Google search engine
AcasăSTIRILE ZILEI'Fără ajutorul SUA, Ucraina trebuie să aleagă orașele pe care le poate...

‘Fără ajutorul SUA, Ucraina trebuie să aleagă orașele pe care le poate deține’


Purtătoarea de cuvânt adjunctă a Pentagonului, Sabrina Singh, a avertizat că, dacă Washingtonul nu ia o decizie cu privire la continuarea asistenței militare pentru Ucraina, Kievul va trebui să aleagă ce orașe vor continua să să fie sprijinite de Forțele Armate ale Ucrainei, având în vedere resursele și proviziile limitate ale altor parteneri.

„Uite, dacă nu primim mai mult, dacă nu primim finanțarea de care avem nevoie de la Senat sau de la Camera Reprezentanților pentru a trece finanțarea suplimentară a Senatului, nu vom putea oferi aceste pachete critice de ajutor”, a spus Singh. Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului a comentat, de asemenea, retragerea Forțelor Armate ale Ucrainei din Avdiivka, numind-o drept o „retragere strategică”. Un astfel de pas a fost necesar pentru ca Ucraina să poată economisi artilerie și muniție, spune Singh.

„Dar este evident că ei duc o bătălie critică pentru viețile lor, pentru țara lor și de aceea, după cum ați auzit, am spus în termeni foarte duri că avem nevoie urgentă de ajutor suplimentar. Și am vorbit despre asta și am tras un semnal de alarmă din octombrie”, a spus Singh, relatează presa ucraineană.

Stoltenberg îndeamnă SUA să „respecte promisiunile făcute” şi să ofere Ucrainei un pachet de sprijin

Secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, a îndemnat Statele Unite să „respecte promisiunile făcute”, oferind Ucrainei un pachet de sprijin pentru a o ajuta să se apere împotriva agresiunii ruseşti, transmite CNN.

Într-o intervenţie la Christiane Amanpour de la CNN, Stoltenberg a declarat sâmbătă că este vital şi urgent ca SUA să decidă asupra unui pachet pentru Ucraina.

„Ceea ce pot spune este că este vital şi urgent ca SUA să decidă asupra unui pachet pentru Ucraina, pentru că au nevoie de acest sprijin şi avem o împărţire a poverii între Europa, Canada şi Statele Unite”, a declarat Stoltenberg în cadrul unui grup de discuţii în timpul Consiliului de Securitate de la Munchen, relatează News.ro.

Stoltenberg a reamintit audienţei prezente că Ucraina este în prezent săracă în resurse, în special în muniţie. „La începutul războiului din Ucraina, ne-am epuizat stocurile, dar acum acestea sunt destul de scăzute. Aşa că acum ne concentrăm extrem de mult şi pe modul în care să creştem producţia”, a spus Stoltenberg. Secretarul general al NATO a continuat anunţând că „sunt înfiinţate noi fabrici, producţia a crescut, dar este nevoie urgentă de mai mult”.

Problema de la Camera Reprezentanților

Săptămâna trecută, Senatul SUA a adoptat o lege de ajutor extern în valoare de 95,3 miliarde de dolari, cu asistenţă pentru Ucraina, dar proiectul de lege se confruntă cu un viitor incert în Camera Reprezentanţilor, unde preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a semnalat că nu îl va supune la vot.

Apelul lui Zelenski

Rusia exploatează întârzierile în ceea ce priveşte ajutorul internaţional acordat Ucrainei, iar situaţia în zonele în care sunt concentrate trupele Moscovei este „extrem de dificilă”, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul video către compatrioţi, în care a făcut apel la unitate naţională şi solidaritate cu Ucraina, relatează News.ro.

Zelenski a spus că a vizitat linia frontului în sectorul Kupiansk, din nord-est, o zonă recucerită de Ucraina în 2022, dar unde forţele ruseşti au fost active în ultimele luni. Vizita sa a avut loc la câteva zile după ce Rusia a obţinut controlul asupra oraşului Avdiivka, situat mai la sud, după luni de lupte intense, aceasta fiind cea mai mare victorie a Moscovei pe linia frontului din ultimele nouă luni. „Există acum o situaţie extrem de dificilă în mai multe părţi ale liniei frontului, tocmai acolo unde trupele ruseşti au concentrat rezervele maxime”, a declarat Zelenski. „Ei profită de întârzierile în ceea ce priveşte ajutorul acordat Ucrainei şi aceasta este o chestiune foarte sensibilă. Lipseşte artileria, este nevoie de apărare aeriană pe linia frontului şi de arme cu rază de acţiune mai lungă”, a recunoscut preşedintele ucrainean.

Cu toate acestea, Zelenski şi-a exprimat încrederea că în cele din urmă Congresul american va aproba un pachet mare de ajutor extern, inclusiv asistenţă pentru Ucraina, care a fost întârziat de disputele dintre politicienii republicani şi democraţi. Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat luni că este dispus să se întâlnească cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, pentru a discuta despre proiectul de finanţare, adăugând că republicanii fac o greşeală prin faptul că se opun pachetului de ajutor.

Senatul american a adoptat în această lună un pachet de ajutor de 95 de miliarde de dolari care include fonduri pentru Ucraina, dar Johnson a refuzat să supună acest pachet unui vot în Camera Reprezentanţilor, pe care republicanii o controlează cu o diferenţă de 219 la 212.

„Lucrăm cu partenerii noştri cât mai mult posibil pentru a restabili şi a extinde sprijinul. Aş dori, de asemenea, să le mulţumesc tuturor ucrainenilor, tuturor companiilor noastre şi partenerilor noştri care au înfiinţat deja producţia de arme, producţia de obuze, drone şi război electronic – o nouă producţie care creşte în viteză. Bineînţeles, încă nu putem satisface toate nevoile pe cont propriu, dar fiecare lună se adaugă la puterea şi capacităţile Ucrainei. Le mulţumesc tuturor celor care lucrează pentru acest lucru”, a spus Zelenski înainte de a face o pledoarie pentru unitate şi solidaritate naţională. „Este extrem de important ca toată lumea să ajute cât de mult poate anumite unităţi, anumite zone, anumiţi soldaţi şi întreaga ţară. Unitatea ar trebui să se manifeste nu doar în gânduri şi cuvinte, ci şi în acţiuni şi neapărat în activitatea de dragul unor obiective comune, de dragul întregului nostru stat”, a punctat liderul de la Kiev.

Preşedintele ucrainean a taxat ceea ce a numit „o situaţie care demonstrează erodarea solidarităţii în fiecare zi” şi s-a referit la protestele fermierilor polonezi, care blochează graniţa vestică. El a făcut apel la găsirea unei soluţii „raţionale”, sugerând că ar trebui să existe o implicare mai amplă, europeană. „Ceea ce se întâmplă la graniţa noastră vestică – graniţa cu Polonia – nu poate fi considerat normal sau obişnuit. Avem nevoie de o judecată simplă şi clară. Doar 5 % din exporturile noastre agricole trec pe la frontiera poloneză. Aşadar, situaţia nu se referă cu adevărat la cereale, ci mai degrabă la politică. Iar în apropiere de Kupiansk, nu departe de graniţa cu Rusia, unde artileria inamică trage în mod constant, ştirile de la graniţa cu Polonia par batjocoritoare. Avem nevoie de decizii comune, decizii raţionale, pentru a ieşi din această situaţie. Deciziile sunt ale noastre şi ale polonezilor, în primul rând, şi ale tuturor celor din Europa cărora le pasă de soarta Europei”, a punctat liderul ucrainean în finalul alocuţiunii sale video de luni seara.RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE