Google search engine
AcasăECONOMIEPeste jumătate dintre angajați își propun să facă o schimbare în carieră...

Peste jumătate dintre angajați își propun să facă o schimbare în carieră la începutul anului 2024

STUDIU: Mai ​mult de jumătate dintre angajați plănuiesc ​o schimbare ⁣în carieră la‍ începutul lui 2024

Mai‍ mult de jumătate dintre angajați plănuiesc o schimbare ‍în carieră pentru începutul anului 2024, motivați de nevoia unei creșteri salariale, arată un studiu recent, potrivit Agerpres.

Anul 2023 este ⁤aproape de ⁣final, iar mai mult de ​40% dintre angajați spun că a fost mai bun decât 2022, arată un ​sondaj realizat⁤ de platforma de recrutare online‍ bestjobs. Cu toate acestea, ​43%‌ dintre angajați și-au căutat un job nou în 2023, alți 24%⁤ s-au⁣ confruntat cu epuizarea pe plan profesional (burnout), 15% au muncit pentru⁤ a obține o promovare la actualul loc de muncă și tot ⁢atâția s-au‌ străduit să-și crească veniturile pentru a face față mai bine scumpirilor.

Pentru 2024, 52%⁢ intenționează să-și schimbe jobul actual în prima jumătate a ⁤anului, în timp ce alți 27% ‍rămân deschiși la această posibilitate, dar nu au ‍încă ⁢un plan concret.

Când vine vorba de reușite, peste 40% dintre respondenți spun că principala parte bună ⁤a anului 2023 ‌a fost că au obținut un echilibru între viața profesională și cea personală. 15% se simt împliniți pentru că au reușit să-și‍ crească veniturile, 14% pentru​ că au finalizat un proiect important și dificil, 12% pentru ‍că și-au schimbat jobul, iar 10% pentru că au reușit‍ să-și​ păstreze jobul.

Întrebați de salariul actual, 64% dintre angajați au declarat că acesta ‍este sub media pieței în ‌cazul lor, ceea ce explică dorința ⁤atât de mare de a căuta un‌ job mai bun în noul⁤ an. 21% consideră că sunt plătiți la ​nivelul ‌ofertelor din piață și doar‍ 5% au declarat că venitul lor depășește media pieței.

În ceea ce privește un nou ⁤job, angajații s-ar bucura ‌ca viitorul angajator să​ le oferte în primul rând oportunități de promovare (85%), ‌stabilitatea⁣ locului de muncă (63%) și un‌ mediu de lucru sănătos (54%). Dintre beneficiile ​extra-salariale, cei mai mulți ar prefera să aibă⁣ program flexibil ‍(60%), cursuri și training-uri de specialitate (53%), posibilitatea de a lucra remote (38%) și mai multe zile‍ de concediu (23%).⁤ Abonamentele la clinicile medicale private, asigurarea privată de sănătate, pensia privată facultativă rămân și ⁤ele în topul‍ beneficiilor dorite.

„Anul 2023 a ⁢adus ​multe provocări pe plan profesional pentru mulți dintre angajați, iar recordurile în aplicări​ exprimă cel ‌mai bine acest lucru. Între scumpirile ‌tot ​mai mari și volumul de muncă, oamenii au ajuns să-și dorească un ⁢job mai​ bun, care să le ofere și un ⁢echilibru sănătos între latura profesională și cea personală.⁤ Acest echilibru se poate traduce și prin confort financiar, deci și-au căutat oferte salariale mai mari, dar ‌și printr-un volum de muncă mai mic, care să le permită să fie mai prezenți pentru activitățile personale. Pentru anul 2024, ne​ așteptăm ca ritmul aplicărilor să​ rămână accelerat, în raport ⁢cu nevoile angajaților de creștere”, spune‌ Ana Vișian,‍ Marketing ‌Manager bestjobs.

Dacă⁤ în ‌anii⁣ trecuți, aproape‍ 70% dintre respondenți alocau pentru ‌cadouri un buget de până la 500 lei, acum doar 40% se așteaptă să ⁣se limiteze la această sumă. Scumpirile din ultimul timp i-au făcut pe români să ia în calcul bugete mai mari dacă vor să satisfacă aceleași nevoi de sezon. În acest sens, 20% alocă între​ 500 și 700 de lei,‍ iar 22% au în plan să cheltuiască și până la 2.000 de lei.‍ 18% totuși nu au de ⁢gând să cumpere niciun cadou.

Pentru ​a combate efectele scumpirilor, 7 angajați din 10 speră ‍să primească o primă de la angajator cu ocazia acestui Crăciun, arată sondajul. Aproape 40% spun că s-ar bucura la bani, 15% la ⁤tichete valorice cadou, 13%⁤ se așteaptă ‌să primească produse specifice ⁤de sărbători, 10% al ​13-lea salariu, iar ‍7% zile libere suplimentare.

Chiar dacă tradițiile de Crăciun la birou sunt importante pentru aproape 70% dintre respondenți, mai puțin de jumătate dintre angajatori mai organizează ceva cu această ocazie. 24% fac petrecere tematică de Crăciun, 32% organizează Secret Santa în echipă, 11% se strâng la birou pentru ⁢a face bradul împreună, iar 6% se dedică unor acțiuni caritabile în care implică membrii echipelor.

Și anul acesta, cei mai mulți vor petrece Crăciunul acasă, cu familia, prietenii sau partenerul/a. 10% vor merge la munte, 12% ‍ies în oraș la petreceri organizate special, 7% petrec în afara țării, iar 4% muncesc în acea zi.

Sondajul a fost realizat în⁢ perioada noiembrie -​ decembrie, pe un eșantion de 1.300 de ‍utilizatori de internet.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE