Google search engine
AcasăEXTERNEMinistrul justiţiei din Germania ameninţă cu urmăriri penale după Berlinală

Ministrul justiţiei din Germania ameninţă cu urmăriri penale după Berlinală


Ministrul justiţiei din Germania, Marco Buschmann, a ameninţat cu urmăriri penale după scandalul din jurul remarcilor pro-palestiniene formulate la festivalul de film desfăşurat în weekend la Berlin, relatează marţi dpa, potrivit Agerpres.

Buschmann a declarat publicaţiilor din grupul media Funke că legislaţia penală este bine echipată pentru sancţionarea afirmaţiilor antisemite.

Folosirea sloganului „Palestina liberă – de la râu la mare”, de exemplu, ar putea fi interpretată ca o aprobare a crimelor comise în Israel în cadrul atacurilor Hamas din 7 octombrie 2023, a spus ministrul.

O fotografie distribuită duminică în social media în cadrul secţiunii Panorama a Berlinalei a prezentat respectivul slogan, care sugerează că ar trebui să existe o Palestină liberă într-o regiune ce se întinde de la râul Iordan la Marea Mediterană, ce include teritoriul pe care se află Israelul, menţionează dpa.

Organizatorii Berlinalei s-au distanţat de acea postare, care a şi fost ştearsă, afirmând că le-a fost piratat canalul.

„A recompensa şi a permite fapte penale constituie o faptă sancţionabilă”, a spus Buschmann. Cei care răspândesc materiale de propagandă ale unor organizaţii neconstituţionale şi teroriste ca Hamasul palestinian sau folosesc simbolurile lor pot fi de asemenea urmăriţi în justiţie, potrivit acestuia.

„Berlinala a fost grav afectată în weekend din cauză că antisemitismul a mers prea departe acolo fără a fi împiedicat”, a explicat ministrul german, adăugând că o evaluare penală a acelor incidente ţine de responsabilitatea organelor de urmărire şi a tribunalelor.

Totuşi, a notat acesta, rezoluţia politică este clară: „Antisemitismul este intolerabil”.

La gala Berlinalei de sâmbătă seara s-au făcut de mai multe ori referiri la conflictul din Orientul Mijlociu, numeroşi membri ai juriului şi câştigători făcând apel la un armistiţiu, fie verbal, fie prin embleme.

În discursul rostit după ce a primit unul din premiile galei, cineastul american Ben Russell a folosit cuvântul „genocid” pentru a condamna bombardamentul israelian din Gaza. Operaţiunea militară israeliană a ucis aproape 30.000 de oameni în Fâşia Gaza şi a determinat strămutarea a circa 80% din populaţia teritoriului, aminteşte dpa în context.

Şi cineastul israelian Yuval Abraham a folosit scena Berlinalei pentru a formula critici dure la adresa acţiunilor militare ale Israelului din Fâşia Gaza.

Declaraţiile au fost ulterior criticate şi condamnate. Criticii s-au plâns că participanţii au lansat acuzaţii la adresa Israelului fără a menţiona atacurile Hamas din 7 octombrie, care au ucis 1200 de oameni.RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE