Google search engine
AcasăECONOMIENoi instrumente Google pentru combaterea dezinformării online

Noi instrumente Google pentru combaterea dezinformării online


Google prezintă marți, 2 aprilie, noi instrumente pentru combaterea dezinformării online, cu ocazia Zilei internaționale a verificării informațiilor (International Fact-Checking Day).

Compania de tehnologie extinde funcțiile „Despre această imagine” și „Despre acest rezultat” în limba română și alte 39 de limbi din întreaga lume, potrivit unui comunicat transmis, marți, StartupCafe.ro. 

Despre această imagine” este un instrument care poate fi folosit pentru a verifica credibilitatea și contextul imaginilor pe care oamenii le văd online. Instrumentul a fost lansat în 2023 la nivel global, fiind disponibil în limba engleză. Începând de marți, 2 aprilie, est extins pentru 40 de limbi din întreaga lume, inclusiv pentru română. 

Ce informații oferă „Despre această imagine”:

  • Istoricul unei imagini: arată când o imagine sau imagini similare au fost văzute pentru prima oară Google Search și când au fost publicate anterior pe alte pagini web.
  • Cum folosesc și descriu alte site-uri imaginea: arată ce au de spus despre această imagine alte surse, cum ar fi site-urile de știri și de verificare a informațiilor.
  • Metadatele unei imagini: funcția poate afișa metadatele – atunci când acestea sunt disponibile – pe care creatorii și editorii le-au adăugat imaginii.

De asemenea, instrumentul „Despre acest rezultat” poate fi utilizat pentru a afla mai multe informații despre o pagină web. Tool-ul este disponibil pentru căutările pe Google, accesând cele trei puncte care apar lângă fiecare site web și selectând opțiunea „Despre acest rezultat”.

Astfel, uilizatorul poate afla astfel detalii despre respectiva pagină înainte de a o accesa, inclusiv o descriere a sursei de pe Wikipedia (dacă este disponibilă) și ce au spus alții pe web despre site, inclusiv informații din știri sau recenzii. Începând de marți, „Despre acest rezultat” este disponibil în 40 de limbi la nivel global, inclusiv în română.

Instrumente de la Google pentru combaterea dezinformării online

Un alt instrument de la Google care permite verificarea informațiilor este „Fact Check Explorer”, care poate fi folosit și pentru imagini. Până în prezent în versiune beta, această funcționalitate oferă utilizatorului posibilitatea să încarce o imagine sau să copieze linkul către ea în „Fact check explorer” pentru a vedea dacă a fost verificată deja. Această  funcționalitate este disponibilă și prin API-ul Fact Check Explorer, prin care aceștia pot arăta informații verificate despre o imagine direct pe site-ul lor.

Totodată, Google susține că facilitează identificarea verificărilor informațiilor publicate de surse independente și autorizate pe web. Spre exemplu, dacă un articol verificat este relevant temei căutate, Google va afișa în rezultatul căutărilor o previzualizare a informațiilor din acesta. Aceste rezultate afișează fragmente semnificative pentru a ajuta oamenii să obțină mai mult context pentru subiectul căutat, spune compania.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE