Google search engine
AcasăECONOMIEÎnscrierile la Olimpiada de Securitate Cibernetică 2024 se încheie marţi

Înscrierile la Olimpiada de Securitate Cibernetică 2024 se încheie marţi


Înscrierile pentru Olimpiada de Securitate Cibernetică 2024 se vor încheia pe data de 27 februarie, la ora 00:00, iar etapa judeţeană a competiţiei este programată pentru data de 2 martie, informează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

Potrivit sursei citate, primii 15 concurenţi clasaţi la proba de baraj a Olimpiadei vor avea oportunitatea de a reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică – ECSC, în perioada 8 – 11 octombrie, de la Torino, Italia.

Tabăra naţională RoCSC24, premergătoare competiţiei internaţionale, va avea loc la Bran, în perioada iulie-august.

Competiţia naţională va avea loc în două etape, astfel: faza judeţeană (2 martie 2024) şi faza naţională (22-25 mai 2024).

Sesiunea etapei judeţene este formată dintr-o probă teoretică de o oră şi o probă practică de cinci ore, cu o pauză de maximum 30 de minute între cele două. La etapa naţională va fi susţinută o singură probă de concurs, care va cuprinde itemi ce vizează aspecte teoretice şi aplicaţii practice de tip Jeopardy.

„Participanţii la faza naţională a olimpiadei vor avea şansa de a fi selecţionaţi în lotul lărgit al echipei naţionale de cybersecurity (Team Romania) pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC). Selecţia va fi susţinută în cea de-a doua zi de concurs şi constă într-o probă de aplicaţii practice cu un grad mai mare de dificultate, ce cuprinde un exerciţiu de tip Attack & Defence. La proba de baraj pot participa primii 30 de concurenţi cu punctajul cel mai mare, în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute la etapa naţională, indiferent de clasa la care au participat. Primii 15 concurenţi clasaţi la proba de baraj din cadrul OSC vor avea oportunitatea de a reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică – ECSC, completând lotul preliminar al României. Elevii clasaţi pe primele locuri în clasamentul general al etapei naţionale vor obţine premii sau menţiuni acordate în conformitate cu prevederile Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a competiţiilor şcolare”, precizează DNSC.

Echipa naţională de securitate cibernetică (Team Romania) va fi formată din cinci juniori (cu vârste de până la 20 de ani) şi cinci seniori (21-25 de ani), plus două rezerve. Componenţa echipei se va stabili după participarea la o etapă de pregătire organizată de Centrul Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii, DNSC, ANSSI, împreună cu profesori şi experţi din partea partenerilor Orange şi Bit Sentinel.

Reprezentanţii DNSC menţionează faptul că subiectele şi metodologia competiţiei sunt elaborate şi evaluate de Comisia Centrală a Olimpiadei de Securitate Cibernetică (CCOSC), formată din reprezentanţi ai Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, Centrului Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii, Asociaţiei Naţionale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), precum şi profesori şi experţi din partea partenerilor din mediul privat, Orange România şi Bit Sentinel, ce vin cu o vastă experienţă în organizarea de competiţii de securitate cibernetică.

„Tematica specifică pentru OSC include exerciţii ce integrează concepte fundamentale de securitate cibernetică, dar şi elemente aplicate de criptografie, securitatea aplicaţiilor web, mobile sau desktop, tehnici de Open Source Intelligence, analiza jurnalelor electronice, al traficului de reţea, capturilor de date, memorie sau hard disk, inginerie inversă, configurarea şi securitatea sistemelor de operare şi reţele, programare şi scripting”, notează instituţia.

Persoanele interesate să participe la OSC se pot pregăti pe platforma CyberEDU, www.cyberedu.ro, dezvoltată de Bit Sentinel şi susţinută de Orange, unde există numeroase resurse educaţionale în domeniul securităţii cibernetice. Astfel, până la începerea competiţiei, aceştia pot rezolva exerciţii din Arhiva Educaţional şi se vor putea familiariza cu tipurile de probleme specifice concursurilor de securitate cibernetică.

Toate etapele olimpiadei se vor desfăşura pe CyberEDU. Înscrierea la Olimpiada de Securitate Cibernetică 2024 se realizează accesând linkul https://oscj24.cyber-edu.co/.RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE