Google search engine
AcasăCULTURA SI MEDIAO poveste de dragoste de povestit nepoților: Nunta lui Dumitru Crudu în...

O poveste de dragoste de povestit nepoților: Nunta lui Dumitru Crudu în luna decembrie


Dumitru ⁣Crudu este un poet și⁢ dramaturg de limbă română din Republica Moldova. Câștigător al⁣ Concursului de dramaturgie „Cea mai⁢ bună piesă românească a anului”, organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER) și de Fundația Principesa Margareta a României, ediția 2003, Crudu este unul dintre cei mai talentați scriitori ai țării. Membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Teatrale din Republica Moldova, precum și al ASPRO, el a reușit să cucerească inimile publicului cu scrierile sale pline de emoție și sensibilitate.

În fiecare duminică, Viorel străbate douăzeci de kilometri ⁣pe jos, ieșind din Milești pe la șapte dimineața, iar uneori chiar și mai devreme. De​ ce? Pentru a o vedea pe Tamara din Flutura, fata pe care ⁢o ⁣iubește ⁤cu pasiune. Azi, el⁤ a plecat din satul său natal la ora patru dimineața, înainte de-a se crăpa de ziuă, dovedind ‍astfel dragostea sa necondiționată pentru ea.

Dar dragostea lor este umbrită de ⁢prezența⁣ lui Ionel, un ⁣băiat din mahalaua⁢ Tamarei,⁢ care îi dă târcoale zilnic și încearcă să o cucerească. Cu ‌toate ​acestea, ‌Tamara îl respinge,‌ pentru că inima ei‌ aparține lui Viorel.

Într-o duminică, Viorel găsește-o pe Tamara așteptându-l la poartă. Aceasta îl invită în ‌casă, ​în camera ‌pentru oaspeți, și îi mărturisește sentimentele sale. Viorel îi cere să-i fie soție, iar ⁤ea⁢ acceptă cu bucurie. ⁢Mama Tamarei este chemată și‌ nunta este stabilită pentru sâmbăta viitoare.

Când se întunecă, Viorel părăsește casa Tamarei, condus de‍ aceasta până la ⁢poartă.‌ Deși nu s-au sărutat niciodată, ei își ⁣strâng mâinile ⁤la despărțire. ​Viorel observă că Tamara are palmele fierbinți, semn că și​ ea îl iubește ​la fel de mult.

Dar Ionel nu este⁢ dispus să renunțe la Tamara așa ușor. El îl‌ așteaptă ascuns‍ după un​ nuc‌ la ieșirea din Flutura și îl lovește pe ​Viorel cu un pumn în gură. Mileșteanul cade la pământ,​ dar se ridică și îl întreabă de ce face asta.

– De ce dai, mă?

– Ca să spargi nunta.

– Tu știi despre nuntă?

– ⁢Da, știu.

– Ai ascultat ⁤sub fereastră?

– Am ascultat, pentru că ⁢eu o‍ iubesc, spre deosebire de tine.

– Și ⁣eu o iubesc.

Ionel îl lovește din nou cu un pumn în gură, iar Viorel îl întreabă ce vrea de la el.

-​ Să nu vii‍ la nuntă, dar nici să n-o ⁣previi pe Tamara că n-ai ‍să ‌vii. S-o lași să-i cheme pe oameni la nunta voastră, la care tu însă ⁤pur și simplu să nu vii și să nu mai calci niciodată prin Flutura,⁤ iar‍ dacă o să te caute ea,⁣ să te faci că plouă și să fugi‌ de ea ca‌ de lup. Ai înțeles, mă?

– Am înțeles.

– Eu te las să​ pleci acum, dar dacă ai să încalci înțelegerea⁢ noastră, o să te fac chiseliță, mă, data viitoare. Urdă o să te fac, mă. Terci de ovăz.

Sâmbătă dimineață, Viorel nu apare, ceea ce îi⁤ provoacă Tamarei o mare‍ îngrijorare. Ea se ‌duce în Milești, speriată că i s-a întâmplat ceva iubitului ei. Dar când îl găsește, el este îmbrăcat în haine de câmp și scoate un cal ⁢din grajd.⁤ Când îl vede ⁤pe Tamara, Viorel se sperie și fuge în grădină, dispărând printre copacii înzăpeziți. ​Calul ⁢vine ⁣la‍ ea și îi linge zăpada de pe mâini.

Când Tamara deschide​ ușa casei și îi⁢ vede pe toți grămădiți la masă și pe muzicanți cântând, își dă seama că nunta nu mai poate fi amânată.⁤ Atunci, mama Tamarei îl ‍acceptă pe tata.

Nota AUTORULUI: Acest text este⁢ o proză și trebuie citit în această cheie.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE