Google search engine
AcasăCULTURA SI MEDIARomânia are nevoie de o dictatură ca a domnului Putin/ VIDEO

România are nevoie de o dictatură ca a domnului Putin/ VIDEO


Actorul Dorel Vișan a fost prezent la Moscova la Festivalul de Film (19-26 aprilie), unde sunt înscrise în competiția principală un film din România și unul din R. Moldova. Dorel Vișan a stârnit recent valuri cu o declarație prin care arată că în România este necesară o dictatură ”inteligentă ca a domnului Putin”.

„Trebuie o nouă dictatură, o nouă dictatură inteligentă, a unui guvern, a unui președinte și a unui prim-ministru care să ordone, așa cum a ordonat domnul Putin. În Rusia se vorbește rusește, este lege în Rusia”, a spus Vișan ca invitat al unui podcast.

De asemenea, Dorel Vișan a intrat, în direct din Rusia, la emisiunea ”Culisele statului paralel”, de la Realitatea Plus. Într-o amplă declarație el a lăudat Rusia și modul în care au fost primiți la Moscova.

„Azi dimineață, părintele Mega a fost binecuvântat să țină o slujbă la biserica de la Kremlin și vreau să vă spun că am fost primit aici cum n-am crezut, de oameni foarte importanți: doamna Zaharova, care ne-a primit cu multă atenție, de Nikita Mihalkov, care apreciază foarte mult cultura românească.

Este absolut un eveniment cultural, dar care se încadrează într-o propunere de apropiere de oameni, eu așa o consider, pe care timp de 30 de ani comandanții noștri nu au știut să o facă. Nu mi-am putut imagina; în seara asta a fost un concert, Patimile după Matei, un concert extraordinar, scris de Mitropolitul Ilarion, iar acum suntem la o masă după acest concert, împreună cu părintele Vasile, care vorbește bine românește și a cărui soție este ucraineancă.

I-am spus că a venit aici să ajutăm Ucraina să oprească războiul. Asta este intenția noastră.

Mâine vom avea conferință de presă pentru film, sunt sute de fotografi aici. Numai la Cannes am mai întâlnit așa ceva! Iar miercuri se prezintă filmul în concurs. Suntem într-o poziție culturală avantajoasă și frumoasă și suntem primiți cu foarte multă prietenie și cu foarte multă căldură. Sper că vom veni cu o victorie! Am vorbit cu mulți artiști din alte țări, care au o părere bună despre noi și mi-au spus că acest festival este un festival uman, este un festival care este din zona celorlalte cu multe influențe politice și de altă natură și care, la deschidere, să știi, că a fost absolut minunat.

… Ne simțim foarte bine, ne simțim oameni, simțim că am venit aici cu un film care transmite un mesaj uman, transmite un mesaj de îndreptare a acestei lumi care o ia razna și eu nu am absolut niciun fel de regret că am venit și nu am niciun fel de atitudine că aș fi undeva într-o țară străină, deși în mass media moscovită s-a scris că la festival participă și filme din țări mai puțin prietenoase, spunând și numele țării mele, ceea ce nu mi-a făcut cea mai mare plăcere.

Pe Cozmin îl îmbrățișez cu tot dragul, îl susținem cu tot dragul! Să știi că știam despre candidatura lui. Îi urez lui Cozmin să intre într-o zonă bună, benefică, pentru că e un om minunat, e un om care cunoaște situația din România și ar fi bine să putem să o schimbăm în bine.”, a spus Dorel Vișan.

Imagini cu Dorel Vișan la Moscova, pe covorul roșu

content-image

Declarațiile au venit în contextul în care ministrul Culturii Raluca Turcan a anunțat că două filme considerate de experți ca propagandă rusă, „Provocarea” (2023) și „Vremea celor dintâi” (2017), nu vor mai fi difuzate în România, deși exista un acord în acest sens.

România interzice filmele rusești

Arhiva Națională de Filme reziliază contractul pentru difizarea în două cinematografe a unor filme considerate propagandă rusă, a anunțat miercuri ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Potrivit ministrului, cele două filme urmau să fie proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union.

„Este inacceptabil ca astfel de producții cinematografice, vădit propagandistice, finanțate de statul rus, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spații de difuzare în cinematografe publice”, susține Raluca Turcan.





În ultimii ani, am asistat la⁣ o creștere a popularității liderilor autoritari‍ și la o creștere a naționalismului în multe țări din lume. România nu face excepție, deoarece unii indivizi au început să susținăidea unei dictaturi ca a domnului Putin. Cu toate acestea, este important să ne oprim și să ne gândim bine înainte de a sprijini o astfel de idee care poate avea ⁤consecințe grave pentru democrația și libertatea noastră.

Este adevărat că în ultimii 20 de ani⁢ România a avut numeroase probleme și că cetățenii noștri sunt frustrați și nemulțumiți​ de guvernanți. Dar să emitem dorința de a instaura o dictatură nu este soluția, ci mai degrabă o întoarcere la⁤ un trecut întunecat. Să vedem mai întâi cum aratăregimul lui Putin în Rusia⁢ și de ‌ce nu ar trebui să fie⁣ un model ‍pentru România.

Dictatura lui Putin

Vladimir Putin este ‍președintele Rusiei de peste două decenii, după ce a fost și premier și director ​al FSB (succesorul KGB).⁢ În ciuda faptului ‍că‌ constituția rusă limitează președinția la două mandate consecutive, Putin​ a reușit să rămână la putere ⁢prin schimbarea regulilor și modificarea constituției. Astfel, el și-a ⁤consolidat puterea și a ‍restrâns libertățile cetățenilor.

Regimul ‍lui Putin este caracterizat de cenzură și control asupra presei, persecutarea opoziției politice și ‌manipularea alegerilor. ⁢Putin controlează totul în Rusia și oricine încearcă să-l critice sau să-i conteste autoritatea⁤ se expune riscului de a fi arestat sau chiar ucis. Libertatea de exprimare este limitată, iar criticii regimului sunt catalogați drept dușmani⁤ ai patriei și trădători. Este un regim corupt și autoritar, în care puterea și bogăția sunt concentrare în mâinile câtorva oameni de ⁤încredere ai lui Putin.

Prin comparație, România deține un statut mai bun în ceea ce privește libertatea și⁤ democrația. Deși avem încă probleme și trebuie să lucrăm mult ​mai mult pentru a ​ne îmbunătăți, suntem o țară⁢ democratică. Astfel, instaurarea unei dictaturi ca a domnului Putin în România nu ar însemna o îmbunătățire,‌ ci o întoarcere în ⁣trecut și un ⁢pas înapoi în ceea ce privește ⁣valorile și libertățile noastre.

De ce România nu are nevoie de⁤ o dictatură

Deși poate părea tentant să avem un lider puternic care să ia decizii rapide și să rezolve problemele‍ țării, drepturile și libertățile noastre ca cetățeni ar fi supuse îngrădirilor și restricțiilor. O dictatură este un regim⁣ nedemocratic în⁣ care puterea este concentrată în mâinile unui singur individ și în care cetățenii au foarte puține drepturi.

O instaurare a unei ⁣dictaturi în România ar duce la:

1. Limitarea libertății de exprimare ‍- O dictatură înseamnă cenzură și control asupra presei. Oamenii ​ar⁢ fi restricționați în a-și exprima liber părerile și nemulțumirile fără a se expune riscului de represiune.

2. Represiunea opoziției politice – Un regim dictatorial se bazează pe eliminarea​ oricăror opozanți și critici ai liderului. Astfel, libertatea ‍de a avea⁣ un⁣ partid sau o voce politică diferită de cea a liderului ar ‌fi anulată.

3. Manipularea alegerilor – Într-o dictatură, alegerile nu⁢ mai sunt libere și corecte. Liderul își asigură‍ menținerea la putere prin fraude și manipularea rezultatelor.

4. Corupția – O dictatură aduce un ‌nivel ridicat de corupție, deoarece puterea și‍ bogăția sunt‍ concentrate în mâinile câtorva oameni fideli⁤ regimului.

În plus, o dictatură ar reprezenta un pericol pentru stabilitatea și securitatea țării, deoarece ar atrage sancțiuni și ​condamnări din partea comunității internaționale și ar putea genera conflicte interne.

Beneficiile unui ⁢regim democratic

Pe de altă parte, un regim democratic are multe avantaje în comparație⁣ cu‌ o dictatură. Iată⁤ câteva dintre ele:

– Oferă transparență și responsabilitate – ⁤Într-un regim democratic, puterea este împărțită între mai multe instituții care trebuie să răspundă ‍în fața cetățenilor. Astfel, deciziile sunt mai ușorcontrolate și criticate și crește nivelul responsabilității liderilor.

– Respectă drepturile‍ și libertățile individuale – Principalele caracteristici ale unei democrații înseamnă garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. Într-o țară democratică, toți cetățenii ‌sunt egali în fața legii⁣ și au dreptul la libertatea de ‍exprimare și de asociație.

– Promovează inovarea și dezvoltarea – O societate democratică în care oamenii pot discuta liber ideile și critica guvernanții este mai propice ⁢inovării și progresului. Într-o dictatură, ideile noi și îndrăznețe sunt descurajate și geniile​ ar putea fi împiedicate să ​își atingă potențialul.

În concluzie, România nu are nevoie⁣ de o dictatură ⁢ca a lui ​Putin. Acest model⁤ nu ar aduce îmbunătățiri, ci ar duce la limitarea libertăților ‌și la o înapoiere a democrației. În schimb, trebuie să continuăm să luptăm pentru o democrație mai bună, în care drepturile și⁢ libertățile cetățenilor sunt apărate și în⁢ care puterea este distribuită echitabil. Să învățăm din greșelile trecutului și să nu permitem revenirea la un regim dictatorial care ar amenința valorile și democrația pe care le avem acum.

Sursă video: https://www.youtube.com/watch?v=umZY1G7xPTE

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE