Google search engine
AcasăMETEOHidrologii au emis o avertizare de inundații pentru 12 județe / HARTA...

Hidrologii au emis o avertizare de inundații pentru 12 județe / HARTA zonelor aflate sub atenționare meteo


Hidrologii au emis, marți, o avertizare Cod galben de inundații pe râuri din 12 județe. Alerta este în vigoare de la ora 13.00 până la miezul nopții.

Sunt vizate râuri din județele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Ialomiţa,Buzău, Suceava, Neamţ, Harghita, Bacău, Botoşani şi Iaşi.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Argeş, Ialomiţa, Siret şi Jijia, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție, precizează hidrologii.

Atenționarea vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Iaşi.

Care este diferența între codurile folosite la alerte:

COD GALBEN: Risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfașurării unor activități expuse la inundații. Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri ale COTEI DE ATENȚIE/Fazei I de apărare.

COD PORTOCALIU: Risc de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTEI DE INUNDAȚIE/FAZEI a II-a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor.

COD ROŞU: Risc de inundații majore care poate necesita adoptarea unor măsuri deosebite pentru evacuarea oamenilor şi bunurilor, impunerea de restricţii la folosirea podurilor şi căilor de transport, exploatarea construcţiilor hidrotehnice, altele. În secţiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTELOR DE PERICOL / Fazei a III – a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității majore a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate şi poate exista un risc semnificativ pentru viața oamenilor.

HARTA ZONELOR SUB AVERTIZARE DE INUNDAȚII:

 

Hidrologii au emis o ⁢avertizare de inundații pentru 12⁤ județe / HARTA zonelor ⁣aflate sub atenționare meteo

Inundațiile sunt un⁣ fenomen natural care ​are⁤ loc atunci când cantitatea de apă dintr-o zonă⁣ depășește capacitatea de absorție a solului sau de scurgere a⁣ râurilor și a lacurilor. Acestea pot fi cauzate de ploi abundente, topirea zăpezii sau chiar de ruperea⁤ barajelor.

Recent, hidrologii au ⁣emis ​o avertizare de inundații pentru ‌12 județe⁣ din România, ceea ce a ⁢atras atenția⁤ publicului ‍și a autorităților locale. Această situație alarmantă‌ a determinat⁢ emitera unui‍ avertisment ⁢de inundații ​pentru aceste județe, precum și ‍pentru zonele aflate sub atenționare meteo.

Județele afectate de această avertizare de inundații sunt Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Harghita, Botoșani și Iași. De asemenea, județele Covasna⁤ și Brașov se află sub ⁢atenționare meteo,‌ fiind posibile scurgeri de pe versanți⁢ și creșterea nivelului apelor în râurile din zonă.

Avertizarea de inundații este una foarte serioasă, deoarece poate‍ pune în ‍pericol viețile oamenilor și poate‌ cauza pagube materiale semnificative. De aceea, este​ important să fim ⁢la ‌curent cu evoluția ⁤situației și să luăm măsurile necesare ​pentru a‌ ne proteja pe​ noi și pe cei ⁤dragi.

Pentru a sta în siguranță în cazul unei inundații, iată câteva sfaturi practice și recomandări:

– Stabiliți un plan ⁣de evacuare în ‌caz de inundații, inclusiv rute de evacuare ⁤și un punct de întâlnire ⁤pentru familiile ‍în cazul în care sunteți ​despărțiți.

– Păstrați la îndemână provizii de apă și ⁣alimente pentru cel ⁣puțin 3 zile ⁢și ⁤asigurați-vă că aveți o trusă de prim ajutor completă.

– ‍Asigurați-vă că dețineți ​documentele importante într-un loc sigur și că sunt⁣ copiate într-un mediu online.

-​ Împrejmuiți casa cu saci de nisip sau⁤ folie de polietilenă pentru a preveni pătrunderea apei​ în interior

– Deconectați toate aparatele‍ electrice din​ domiciliu‍ și urmăriți cu⁣ atenție indicațiile autorităților locale.

Pentru a⁤ sta ⁤la curent cu situația și ⁢evoluția atenționărilor⁢ meteo, ⁣există mai ⁤multe surse de informare, precum:

– Site-ul ANM (Administrația Națională de Meteorologie), unde putem ⁣găsi⁢ informații actualizate cu ⁣privire la avertizările meteo, precum și harta zonelor afectate de inundații.

– Serviciul RO-ALERT,‌ care permite ⁢primirea de avertizări și ⁤mesaje de urgență direct pe telefonul mobil.

– Canalele ⁤media locale, care oferă informații actualizate și detaliate despre ⁢evoluția⁣ situației în zona ta.

În ​plus, dacă locuiți într-o zonă afectată de atenționare de inundații, este important să fiți ‍pregătiți și să acționați cu promptitudine în caz de⁢ necesitate. Iată câteva lucruri de care trebuie​ să țineți ‍cont:

– Dacă primiți indicația de a evacua, faceți-o⁣ imediat și respectați rutele stabilite de⁢ autorități.

– Dacă sunteți surprins de o inundație, urcați-vă pe acoperișul casei și apelați ⁢numărul​ de urgență 112.

– Evitați​ să ⁣vă deplasați pe drumuri inundate sau pe care curentul apei este puternic.

– Nu încercați să‌ vă reparați sau să vă deplasați prin ‍adâncimi de apă ⁤mai mare ​de 15 cm.

Există și măsuri​ preventive pe care le​ putem‌ lua în considerare pentru a minimiza efectele unei inundații. Acestea ⁣includ:

– Curățarea și desfundarea rigolelor de scurgere.

– ​Evitarea sau ‌construirea în zonele cu mare risc de inundații.

– Asigurarea⁢ obținerii ​de ​aprobări de construcție înainte ⁤de demararea unor‍ proiecte care pot afecta cursurile ⁣de ⁤apă.

– Plantarea de copaci și vegetație pentru a reduce eroziunea solului și pentru a ​absorbi surplusul de apă.

In concluzie, avertizarea de inundații emisă pentru aceste 12 ‍județe este un semnal de alarmă serios și‍ trebuie să fim pregătiți și⁤ să ne protejăm⁣ pe noi și pe cei dragi. Urmați sfaturile ⁢și recomandările autorităților și stați la curent⁣ cu evoluția situației ⁣pentru ‍a putea acționa în mod ⁣corespunzător. Să⁣ ne aducem aminte mereu ⁣că ​siguranța noastră și a ⁤celor‌ din jur depinde ⁤de măsurile pe care le luăm⁤ în fața unui⁣ astfel de pericol.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE