Google search engine
AcasăECONOMIEPentagonul declară că un oficial american a prezentat ''sindromul Havana'' la summitul...

Pentagonul declară că un oficial american a prezentat ”sindromul Havana” la summitul NATO de la Vilnius


 

„Pot să confirm că un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Apărării a prezentat simptome similare cu cele raportate în cazul incidentelor anormale de sănătate”, a declarat pentru presă purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, la Washington, când a fost întrebată despre o relatare jurnalistică referitoare la „sindromul Havana”.

Însă, „Această persoană a fost prezentă acolo, la summitul NATO de la Vilnius, dar ea nu făcea parte din delegaţia secretarului apărării care a fost de asemenea acolo în acea perioadă”, a precizat ea.

La sfârşitul anului 2016, o serie de angajaţi ai ambasadei SUA la Havana şi membri ai familiilor acestora au început să se plângă de simptome precum dureri de cap, pierderea auzului, ameţeli şi greaţă. Simptomele au devenit cunoscute sub numele de „sindromul Havana” sau incidente anormale de sănătate.

Plângeri similare au fost raportate şi în alte părţi ale lumii. Cei afectaţi au declarat că simptomele au apărut după ce au auzit un zgomot straniu sau au simţit o presiune puternică în cap.

Iniţial, guvernul american nu a exclus posibilitatea ca aceste simptome să fi fost un fel de atac.

Cu un an în urmă, un raport oficial a citat cinci dintre cele şapte agenţii de informaţii americane care au declarat că este „foarte puţin probabil” ca un „adversar străin” să fie responsabil pentru aceste cazuri, după ce au analizat peste 1.500 de „incidente anormale de sănătate”.

Cazurile raportate erau atribuite în acest raport neclasificat unor afecţiuni preexistente, al unor boli sau factori de mediu.

Jurnalişti de la revista germană Der Spiegel, împreună cu colegi de la emisiunea „60 Minutes” de la televiziunea americană CBS şi grupul media de investigaţie The Insider, cu sediul la Riga (în Letonia), au publicat o investigaţie care citează un anchetator militar american care a declarat că în spatele „sindromului Havana” s-ar putea afla serviciile secrete ruse.

În plus, Der Spiegel citează, de asemenea, o persoană afectată care susţine că primele cazuri ale sindromului au apărut încă din anul 2014 la consulatul SUA din Frankfurt. Iar CBS a menţionat în reportajul său şi cazul din Vilnius.

Din datele unei anchetei, care a durat un an, o unitate de sabotaj a serviciului de informaţii militare al Rusiei, GRU, cunoscută ca Unitatea nr. 29155, s-au aflat la locul incidentelor de sănătate atunci când au fost raportate de personalul american, iar la originea incidentelor de sănătate ar putea să fie „arme cu energie direcţionată”.

Departamentul Apărării american a declarat că nu doreşte să confirme sau să comenteze aceste informaţii. Acesta a oferit compensaţii importante şi sprijin angajaţilor afectaţi în baza actului legislativ „Havana Act”.

Sabrina Singh a declarat că raportul serviciilor de informaţii din anul 2023 este în continuare valabil.

Secretarul apărării american Lloyd Austin „are încredere în comunitatea serviciilor de informaţii, iar aceasta continuă să-şi facă propria evaluare”, a afirmat purtătoarea de cuvânt citată. „Ancheta este în curs de desfăşurare, aşa că, evident, nu putem spune mai mult în acest moment”, a adăugat ea.

Sursa: www.economica.net

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE