Google search engine
AcasăSTIRILE ZILEIFocar de rabie depistat la granița României, populația a fost avertizată prin...

Focar de rabie depistat la granița României, populația a fost avertizată prin mesaje RO-ALERT


Al doilea focar de rabie a fost confirmat joi la o vulpe în localitatea Micula Nouă (Satu Mare), iar prefectul judeţului, Radu Roca, a dispus trimiterea de mesaje RO-ALERT către populaţia din zonă.

Rabia, sau turbarea, este o boală infecţioasă transmisibilă la om, caracterizată prin grave tulburări nervoase, exprimate prin hiperexcitabilitate şi agresivitate, urmate de paralizie şi moarte, conform Agerpres.

Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare, a decis „catagrafierea şi inspecţia animalelor receptive din exploataţia afectată, restricţionarea mişcării animalelor şi stabilirea zonelor de protecţie şi supraveghere, dar şi identificarea animalelor din speciile receptive din localitate”.

Ca măsură suplimentară, la nivelul comunei Micula a fost dispusă identificarea şi gestionarea câinilor fără stăpân, ţinând cont de riscul epidemiologic ridicat legat de această boală gravă atât la animale, cât şi la om.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a recomandat tuturor deţinătorilor de câini şi pisici vaccinarea de urgenţă a acestora şi consemnarea în carnetele de sănătate. „Este o zonă cu risc crescut în context transfrontalier şi dorim închiderea rapidă a focarelor de la Micula”, a declarat prefectul Radu Roca.

Riscuri și sfaturi

Rabia este o boală cauzată de un virus ce atacă sistemul nervos. Virusul este secretat în salivă şi poate fi transmis atât la om, cât şi la animal prin muşcătura unui animal infectat. Este prezentă în peste 150 de ţări şi cauzează zeci de mii de decese în fiecare an, în principal în Asia şi Africa, 40% dintre acestea fiind înregistrate la copii sub 15 ani.

Potrivit sursei citate, ultimul caz de rabie la om în România, soldat cu deces, a fost înregistrat în anul 2012.

Specialiştii INSP recomandă vaccinarea animalelor de companie, supravegherea acestora să nu se arunce în curţi sau pe stradă resturi menajere, care ar putea atrage animale sălbatice sau fără stăpân, copii să nu fie încurajaţi să interacţioneze cu animalele necunoscute.

În cazul în care o persoană a fost muşcată de un animal trebuie să se spele profund rana cu apă şi săpun timp de 15 minute, să se adreseze de urgenţă la medic pentru a stabili necesitatea vaccinării antirabice. În cazul în care animalul personal a fost muşcat de altul trebuie să se solicite de urgenţă ajutorul medicului veterinar.

Supravegherea rabiei se face în două moduri: Supraveghere activă – recoltare prin împuşcare şi supraveghere pasivă – recoltarea vulpilor decedate şi prelevarea de probe de la acestea.RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE