Google search engine
AcasăSTIRILE ZILEI'Îi atrag atenția că memorandumul are termene imperative, care trebui respectate'

‘Îi atrag atenția că memorandumul are termene imperative, care trebui respectate’


Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, îi cere primarului general, Nicușor Dan, să introducă de urgență pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General fuziunea Elcen – Termoenergetica.

Sebastian Burduja îi solicită în mod imperativ primarului Nicușor Dan să suplimenteze ordinea de zi a ședinței Consiliului General de joi, 29 februarie, cu un punct în care să se prevadă aprobarea de principiu din partea CGMB a fuziunii Elcen – Termoenergetica.

Memorandumul de guvern este adoptat de la sfârșitul lunii trecute, iar în termen de 15 zile de la adoptare Ministerul Energiei a solicitat primarului general acordul de principiu (neangajant) pentru realizarea fuziunii dintre Societatea Electrocentrale București SA (Elcen) și Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) în vederea realizării serviciului public de alimentare cu energie termica prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în București.

Potrivit ministrului Energiei, fuziunea este soluția care va rezolva problema încălzirii și a apei calde în București. Beneficiile includ planificarea și execuția integrată a investițiilor, reducerea semnificativă a costurilor, rezolvarea problemei datoriilor între cele două companii.

„Așa cum demonstrează exemplele de succes din țară, doar sistemele centralizate, integrate de termoficare, pot deveni funcționale”, spun reprezentanții Ministerului Energiei.

„Îi atrag atenția primarului general Nicușor Dan că memorandumul are termene imperative, care trebuie respectate”

„Am adoptat la nivel de guvern memorandumul privind sistemul integrat de termoficare, având la bază opiniile tuturor experților care arată că este singura soluția durabilă pentru rezolvarea problemei lipsei căldurii și apei calde pentru București. Îi atrag atenția primarului general Nicușor Dan că memorandumul are termene imperative, care trebuie respectate. Una dintre obligațiile prevăzute de actul guvernamental este ca administrația locală să își dea acordul pentru fuziunea Elcen – Termoenergetica. Îi solicit public primarului general să lase campania electorală, măcar câteva minute, și să includă pe ordinea de zi a Consiliului General proiectul de hotărâre necesar pentru realizarea sistemului centralizat de termoficare. Lipsa apei calde și a căldurii este una dintre cele mai mari probleme ale bucureștenilor și este inacceptabil să fie pur și simplu ignorată de Nicușor Dan. Sau, dacă nu dorește fuziunea, dacă nu dorește rezolvarea acestei probleme, să justifice public această opțiune”, cere Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

De asemenea, Burduja îi cere lui Dan „să nu mai tragă de timp, așa cum face de obicei”, și să pună pe ordinea de zi a Consiliului General acest subiect „esențial pentru viitorul bucureștenilor”.

„Bucureștenii nu mai au timp să aștepte. Reamintesc că primăria generală are o datorie curentă de peste 800 de milioane de lei către Elcen, un subiect despre care i-am scris lui Nicușor Dan acum 8 luni de zile și nu mi-a răspuns nici până în ziua de astăzi. Este o sumă enormă și, în mod inexplicabil, nu se regăsește în proiectul de buget propus de Nicușor Dan pentru acest an”, a mai spus Burduja

Memorandumul cu tema: „Realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET) cu energie termică integrat (producerera, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice) în municipiul București, în vederea utilizării optime a resurselor de energie și cu respectarea normelor de protecție a mediului, sănătății populației și dezvoltării durabile” are drept scop demararea demersurilor necesare în vederea realizării serviciului public de alimentare cu energie termică prin sistem centralizat (SACET) în municipiul Bucuresti, prin fuziunea dintre Societatea Electrocentrale București SA („Elcen”) și Compania Municipală Termoenergetica București S.A. („CMTEB”). A fost adoptat pe 31 ianuarie 2024.RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE