Google search engine
AcasăECONOMIELiderul BNS cere DNA investigarea conducerii PNL de la Poștă: Aproape 60%...

Liderul BNS cere DNA investigarea conducerii PNL de la Poștă: Aproape 60% din angajați sunt plătiți pe salariul minim / Reacția companiei


Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a cerut joi atât conducerii PNL, cât şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să investigheze managementul defectuos al conducerii PNL de la Poștă, companie în care aproape 60% din angajați ar fi plătiți cu salariul minim. În replică, compania susține că nu există salariați plătiți cu salarii minime și spune că anual a plătit circa 2 milioane de lei salariile liderilor de sindicat „scoși din producție”.

Valentin Ștefan, director la Poșta RomânăFoto: Inquam Photos / George Calin

Pe fondul negocierilor colective privind semnarea unui contract colectiv de muncă, liderul BNS, Dumitru Costin, a acuzat joi managementul PNL defectuos de la Poșta Română, în condițiile în care evoluţia veniturilor din exploatare şi a rezultatului brut în termeni reali arată, fără echivoc, o degradare continuă a situaţiei financiare a companiei.

  • „Selecţia managerilor la companiile cu capital de stat, faimoasele noi teze venite atât de la Comisia Europeană, cât şi de la OECD, cu guvernanţă corporatistă, cu proceduri transparente prin care, chipurile, alegem „spuma”, elita managerilor din România, sunt nişte minciuni gogonate în fapt, de ani de zile.
  • Încă de la jumătatea anilor 90, tot ceea ce înseamnă capital de stat a fost supus şi continuă să fie supus unui proces continuu de devalizare prin care camarilele politice sunt instalate la conducerea acestor companii.
  • Poşta Română, în momentul de faţă, se află sub controlul unei echipe care, ca provenienţă politică, vine dintr-o structură creată din „spuma mării”. În urmă cu câţiva ani de zile, când se intitulau fundaţie, ulterior s-au transformat într-un partid PACT.
  • Astăzi, îi regăsiţi de la stânga la dreapta în conducerea Companiei Naţionale Poşta Română (…) Această creaţie artificială politică a fost înghiţită la comandă de către o formaţiune politică altminteri respectabilă, Partidul Naţional Liberal. Ei se află acolo, în burta Partidului Naţional Liberal de câţiva ani de zile”, a afirmat Dumitru Costin, citat de Agerpres.

Acesta a adăugat că actuala conducere de la Poşta Română a avut în spate „pe cei de la butoane”.

  • „Când a venit acest „zero virgulă” în politica românească, în interiorul PNL a avut în spate pe cei de la butoane care au zis trebuie să le daţi şi funcţii de conducere în partid, vicepreşedinţi la nivel naţional, la nivelul Bucureştiului sau în alte oraşe din ţară, pe unde erau prezenţi, astăzi în conducerea companiei: Valentin Ştefan, Gregor Teodorescu, Valentin Chiriţă, Claudiu Ilie, Irina Smărăndiţa, Diana Mardarovici, iar lista e lungă. Toate aceste personaje vin din această structură politică, disimulată în burta PNL-ului.”, a spus liderul BNS.

Costin, BNS: Aproape 60% dintre angajații Poștei sunt plătiti pe salariul minim

Potrivit datelor prezentate de acesta, salariul mediu în companie este foarte aproape de salariul minim brut pe țară și un număr semnificativ de angajați au salarii foarte aproape de salariul minim brut pe țară.

  • „Din estimările noastre discutăm de aproape 60% din totalitatea angajaților care sunt plătiți pe salariul minim, indiferent de munca pe care o fac, pregatirea profesională si responsabilitățile pe care le au în companie.
  • Tendința este de a crește numărul de salariați plătiți pe salariul minim sau la un nivel extrem de scăzut în companie. Există riscul ca odată cu creșterea salariului minim la 1 iulie să contabilizăm în Poștă nu 60%, ci 80% din angajați plătiți la nivelul salariului minim”, a declarat Dumitru Costin.

Acesta a făcut apel atât la conducerea PNL, dar și la Ministrul Digitalizării și la Direcția Naţională Anticorupţie (DNA) să investigheze managementul defectuos al conducerii PNL de la Poștă, amenințând că dacă nu vor fi luate măsuri se va declanșa o grevă generală în companie.

Acesta a solicitat ministrului PSD al Digitalizării, Bogdan Ivan, să facă publice rezultatele investigaţiilor făcute de Corpul de control.

  • „Vă reamintesc că, în toamna anului trecut, ministerul a anunţat iniţierea unui control. Mai mult, la momentul respectiv, Valentin Ştefan (n.a directorul general al Poștei) a sfidat atitudinea ministrului şi demersul său.
  • Atunci a intervenit premierul Marcel Ciolacu. Reamintesc că a declarat public că o să trimită şi Corpul de control al prim-ministrului.
  • Să vedem şi noi ce s-a întâmplat cu aceste faimoase controale şi la ce rezultat au ajuns. În curând să face jumătate de an…”, a spus Costin.

Nu în ultimul rând, preşedintele BNS a făcut un apel public către noul şef al DNA, Marius Voinea.

  • „Am primit informaţii încă din primăvara anului trecut că s-a pus presiune politică pe acest dosar, ca această investigaţie să fie încetinită. Suntem dispuşi să ne prezentăm în faţa organelor de anchetă, împreună cu alţi salariaţi din Poşta Română, care, la rândul lor sunt dispuşi să pună la dispoziţie informaţii şi documente care să vă ajute în finalizarea rapidă şi eficientă a investigaţiilor pe care le-aţi declanşat deja la nivelul acestei companii. Nu muşamalizaţi politic acest demers de investigare a unor lucruri necurate care se întâmplă în această companie, pentru că veţi fi, la fel ca şi liderii politici, responsabili de faptul că, în continuare, aproape 20.000 de oameni rămân în continuare în sărăcie şi cu nişte salarii mizerabile sau de neexecutare a planului investiţional, ca urmare a majorării de capital”, a mai declarat liderul BNS.

Conducerea Poștei îl acuză de fake news pe liderul BNS: Nu există salariați care să încaseze venituri la nivelul salariului minim pe economie

În replică, conducerea Poștei a transmis un comunicat de presă acuzând că „în spațiul public au fost făcute o serie de afirmații mincinoase, denigratoare și calomnioase la adresa companiei”.

Cu privire la aceste intoxicări, Compania Națională “Poșta Română” face următoarele precizări:

  • Toate drepturile salariale și de altă natură sunt protejate, acestea fiind achitate la timp. Managementul Companiei are în plan un amplu program de creșteri și reașezare a grilei salariale pe baze solide.
  • Compania Națională „Poșta Română” asigură distribuirea conform tuturor prevederilor legale a drepturilor sociale pentru toată populația României, iar o întârziere a acestora este exclusă, indiferent de interesele personale ale unor membri ai organizațiilor sindicale.
  • Toate proiectele de investiții derulate de către Poșta Română sunt în grafic, Planul de Management fiind respectat în integralitate.
  • La acest moment, nu există în Poșta Română salariați care să încaseze venituri la nivelul salariului minim pe economie. În anul 2021 în Poșta Română, venitul mediu era de 3350 lei brut, iar în luna ianuarie 2024 venitul mediu brut este de aprox. 5000 lei brut.

În particular, referitor la „afirmațiile false prezentate în conferință de presă de către BNS”, Poșta a mai făcut următoarele precizări:

  • Bugetul Companiei a susținut în fiecare an cu aproximativ 2 milioane de lei salariile liderilor de sindicat „scoși din producție”, care nu se prezintă la locul de muncă, ci desfășoară doar activități sindicale.
  • Pretinsul Regulament de Salarizare la care au făcut referire unii lideri sindicali neinformați nu este în vigoare la acest moment, aflându-se în lucru alături de o schemă de salarizare modernă pentru toți angajații ce conține un sistem de comision la nivelul mediei din industria serviciilor poștale.
  • Viitorul sistem deschide posibilitatea de câștiguri până la 1200 de lei net, în plus față de salariul actual, pentru toți salariații implicați în coletărie și servicii financiare, atât factori poștali, cât și oficianți și diriginți.
  • În ceea ce privește capitalizarea din anul 2018, informăm că nu există nici un risc pentru ca aceasta să fie declarată ajutor de stat.
  • În prezent, Poșta Română trece prin cel mai mare proces de digitalizare din ultimii 30 de ani, după o perioadă de reformă si restructurare ce a fost finalizată după o întârziere cauzată de organizații sindicale, restructurare ce nu a afectat personalul operațional în ciuda susținerilor anumitor persoane rău intenționate.
  • Costurile cu aparițiile din media pentru anul trecut au fost în procent de 0,02 % din Cheltuielile Companiei.
  • Proiectul Auchan, alături de alte proiecte derulate în parteneriat cu persoane juridice private, au rezultat în înființarea Unității de Afaceri Imobiliare, care în prezent asigură un flux suplimentar de venituri pentru Companie și performează în majoritatea județelor țării.
  • Investițiile în domeniul logistic, respectiv cutii poștale digitale, HUB-uri, infrastructură last-mile și altele, sunt în grafic. În prezent, o echipă formată de experți în domeniu realizează documentația necesară, jaloanele din cadrul Planului de Management fiind respectate.
  • Cu privire la activitatea Companiei Naționale ,,Poșta Română” la Chișinău a fost operaționalizat serviciul suport clienți pentru toată regiunea România și Republica Moldova, acesta putând fi apelat la Nr. de telefon 0219393 și oferind servicii de calitate.
  • În privința serviciului universal, Poșta Română asigură o calitate superioară a acestuia pe întreg teritoriul național și reamintește că parametrii comerciali actuali ai Convenției cu ANCOM au fost stabiliți de persoane aflate în conducerea Companiei la acel moment care, în prezent, ocupă tocmai funcții de lideri sindicali.
  • Poșta Română Broker de Asigurări este o persoană juridică lipsită de activitate și de substanță economică ce a fost înființată în trecut si preluată de actuala conducere în lipsă de activitate. Declararea procedurii de insolvență stabilită recent este o formalitate, salariații Companiei nefiind afectați de această decizie.”

Referitor la declarația ,,Poșta Română nu are interes să semneze contractul colectiv de muncă”, conducerea Poștei menționează că deși acesta nu este necesar, toate drepturile și beneficiile salariaților fiind deja protejate prin documente normative interne, este evident faptul ca un contract colectiv de muncă este util companiei.

În vederea semnării acestui contract colectiv de muncă, Poșta Română a îndemnat constant la o negociere colectivă loială și la renunțarea din partea SLPR la revendicări nerealiste ce ar prejudicia grav compania.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE