Google search engine
AcasăEXTERNEÎn lipsa unui vot în Senat, un program de monitorizare a cetățenilor...

În lipsa unui vot în Senat, un program de monitorizare a cetățenilor străini în afara granițelor SUA este aproape de a expira


Un sistem internaţional de supraveghere electronică, foarte utilizat de serviciile americane de informaţii, dar criticat de organizaţiile pentru protecţia libertăţilor, risca să expire vineri la miezul nopţii, în lipsa unui vot în Senatul Statelor Unite, scrie AFP, citat de AGERPRES.

„Încercăm în continuare să vedem dacă este posibil ca acest text să fie adoptat rapid, dar rămân dezacorduri cu privire la modul de a proceda”, a declarat vineri Chuck Schumer, liderul democraţilor din Senat.

Această expirare ar urma să fie, însă, de scurtă durată, senatorii plănuind să fie în sesiune în weekend pentru a conveni asupra reînnoirii acesteia.

Acest program permite serviciilor americane de securitate să desfăşoare programe de supraveghere electronică fără a solicita un mandat judiciar sistematic.

Se referă în special la cetăţenii străini din afara Statelor Unite, inclusiv prin consultarea e-mailurilor.

Reacția organizaţiilor pentru apărarea vieţii private şi a libertăţilor

Textul în cauză, secţiunea 702 din Legea privind supravegherea activităţilor serviciilor de informaţii în străinătate (Foreign Intelligence Surveillance Act – FISA), este puternic denunţat de organizaţiile pentru apărarea vieţii private şi a libertăţilor.

El a fost adoptat săptămâna trecută în Camera Reprezentanţilor, dar reînnoirea sa este în continuare subiectul unor dezbateri foarte aprinse.

Fostul preşedinte Donald Trump, care doreşte să-l înlocuiască pe Joe Biden la Casa Albă, s-a implicat în negocieri, îndemnând parlamentarii săptămâna aceasta „să ucidă FISA”.

Programul a fost „folosit împotriva mea şi a multor alţii. Mi-au spionat campania!!!”, a susţinut el, fără dovezi, pe reţeaua sa Truth Social.

La mijlocul lui decembrie, un înalt responsabil al Casei Albe a pledat pentru prelungirea acestuia şi a subliniat că, ţinând cont „de ceea ce se întâmplă în Israel, de ceea ce se întâmplă în Ucraina, de ameninţarea reprezentată de China, de ceea ce se întâmplă cu infrastructurile noastre strategice, de atacurile cibernetice, ar fi un moment foarte prost pentru a ne dezarma unilateral”.



RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE