Ultimele stiri Vremea

Ministerul Mediului: 252 de persoane au fost evacuate sau salvate în urma inundațiilor. Maximul viiturii de pe Prut va fi vineri seară

,,În perioada următoare vom avea un front atmosferic care poate genera cantități insemnate de precipitații. În maximum două săptămâni vor mai putea fi cantități importante de precipitații și s-ar putea să avem viituri pe unele râuri mici, care pot inunda terenuri agricole și locuințe”, a declarat ministrul Mediului.

Costel Alexe a precizat că 252 de persoane au fost evacuate sau salvate din calea viiturilor și autoritățile evaluează pagubele produse de inundații. În privința viiturii de pe Prut, produsă în Ucraina, ministrul Mediului a precizat că au fost luate măsuri pentru evacuarea apei.

,,Populația din zonele afectate a fost în permanență informată prin Ro-Alert (…) Riscul cel mai ridicat este pe Prut. Avem o cantitate impresionantă de apă care provine din Ucraina sub forma unei viituri, cu un maxim mâine seară. La barajul de la Stânca-Costești au fost deja evacuate cantități mari de apă pentru a face față viiturii. Populația trebuie liniștită. Barajul este pregătit să mai primească 500 de milioane de metri cubi de apă. Localitățile aval de Stânca-Costești nu vor fi puse în pericol. Cu siguranță vom interveni dacă va fi cazul”, a dat asigurări ministrul Mediului.

Alexe a făcut apel către toate administrațiile publice locale, inclusiv către cea din București, să se pregătească pentru astfel de situații. ,, În momentul de față, o simplă ploaie a arătat că, în București, serviciul de canalizare este paralizat”, a subliniat ministrul Mediului.

Reamintim că o avertizare cod roșu de viituri este valabilă până vineri, la miezul nopţii, pe râul Prut – sector amonte de Acumularea Stânca Costeşti (judeţul Botoşani).

Sursa: realitatea.net