Google search engine
AcasăECONOMIEMerg cu bani la ghișeu și nu pot achita

Merg cu bani la ghișeu și nu pot achita


Statul român își îndeamnă cetățenii să fie mereu la zi cu plata impozitelor, indiferent dacă este vorba de impozitul pe casă sau de cel pe locuință. Cu toate acestea, există o categorie de persoane care nu plătesc acest impozit. Iată despre cine este vorba și în ce condiții se ajunge aici.

Cei care nu plătesc impozitul includ persoanele care se află în situații deosebite sau excepționale, cum ar fi persoanele fără adăpost sau cele care trăiesc în condiții de sărăcie extremă și nu au mijloace pentru a-și acoperi nevoile de bază. De asemenea, există cazuri în care persoanele care dețin proprietăți, dar au dificultăți financiare semnificative, nu își pot permite să plătească impozitele, conform Fanatik.ro.

Plata impozitului este una dintre obligațiile cetățenilor, iar statul impune penalizări pentru întârzieri în plata acestuia. Totuși, există situații în care unii cetățeni se confruntă cu dificultăți financiare care îi împiedică să își achite aceste obligații în mod regulat.

În timp ce mulți români încearcă să respecte termenele, există o categorie care nu plătește impozit. Și nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că le este imposibil. Acum, întrebarea care se ridică este cum s-a ajuns aici.

Statul le interzice anumitor categorii de persoane să plătească impozitul. Nu pentru că nu ar vrea să colecteze taxe de la ele, ci pentru că, potrivit legislației în vigoare, nu poate face acest lucru.

Puțină lume știe, dar și achitarea taxelor către stat se face într-o anumită ierarhie. Amenzile intră și ele tot la taxe pe care statul le încasează, iar ca poziționare în rândul obligațiilor, se află înaintea impozitelor.

Când nu poți achita impozitul local

În România, există condiții în care nu poți achita impozitul local. Mai exact, dacă o persoană are amenzi pe numele ei, pe care a refuzat să le plătească sau pur și simplu le-a uitat, nu poate plăti impozitul local. Acesta poate fi achitat doar după ce amenzi, inclusiv cele de circulație, au fost plătite în întregime.

Acest aspect este reglementat de Codul de Procedură Fiscală emis în 2016. Conform acestui act normativ, impozitele locale pot fi achitate doar după ce s-au efectuat plățile amenzilor restante.

Potrivit articolului 165, alineatul (2) al Codului de Procedură Fiscală, „în cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal local, suma plătită se va folosi cu prioritate pentru stingerea amenzilor contravenționale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligație fiscală”.

Cu alte cuvinte, pentru această categorie de persoane, este crucial să se asigure că au achitat toate amenzile, inclusiv cele mai vechi, deoarece nu vor putea plăti impozitul local înainte de stingerea acestora. Dacă există amenzi pe care refuză să le plătească, trebuie să știe că vor rămâne în imposibilitatea de a plăti impozitul.

În România, cetățenii au posibilitatea să plătească impozitele în două tranșe, fiecare având termenul său limită de achitare. Prima tranșă trebuie plătită până la 31 martie, iar cea de-a doua până la 30 septembrie. Cei care aleg să plătească integral impozitul beneficiază de o reducere de 10%.

 RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE