Google search engine
AcasăCULTURA SI MEDIAMuzeu transfrontalier România-Republica Moldova dedicat poetului național Mihai Eminescu

Muzeu transfrontalier România-Republica Moldova dedicat poetului național Mihai Eminescu


Un inedit proiect transfrontalier România – Republica Moldova va pune în valoare personalitatea marelui nostru poet național, Mihai Eminescu. Proiectul „Muzeul în continuare”, în valoare de 1,5 milioane euro, a fost depus în parteneriat de Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Memorialul Ipotești – Centrul național de Studii „Mihai Eminescu”. Din această sumă, grantul transfrontalier reprezintă 90%, iar contribuția celor doi parteneri va fi de 10%. Bugetul fiecărui partener este egal, reprezentând 50% din valoarea totală a proiectului, informează Rador Radio România.

În cadrul proiectului se urmărește crearea unui muzeu comun în România și Republica Moldova pentru a conserva, valorifica și promova eficient și integral patrimoniul eminescian. În principal, se dorește o extindere a Muzeului Eminescu de la Memorialul Ipotești în cadrul Universității de Stat ‘Alecu Russo’ din Bălți. Astfel, se va începe vizitarea Muzeului la Ipotești și se va încheia la Bălți, unde, într-o clădire istorică, se va realiza un muzeu nou cu materiale despre Eminescu ce există în Republica Moldova.

La Ipotești, Muzeul Eminescu va fi refăcut în totalitate și extins de la 9 săli de expunere la 13. De asemenea, se vor monta totemuri și instalații pentru proiecții. Tot în cadrul proiectului se va realiza o hartă interactivă, digitală a locurilor pe unde a trecut Mihai Eminescu și tururi virtuale pentru muzeu.

În procesul de reconceptualizare a muzeului vor fi cooptați artiști recunoscuți internațional, precum ambasadorul cultural al Memorialului Ipotești, Mircea Cantor, care are lucrări incluse în cadrul Patrimoniului Mondial UNESCO.

Acest proiect face parte din viziunea Consiliului Județean de dezvoltare a Memorialului Ipotești, care va deveni baza unei platforme dedicate cooperărilor diasporei academice și de excelență cu mediile instituționale și profesionale din România – transmite corespondentulRELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE