Google search engine
AcasăEXTERNERusia reacționează la decizia UE de a deschide negocieri de aderare cu...

Rusia reacționează la decizia UE de a deschide negocieri de aderare cu Ucraina și Moldova: Ce urmează?

Rusia reacționează la ‍decizia UE de ‌a deschide negocieri ⁣de aderare cu Ucraina și Moldova – Peskov: Pot ‌dura‌ ani sau decenii

Rusia consideră că decizia Uniunii Europene de a deschide negocieri de aderare cu Ucraina⁤ și Republica Moldova este una ‌politizată care ar putea destabiliza⁢ blocul european. Pe de altă parte, Kremlinul a ⁣lăudat, vineri,​ Ungaria‍ pentru că s-a opus‍ acestui demers, relatează⁣ Reuters.

„Negocierile de aderare⁢ la UE pot dura ani sau ‍decenii. UE ‍a avut întotdeauna ⁣criterii stricte‍ de aderare ⁤și⁣ este evident că, în⁤ acest moment, nici ⁤Ucraina ⁤și ⁣nici Moldova nu îndeplinesc ⁣aceste criterii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Este clar că ‌aceasta este o⁢ decizie ‍absolut politizată, ‍dorința ‌UE de a‍ demonstra sprijin pentru‍ aceste țări.‌ Dar astfel de‌ noi ⁢membri ‍ar putea‍ destabiliza‌ UE și, din​ moment ce ⁤trăim pe același continent⁤ cu UE, noi, bineînțeles, urmărim îndeaproape acest lucru”, a adăugat Peskov.

La summitul de joi, liderii ​UE au convenit să deschidă negocierile⁣ pentru intrarea în⁣ UE cu Ucraina, chiar dacă aceasta se află în mijlocul⁤ unui război⁢ pe care Rusia ​spune că îl⁢ va continua până când ⁣își va îndeplini obiectivele.

Liderii europeni au găsit o soluție pentru a trece peste obiecțiile premierului ungar Viktor Orban, făcându-l să părăsească⁤ sala în ⁣timp ce făceau acest pas istoric – ‍un ⁢aspect⁤ pe care Peskov l-a subliniat⁤ cu ironie. „Așteptând ca cineva ⁤să iasă la o ​cafea, pentru ca în absența sa, să poată impune o anumită ​decizie – dacă acest lucru este adevărat,⁣ atunci​ este o ⁤practică unică”, a comentat Peskov.

Tot⁢ joi, UE⁣ a convenit să acorde Georgiei – care, la fel ca Ucraina și⁣ Moldova,‍ a făcut cândva parte din Uniunea Sovietică – statutul de candidat‌ la aderare. Peskov ⁢a spus că‍ și aceasta a fost o ⁤decizie politizată. ⁢”Spre ⁢regretul ‌nostru, deseori, dorința (UE) de‌ a demonstra această voință politică este dictată⁤ în⁤ multe feluri de dorința ‍de a enerva și mai mult Rusia și de a antagoniza UE în raport cu Rusia”, a declarat el.

Summitul ​nu a‍ reușit să ajungă la un acord și ‌asupra unui pachet ⁢de ajutor‍ financiar ⁤de 50 de‌ miliarde de euro pentru Kiev, din cauza opoziției Ungariei. „Ungaria are ‌propriile interese. Iar Ungaria, spre deosebire de multe ⁤alte⁣ țări din UE, își apără cu fermitate interesele, ceea ce⁣ ne impresionează”,​ a spus Peskov.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE