Google search engine
AcasăECONOMIEfermierii plonezi blochează camioanele care vin și din Lituania, după Germania și...

fermierii plonezi blochează camioanele care vin și din Lituania, după Germania și Ucraina


Fermierii polonezi vor bloca și protesta la granița Lituania. Acțiunea apare în contextul în care fermierii au blocat și diverse puncte de trecere cu Ucraina și Germania, iar relațiile Varșoviei cu Kievul sunt extrem de tensionate.

Protestatarii din Polonia plănuiesc să oprească și să verifice la punctul de control dintre orașul lituanian Kalvarija și orașul polonez Budzisko toate vehiculele care ar putea transporta cereale ucrainene sau alte produse agricole. Acțiunea de protest este programată să înceapă pe 1 martie.

Revendicările protestatarilor

Karolis Pečinskins, co-organizator al protestului de la granița cu Lituania, într-un comentariu pentru LRT: „Protestul urmează să înceapă pe 1 martie la ora 10:00. Nu va fi o blocare completă a trecerii frontierei. Noi, fermierii, împreună cu autoritățile poloneze, am dori să verificăm ce se transportă în camioane, acordând o atenție deosebită acelor vehicule care ar putea transporta produse agricole”, a spus Pečinskis.

„Punem un obstacol fenomenului pe care îl numim carusel de cereale. Grâul ucrainean intră în Polonia ca tranzit, acest lucru este permis de embargo. Mașina merge apoi în Lituania, dar după ce trece granița polono-lituaniană, vehiculul nu mai este urmărit de serviciile poloneze. Apoi camionul cu cereale se întoarce la graniţă şi schimbă documentele, iar marfa devine o marfă care intră liber în Polonia”, a explicat organizatorul motivul protestului.

În același timp, protestatarii nu vor opri mașinile, cisternele cu benzină, mărfurile industriale sau camioanele care transportă animale.

2200 de camioane așteaptă la coadă

Fermierii polonezi continuă să blocheze traficul pentru camioane la șase puncte de control, cu 2.200 de camioane la coadă. Protestatarii blochează în mare parte circulația camioanelor care merg din Ucraina în Polonia. Ucraina a cerut Poloniei să găsească și să-i pedepsească pe cei responsabili pentru vărsarea cerealelor ucrainene la graniță. Ambasada Ucrainei lucrează deja cu poliția poloneză în această chestiune.

Blocaj cu Germania

Fermieri polonezi au blocat luni un important punct de frontieră cu Germania, la Slubice, pentru a protesta faţă de reglementările verzi ale Uniunii Europene şi importurile de cereale ucrainene în UE, relatează AFP, arată Agerpres.

 

Protestatarii au instalat tractoare începând de duminică de-a curmezişul autostrăzii A2, blocând acest punct de trecere situat la sud de orăşelul polonez Slubice, pe care fluviul Oder îl desparte de oraşul german Frankfurt-pe-Oder. ‘Noi, agricultori polonezi, suntem aici pentru că nu acceptăm reglementările verzi ale Uniunii Europene’ şi ‘importul necontrolat de cereale venite din ţări din afara UE’, a declarat pentru AFP Christopher Janicki, un manifestant.

Blocada, care era prevăzută iniţial să dureze 25 de zile, urma să ia sfârşit în cursul după-amiezii, agricultorii răzgândindu-se după discuţii cu localnici, oameni de afaceri şi transportatori.

Proteste ale agricultorilor au loc de mai multe săptămâni în Polonia, unde aceştia blochează drumurile şi posturile de frontieră cu Ucraina.

Relații tensionate între Polonia și Ucraina

Polonia se numără printre cei mai mari susţinători ai Ucrainei după declanşarea ofensivei ruse în februarie 2022.

Relaţiile dintre cele două ţări vecine s-au tensionat însă în ultimele luni din cauza unor diferende comerciale, mai ales a deschiderii de către Bruxelles a frontierelor UE pentru produsele agricole ucrainene care, potrivit fermierilor polonezi, nu respectă normele UE. ‘Agricultorii polonezi au hambarele pline şi nu îşi pot vine marfa. Dacă nu putem vinde cereale, nu putem să câştigăm bani şi să continuăm producţia’, a explicat Janicki.

Aproape de frontiera comună s-au înregistrat cazuri izolate de produse agricole aruncate pe autostrăzi sau pe căile ferate.

Vineri, guvernul polonez a declarat pentru AFP că Varşovia şi Kievul sunt ‘departe de un acord’ cu privire la importurile de produse agricole ucrainene.

La rândul său, prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal a spus că Ucraina îşi rezervă ‘dreptul de a aplica măsuri de retorsiune’.

Măsuri solicitate de Ucraina

Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a cerut luni Poloniei să ia măsuri împotriva protestatarilor care aruncă cerealele din mijloacele de transport cerealele provenite din Ucraina, informează Reuters.

La sfârşitul săptămânii trecute, într-o gară din Polonia au fost distruse circa 160 de tone de cereale ucrainene, în contextul unor proteste ample ale agricultorilor polonezi la frontieră.

Kubrakov a afirmat în reţeaua X că polonezii au acţionat cu „impunitate şi iresponsabilitate”, iar vinovaţii trebuie „găsiţi, neutralizaţi şi pedepsiţi”. „Două state europene prietene şi civilizate sunt interesate de asta”, a adăugat el.

Fermierii polonezi care protestează împotriva concurenţei ucrainene, pe care o consideră neloială, precum şi a reglementărilor de mediu ale Uniunii Europene au blocat luna aceasta puncte de trecere a frontierei cu Ucraina şi mai multe şosele şi au aruncat intenţionat din vagoane produsele agricole ucrainene.

Nu este prima dată când la frontiera polono-ucraineană au loc astfel de incidente, remarcă agenţia citată.

Duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că pentru ţara sa este important să aibă în continuare relaţii strânse cu Polonia, însă Kievul este gata să protejeze activităţile economice afectate de blocajele la frontieră din partea protestatarilor polonezi.

Cerealele distruse

O sută şaizeci de tone de cereale ucrainene au fost distruse într-o gară din Polonia pe fondul protestelor masive, a declarat duminică un înalt oficial ucrainean, vorbind despre un nou ‘caz de impunitate şi iresponsabilitate’, transmite Reuters.

Fermieri polonezi care protestează împotriva a ceea ce denunţă a fi o concurenţă neloială din partea Ucrainei, precum şi împotriva reglementărilor de mediu ale Uniunii Europene, au blocat treceri de frontieră şi autostrăzi, şi au vărsat produse agricole ucrainene din vagoane de tren.

‘Aceste fotografii arată 160 de tone de cereale ucrainene distruse. Cerealele erau în tranzit spre portul Gdansk şi de acolo spre alte ţări’, a scris vicepremierul Oleksandr Kubrakov pe reţeaua X, cu imagini ale unor movile de cereale aruncate din vagoane de tren.

‘Al patrulea caz de vandalism în gări poloneze. Al patrulea caz de impunitate şi iresponsabilitate’, a adăugat el.

Lidia Kowalska, purtătoare de cuvânt a poliţiei din oraşul polonez Bydgoszcz (nord), a declarat pentru Reuters că incidentul a avut loc lângă satul Kotomierz şi că produsul agricol împrăştiat a fost porumb.

‘Detaliile şi circumstanţele sunt în curs de investigare. La ora 09.30 am primit un raport despre cereale care au fost vărsate, şi a reieşit că a fost vorba de opt vagoane’, a spus ea.

 

UE sprijină Ucraina

Comisia Europeană va transfera în luna martie Ucrainei o primă tranşă, de 4,5 miliarde de euro, din ajutorul macrofinanciar în valoare totală de 50 de miliarde de euro care va fi oferit Kievului din bugetul UE până în anul 2027, a anunţat sâmbătă la Kiev preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, potrivit agenţiei EFE.

Acest ajutor este însă insuficient pentru a acoperi nevoile de finanţare ale Ucrainei pe timp de război. Potrivit unei estimări a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Ucraina are nevoie numai pentru anul în curs de un ajutor de 37,3 miliarde de dolari (peste 34 de miliarde de euro) pentru menţinerea stabilităţii financiare.

În acest timp, în SUA, un nou pachet de asistenţă financiară de 61,4 miliarde de dolari destinat Ucrainei şi pentru care preşedintele democrat Joe Biden a cerut aprobarea Congresului este în continuare blocat de republicani.

Venită în capitala ucraineană pentru a marca doi ani de la lansarea campaniei militare ruse contra Ucrainei, Ursula von der Leyen a făcut anunţul referitor la eliberarea primei tranşe de ajutor financiar pentru Ucraina în acest an după ce a avut o întrevedere cu premierul ucrainean Denis Şmigal, cu care a mai discutat despre dezvoltarea industriei militare ucrainene şi despre exporturile ucrainene, care se bucură de un tratament preferenţial pe piaţa UE prin eliminarea taxelor vamale pentru a ajuta Ucraina.

Fără a oferi detalii, Ursula von der Leyen a menţionat în mesajul său, postat pe platforma X, că a abordat cu premierul Şmigal „problemele la frontiera terestră” provocate de aceste exporturi, referire la protestele agricultorilor din ţările vecine împotriva importurilor de cereale şi alte produse agroalimentare ucrainene comercializate la preţuri reduse şi scutite de obligaţia respectării standardelor europene, în timp ce agricultorii polonezi menţin blocate puncte de frontieră cu Ucraina.

Un grup de lucru condus de premierul ucrainean Denis Şmigal a sosit vineri după-amiază la graniţa cu Polonia, dorind să discute acolo cu oficialii polonezi despre tensiunile în creştere provocate de protestele agricultorilor polonezi, dar nicio întâlnire nu a avut loc, întrucât guvernul premierului polonez Donald Tusk nu a dat curs apelului preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a veni la întâlnire.RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE