Google search engine
AcasăEXTERNE'Nu-i mai dați a doua șansă!'

‘Nu-i mai dați a doua șansă!’


Europarlamentarul Eugen Tomac condamnă agresiunea continuă a Rusiei împotriva Ucrainei, subliniind impactul devastator al războiului asupra securității europene și necesitatea unui sprijin internațional neîntrerupt pentru Ucraina. Tomac descrie situația ca fiind rezultatul direct al tiraniei instaurate la Kremlin, acuzând liderii Rusiei de încercarea de a reface fostul imperiu sovietic prin forță și violență.

Președintele PMP evidențiază sacrificiile imense ale Ucrainei în lupta împotriva anexării de către Rusia, subliniind că rezistența ucraineană contribuie direct la securitatea europeană. În acest context, Tomac reiterează sprijinul constant al Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii și Marii Britanii, fără de care, spune el, Ucraina ar fi avut dificultăți în a rezista în fața agresiunii rusești.

„De doi ani, Rusia omoară oameni nevinovați pentru că la Kremlin s-a instalat tirania, un regim condus de o minte bolnavă care și-a propus cu orice preț să refacă fostul imperiu sovietic.

De doi ani, vecinii noștri nu au abdicat, ci și-au asumat cu sacrificii uriașe să se opună anexării și luptă zi de zi pentru țara lor, dar acest efort ajută direct și la asigurarea securității europene. Lupta lor este, deci, și pentru siguranța noastră, de aceea Uniunea Europeană sprijină neîncetat, din prima clipă, Ucraina în fața agresiunii ruse. Fără sprijinul financiar și militar al UE, Statelor Unite ale Americii și Marii Britanii, Ucraina nu rezista și cel mai probabil astăzi situația ar fi fost mult mai dramatică.

Conform declarațiilor oferite ieri în premieră de Președintele Zelenschi, Ucraina a pierdut peste 31 mii de militari de la declanșarea invaziei, în comparație cu Rusia care a pierdut peste 180 mii de militari. Cifrele pierderilor reale, inclusiv ale civililor, cel mai probabil vor fi cunoscute după încheierea războiului, dar din păcate aceasta nu se va întâmpla foarte curând.

De remarcat însă sunt câteva aspecte pe care este bine să le cunoaștem, și anume că în ultimii doi ani Rusia a avut pierderi uriașe și acestea arată astfel:

Tancuri – 6542 distruse, însemnând 48,5% din totalul numărului de tancuri deținute de armata rusă.

Vehicule blindate de luptă – 12441 distruse, însemnând 42,5% din totalul numărului de vehicule blindate ale armatei ruse.

Avioane de luptă – 340 distruse, însemnând 24% din flota de avioane ale armatei ruse.

Elicoptere – 325 distruse, însemnând aproximativ 34% din totalul numărului de elicoptere militare ale armatei ruse.

Aceste date sunt preluate din surse publice, actualizate la zi.

În prezent, peste 40% din bugetul Rusiei este alocat pentru cheltuieli militare și de securitate, ceea ce ne obligă să înțelegem că acest conflict deschis în Ucraina nu este nici pe departe aproape de încheiere și urmează cel mai probabil noi provocări”, scrie Tomac pe Facebook.

„România este expusă enorm”

Liderul PMP subliniază că, într-un asemenea context, este clar că și chiar dacă se încheie războiul în acest an, deși este puțin probabil acest scenariu, Rusia tot rămâne o amenințare pentru noi.

„Dar ce este de făcut?

În primul rând, România este expusă enorm. În interior, politicienii subminează cel mai mult reziliența noastră în fața acestor amenințări directe.

În mod special, pentru că politicienii care ne conduc una spun și alta fac. Au alocat 2,5% din PIB pentru apărare, dar au cheltuit doar 1,58% din PIB pentru armată. Ceea ce pune țara într-o situație absolut ridicolă și greu de explicat oricui în NATO și UE. Într-un asemenea situație să-ți depui dosarul de admitere la șefia NATO, spune multe despre cel ce își caută un nou job.

Mai avem și un braț activ în politică care s-a angajat fără perdea de partea Rusiei în acest front împotriva Uniunii Europene, împotriva NATO și evident împotriva vecinilor ucraineni cu care noi am avut o relație rece până în 2022, dar ei astăzi merită toată empatia și susținerea noastră.

Orice politician și nu numai auziți că va critica Ucraina, Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și NATO, nu-i mai dați a doua șansă, trebuie să știți că acel personaj face asumat propaganda pro Kremlin.

Aici nu există a doua opțiune, ci este o luptă deschisă între bine și rău. Atât.

În acest an plin de alegeri, puțini vor vorbi despre apărare, război, dezinformare sau amenințări ce privesc România și R. Moldova. Eu însă cred că este bine să discutăm și să căutăm soluții.

Una dintre ele este să alocăm minim 3% din PIB pentru apărare. Înzestrarea Armatei trebuie să fie prioritate zero, așa cum fac și alte țări care se gândesc cu îngrijorare și totodată responsabilitate la ziua de mâine, nu doar la alegerile de azi”, scrie Eugen Tomac pe Facebook.RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE