Google search engine
AcasăPOLITICAMarcel Ciolacu pregătește măsuri importante

Marcel Ciolacu pregătește măsuri importante


Guvernul va aproba în şedinţa de joi, prin memorandum, organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea a 2.226 de posturi vacante sau temporar vacante din sectorul sănătate şi asistenţă socială din cadrul instituţiilor publice locale, informează Agerpres.

Astfel, în memorandum sunt propuse spre aprobare: 706 posturi de medici, 100% din numărul de posturi solicitat; 45 de posturi privind alt personal de specialitate medicosanitar cu studii superioare (asistent social, farmacist, biolog, biochimist, fizician, kinetoterapeut, psiholog, inginer, tehnician de radiologie şi imagistică etc.), respectiv 30% din posturile solicitate, 88; alte 5 posturi pentru personal de cercetare, adică 30% din numărul total solicitat de posturi, 7; 746 de posturi de asistent medical, 50% din totalul solicitat, 1.448.

Prin acelaşi memorandum se propune ocuparea prin concurs a: 72 de posturi pentru alt personal cu studii medii (registrator medical, statistician medical etc.), respectiv 30% din totalul solicitat, 167 de posturi; 470 de posturi pentru personal auxiliar (îngrijitoare, brancardier, infirmieră, băieşi etc.), 30% din 1.445 posturi solicitate; 75 de posturi pentru personal TESA, adică 30% din totalul solicitat de spoturi, 180; 107 posturi pentru muncitori şi personal de deservire, respectiv 30% din cele 280 de posturi solicitate.

Se schimbă Strategia Națională Anti-Doping

Guvernul va aproba, prin hotărâre, Strategia Naţională Anti-Doping pentru perioada 2024-2027.

„Strategia Naţională Anti-Doping pentru perioada 2024-2027 este elaborată în scopul coordonării eficiente a activităţilor şi resurselor pentru următorii 4 ani, stabilind în acest sens obiectivele generale şi specifice pe direcţiile de acţiune asumate atât prin propriile atribuţii, cât şi prin cooperarea interinstituţională cu factorii implicaţi în reducerea fenomenului dopajului, precum şi în vederea prevenirii şi combaterii producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante. Strategia Naţională Anti-Doping evidenţiază angajamentul necondiţionat în lupta împotriva dopajului, toleranţa zero în ceea ce priveşte dopajul, promovarea fairplay-ului prin programe şi campanii educative coerente cu parteneri din domeniu: Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Agenţia Naţională pentru Sport, Agenţia Naţională Antidrog, federaţiile sportive naţionale, direcţiile pentru sport judeţene, cluburile sportive”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În şedinţa de guvern va fi aprobat şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.

Prin proiectul de lege se propune reglementarea eliberării paşaportului simplu temporar exclusiv în situaţii speciale, de excepţie, care presupun o urgenţă, în care este necesară deplasarea în străinătate sau, după caz, continuarea călătoriei ori reglementarea şederii/situaţiei juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile.

Va fi aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind acordarea unor măsuri de sprijin în vederea aplicării prevederilor Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie în perioada rămasă din sezonul rece noiembrie 2023 – martie 2024.

Compensații pentru fermieri

Tot prin ordonanţă de urgenţă se va aproba şi instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate şi cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

În domeniul agricol va fi aprobată, prin hotărâre, suma alocată schemei de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2024.

De asemenea, se va aproba şi schema de „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Printr-o hotărâre, Guvernul va institui şi o schemă de ajutor de stat pentru compensarea creşterii accizei la motorina utilizată drept combustibil pentru motor.

Se va aproba, tot prin hotărâre, schema de ajutor de minimis pentru sprijinirea beneficiarilor de ajutor de stat în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19 afectaţi de creşterea ROBOR.RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE