvoltare.”
Unii români nu mai iau în considerare un loc de muncă în străinătate
Nicolae Dina, care deține o firmă de construcții și servicii în Spania, se confruntă cu dificultăți în a găsi conaționali dornici să lucreze pentru el. Nicolae Dina, român stabilit în Spania: „Am postat un anunț aseară și în zece minute am primit peste 20 de solicitări de la cetățeni din America de Sud, dar niciunul de la un român. În trecut, la biserică, eram asaltat de 5-10 persoane care căutau de muncă.”
Numărul românilor care au aplicat pentru un loc de muncă în străinătate pe una dintre platformele mari de recrutare a scăzut cu aproape 50.000 în ultimii trei ani
Ana Călugăru, director comunicare platformă recrutare: „Observăm că românii sunt tot mai puțin dornici să plece în afara țării. Majoritatea aplică pentru domenii care angajează la nivel de începător. Specialiștii sunt mai puțin dispuși să plece la muncă în străinătate anul acesta.”
Italia, o țară unde ajungeau mulți români acum câțiva ani, are acum nevoie de aproximativ 68.000 de muncitori domestici. Pentru a acoperi acest deficit, guvernul a decis să ofere mai multe permise celor din afara Uniunii Europene.
Giorgia Gollino, manager agenție de recrutare Italia: „Am observat că vin mai puțini români să muncească aici. Unii au lucrat câțiva ani, au economisit și s-au întors în România.”
Însă, românii care nu își caută locuri de muncă pe platforme de recrutare, ci apelează la rude sau cunoștințe, nu sunt incluși în aceste statistici.
Magnoliu Stan, consultant resurse umane: „Nu cred că se poate estima numărul exact al celor plecați la muncă în străinătate. Prin platformă aplică cei care fie nu au mai fost, fie încearcă să facă o schimbare sau să identifice o oportunitate mai bună.”
Țările preferate de români pentru muncă s-au schimbat de asemenea. Anul acesta, cele mai căutate au fost Germania, Olanda și Belgia
Ultimele date ale Institutului Național de Statistică arată că numărul celor care își stabilesc temporar domiciliul în străinătate a scăzut, de la 242.000 în 2017, la 201.000 în 2022.