O mulţime de aproximativ 2.000 de persoane a protestat duminică la Paris împotriva rasismului, islamofobiei şi violenţei împotriva copiilor, după ce un tribunal a permis organizarea demonstraţiei, informează Reuters, citat de AGERPRES.
Interzicerea protestelor a fost mai frecventă în Franţa în ultimele luni, pe fondul tensiunilor provocate de războiul Israelului împotriva Hamas în Fâşia Gaza.
Într-o ţară care găzduieşte mari comunităţi musulmane şi evreieşti, autorităţile au interzis multe demonstraţii şi adunări publice pro-palestiniene, invocând riscul crimelor de ură şi violenţei antisemite.
Duminică, protestatarii au mărşăluit paşnic din cartierul multietnic Barbes către Place de la Republique. Mulţi au scandat sloganuri în care era menţionat Nahel, un tânăr de 17 ani de origine nord-africană, care a fost împuşcat mortal în timpul unei opriri de către poliţia rutieră anul trecut.
Temerile poliției din Paris
Şeful poliţiei din Paris, Laurent Nunez, a declarat pentru postul BFM TV că a ales iniţial să interzică marşul deoarece, în anunţarea protestului, organizatorilor au comparat violenţa poliţiei franceze cu războiul din Fâşia Gaza şi a considerat că evenimentul ar putea reprezenta o ameninţare la adresa ordinii publice.
Acest argument a fost respins de tribunalul administrativ din Paris printr-o decizie rapidă.
„Lupta şi mobilizarea pentru protecţia tuturor copiilor este normală, ar trebui să fie”, a spus Yessa Belkgodja, una dintre organizatorii marşului, salutând decizia instanţei.
„Dacă ne este interzis să protestăm, înseamnă că nu avem dreptul să ne exprimăm în Franţa (..) Suntem monitorizaţi pe reţelele de socializare. Ajunge, lăsaţi-ne în pace”, a spus Yamina Ayad, o pensionară învelită în steagul Palestinei.