Google search engine
AcasăEXTERNEO bancă din Rusia s-a prăbușit, în ciuda unui profit record. Clienții...

O bancă din Rusia s-a prăbușit, în ciuda unui profit record. Clienții s-au trezit cu banii blocați


Banca Centrală a Rusiei a anunțat miercuri că a revocat licența băncii Qiwi Bank pentru ceea ce a numit „operațiuni de mare risc” care implică piața neagră, potrivit The Moscow Times.

Anunțul vine la o lună după ce proprietarul Qiwi Bank, furnizorul de plăți Qiwi cu sediul în Cipru, a declarat că a finalizat o restructurare corporativă, acceptând să își vândă activele din Rusia. Restructurarea ar permite Qiwi să continue să fie listată atât la NASDAQ, cât și la Bursa din Moscova (MOEX).

„[Qiwi Bank] a încălcat în mod sistematic cerințele legale în materie de combatere a spălării banilor și de combatere a finanțării terorismului”, a afirmat Banca Centrală într-o declarație, descriind a 89-a bancă ca mărime din Rusia ca fiind un „creditor nesemnificativ în sectorul economic real”.

„Activitățile sale au fost caracterizate de implicarea în operațiuni cu risc ridicat care vizează decontări între persoane fizice și piața neagră, inclusiv transferuri de fonduri către bursele de cripto-monede, cazinouri online ilegale, case de pariuri etc”, a adăugat acesta.

Clienți blocați

Autoritatea de reglementare a precizat că Agenția de Asigurare a Depozitelor din Rusia va prelua funcțiile de administrare temporară asupra Qiwi Bank.

Clienții au fost blocați de la transferul de fonduri către și de la portofelele lor Qiwi și de la sistemul de transfer de bani deținut de Qiwi Contact în urma acestei știri, potrivit rapoartelor mass-media.

Pe lângă portofelele personale, licența retrasă a Qiwi Bank a doborât terminalele de plată în aer liber ale Qiwi care primesc plăți pentru locuințe, utilități și alte servicii.

Licența revocată a perturbat, de asemenea, plățile online pentru servicii de telecomunicații la patru bănci importante care foloseau sistemul de plăți al Qiwi, inclusiv Raiffeisenbank.

Agenția de Asigurare a Depozitelor din Rusia a confirmat ulterior că va rambursa clienților Qiwi Bank până la 1,4 milioane de ruble (15.000 de dolari) în termen de 30 de zile, dacă aceștia dovedesc că sunt titulari de cont.

Cădere pe bursă

Certificatele de depozit ale Qiwi, listate la Moscova, s-au prăbușit cu aproape 50% la începutul zilei de miercuri.

Mai târziu, miercuri, compania a anunțat într-o declarație adresată clienților că și-a închis birourile din Moscova, Sankt Petersburg și Kazan.

„Înțelegem că aveți multe întrebări. Analizăm situația și vă vom contacta de îndată ce vom avea informații despre următorii pași pe care îi vom face”, se arată în declarație.

MOEX a interzis vânzarea în lipsă a acțiunilor Qiwi începând de joi.

NASDAQ a suspendat acțiunile americane de depozit ale Qiwi la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Qiwi a înregistrat un profit record în 2022, în condițiile în care rușii au fost privați de tranzacții transfrontaliere din cauza războiului din Ucraina.RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE