Google search engine
AcasăEXTERNELovitură pentru Klaus Iohannis - Germania anunță pe cine susține pentru funcția...

Lovitură pentru Klaus Iohannis – Germania anunță pe cine susține pentru funcția de secretar general NATO


În ziua în care s-a aflat „pe surse” că președintele Klaus Iohannis va fi propus oficial de România pentru funcția de secretar general al NATO, Germania își anunță favoritul. Nu este vorba despre Klaus Iohannis, el însuși etnic german, ci despre premierul olandez Mark Rutte.

„Cancelarul Scholz susține nominalizarea lui Mark Rutte ca nou secretar general al NATO. Experiența imensă a lui Mark Rutte, expertiza vastă în materie de politică de securitate și abilitățile diplomatice profunde fac din el un candidat extraordinar pentru această funcție”, se arată într-un mesaj publicat pe contul oficial de X (fostul Twitter) al delegației Germaniei la NATO.

Klaus Iohannis, nominalizat… pe surse

România a anunțat partenerii din NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al organizației, au declarat surse politice pentru stiripesurse.ro.

Informația a fost anterior lansată de jurnaliști americani de la Bloomberg și WSJ.

„România i-a notificat pe ceilalți membri NATO că intenționează să îl nominalizeze pe președintele său, Klaus Iohannis, drept candidat la funcția de secretar general al NATO, potrivit @nat_droz și @PeterMartin_PCM. Va complica efortul celorlalți aliați de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, scrie pe platforma X jurnalista Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Albă al publicației Bloomberg.

„O veste importantă, mai ales că Mark Rutte are deja sprijinul deschis al SUA și al Marii Britanii”, scrie și Alex Ward, jurnalist Politico.

Mark Rutte e favorit

Premierul olandez Mark Rutte şi-a asigurat sprijinul a două treimi din ţările membre NATO, inclusiv SUA și Marea Britanie, pentru a conduce alianţa militară începând din cursul acestui an, au declarat miercuri pentru POLITICO doi oficiali de rang înalt din Alianţa Nord-Atlantică.

„După runde foarte intense de discuţii între aliaţi, am ajuns acum în punctul în care peste 20 de ţări NATO sunt pregătite să îl susţină pe premierul Rutte ca viitor secretar general”, a declarat un oficial NATO sub acoperirea anonimatului.

Mark Rutte, care îşi face campanie pentru acest post din noiembrie, este singurul nume propus de cele 31 de guverne membre ale alianţei, au precizat oficialii.

Secretarul general trebuie să fie decis „prin consens”

Conform regulilor NATO, secretarul general trebuie să fie decis „prin consens”, ceea ce înseamnă că Rutte trebuie să obţină sprijinul tuturor ţărilor rămase.

Oficialul NATO a declarat că discuţiile „nu sunt încheiate”, dar a adăugat: „Există un impuls tot mai mare în spatele candidaturii sale”.

Presiunea este în creştere asupra membrilor NATO pentru a-l aproba pe Rutte înainte de summitul de la Washington din iulie. El l-ar înlocui pe Jens Stoltenberg, care a condus NATO din 2014.

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat săptămâna trecută că aliaţii ar trebui să aibă ca obiectiv „finalizarea procesului de selecţie probabil în primul trimestru al acestui an calendaristic”.

Un alt oficial NATO de rang înalt a confirmat numărul de ţări care mai trebuie să îl susţină pe Rutte, spunând că sunt în jur de 10 care încă se abţin de la un vot pozitiv. „Vom continua să le ascultăm îndoielile şi preocupările”, a declarat primul oficial. „Şi încurajăm misiunea olandeză la NATO să răspundă la aceste întrebări”, a adăugat oficialul.RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE