Google search engine
AcasăEXTERNEKremlinul iese tare după ce a fost acuzat că le-a cauzat!

Kremlinul iese tare după ce a fost acuzat că le-a cauzat!


Kremlinul a dezminţit luni că serviciile secrete ruse ar avea vreun rol în aşa-numitul „sindrom Havana„, o serie de afecţiuni bizare suferite de diplomaţi şi spioni americani în lume şi pe care nici Statele Unite nu au reuşit să le elucideze.

Reacţia Moscovei survine după ce un website rus anti-Kremlin stabilit în Letonia, The Insider, citat Reuters, a susţinut că a efectuat împreună cu alte media o investigaţie conform căreia membri ai unei unităţi din cadrul serviciului militar rus de informaţii GRU s-au aflat în zonele unde au survenit acele simptome în rândul diplomaţilor şi spionilor americani, iar membri de rang înalt ai acelei unităţi au primit medalii şi promovări pentru activitatea lor în dezvoltarea unor „arme acustice non-letale”.

„Aceasta nu este deloc o temă nouă; de mulţi ani, tema aşa-numitului „Sindrom Havana” a fost exagerată în presă, şi de la bun început a fost însoţită de acuzaţii împotriva părţii ruse”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.

„Dar nimeni nu a publicat sau nu a enunţat vreodată orice probă convingătoare a acestor acuzaţii nefondate. Aşadar, toate acestea nu sunt altceva decât acuzaţii fără fundament ale presei”, a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Printre simptomele din aşa-numitul „sindrom Havana” au fost observate începând din anul 2016 migrene, greaţă, pierderi de memorie, ameţeli sau halucinaţii auditive. Mai întâi au fost afectaţi membri din personalul ambasadei SUA în Cuba şi familiile acestora, iar ulterior fenomenul a fost observat şi la alte misiuni diplomatice americane.

Statele Unite nu au reuşit să elucideze cauza acestora, dar serviciile secrete americane au concluzionat anul trecut că este „foarte improbabil” ca vreun adversar extern să le fi provocat, estimând drept cauză mai probabilă a respectivelor simptome unele afecţiuni preexistene sau factori de mediu.RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE